on clothes

Un tricou, o carte, un câine

Când Noemi Meilman s-a gândit prima oară la Book Cover Tee, era pe o plajă. Îmi place să cred că am fost printre primii oameni care au aflat de proiectul ăsta (pentru că, deh, orgoliu). Ideea ei era să aducă împreună trei lucruri mișto, despre care am mai scris și aici – și anume moda (un tricou cu un tipar imaginat de tineri designeri), literatura (cărțile iubite de niște oameni pe care ea îi apreciază) și câinii – profitul pentru tricourile vândute până acum în acest proiect s-a dus către Red Panda România (și îți zic că oamenii de aici fac multe lucruri bune pentru soarta animalelor abandonate). Din 2012 și până azi, Book Cover Tee a strâns 7 capitole, și la trei dintre ele am avut norocul să și particip, alături de Robert Rațiu, imaginând coperte ale cărților care ne-au plăcut.

Pentru prima ediție am ales Accidentul lui Mihail Sebastian, o carte de adolescenți în vacanță, pentru a cărei copertă am făcut îndelungate călătorii cu #tramvaiul16, pentru că am aflat că eroii romanului se întâlneau chiar în stația acestui tramvai, într-un loc pe care l-am identificat mai târziu drept actuala piață Gemeni. Apoi, când a sosit cea de-a doua invitație, ne-am gândit la Pe bune/pe invers, romanul lui Adrian Schiop care ne-a tulburat tinerețea. În cele din urmă, anul trecut, când Noemi ne-a chemat iar la arme, am ales să reinterpretăm Nopțile sălbatice, un roman care a scandalizat și pe care, în facultate, l-am împrumutat de mai multe ori de la bibliotecă decât ar fi fost normal. Și sunt foarte mândră că am fost printre cei 128 de oameni care au participat la acest proiect atât de curajos și de dezinteresat.

Și acum sunt și mai mândră de faptul că Noemi, plecată, pentru moment, din țară, a dus Book Cover Tee în Las Vegas, unde copertele cărților preferate de câțiva oameni au fost interpretate de Atiya Clemente și Rheme Ragasa, studenți la Institutul de Artă, alături de Hiwote Berhanu. Tina Mion, Carrie Carter Cooper, Ray Angry, Mihai Nicodim, echipa Stitch Factory, Anaida Meline Cialikian și, firește, Noemi, și-au ales cărțile, și așa a rezultat o serie de 50 de tricouri. Ediția limitată a fost vândută în cadrul unui eveniment care a avut loc la Stitch Factory din Downtown Las Vegas, iar banii strânși au fost donați către AnimalFoundation.

Well done, Book Cover Tee!

1 Comment

Comments are closed.