on clothes

Sunt sexy și fashionable categorii care se exclud reciproc?

În grupul meu de prieteni, de fiecare dată când vine vorba despre femei stilate şi femei sexy, părerile sunt împărţite şi de cele mai multe ori nu cădem de acord.

Şi asta nu înseamnă, cum ai crede, că noi, bărbaţii, coalizăm să ne contrazicem prietenele. Nici între noi, cum nici între ele, nu există aceleaşi puncte de vedere. Avem opinii diferite, care pornesc de la reprezentări diferite şi asta este ok.

Până când, într-una dintre seri, o prietena a pus următoarea întrebare: de ce femeile fashionable nu sunt considerate atrăgătoare de către bărbaţi? Am fost puţin surprins. Până în acel moment termenii discuţiilor noastre erau clari: fie femei sexy, fie femei stilate, ca şi cum cele două categorii s-ar exclude reciproc şi nu ar putea să se întâlnească în veci. De data asta a avut loc o schimbare de paradigmă, cum ar fi spus unul dintre profesorii mei din facultate.

Simţindu-mă nepregătit, am amânat răspunsul, în încercarea de a trage puţin de timp şi a căuta în minte acele femei care să aibă un stil atât de evident şi, în acelaşi timp, să fie atât de senzuale, încât să mă facă să-mi asum victoria la scor de neprezentare. Aşa am ajuns la Cate Blanchett, Tilda Swinton, Charlotte Gainsbourg, Caroline de Maigret şi Jennifer Connely.

Eram atât de sigur şi mulţumit de răspunsul meu încât nici nu m-am aşteptat la ce urma să mă lovească. „Eşti aşa de convins că bărbaţii, în general, au aceeaşi părere cu tine? Uită-te doar la topurile de tipul cele mai hot femei din lume!” Am schimbat subiectul, dar, cum îți imaginezi, în ziua următoare căutam de zor, pe net, care femei sunt considerate de bărbaţi cele mai atrăgătoare din lume, cu speranţa ca cel puţin unul dintre exemplele mele să fie acolo. Şi aşa am ajuns la topul făcut de revista FHM. Mda! Niciuna nu se regăsea în acest top. Primele cinci locuri erau ocupate de Jennifer Lawrence, Michelle Keegan, Rihanna, Emily Ratajkowski şi Kaley Cuoco. Nu m-am lăsat descumpănit şi am consultat şi topul revistei Maxim. Nici aici nu erau! Pe primele 5 poziţii se aflau Candice Swanepoel, Scarlett Johansson, Katy Perry, Irina Shayk şi Jennifer Lawrence.

Nu am mai căutat să văd cum au fost făcute aceste topuri, deşi am fost puţin contrariat de faptul că Jennifer Lawrence şi Rihanna se regăseau în ambele. Ceea ce conta era că prietena mea avea, într-un fel, dreptate: în general, femeile cu un stil vestimentar bine definit și impecabil nu sunt considerate hot de către bărbaţi, dacă ne uităm la aceste topuri. Totuşi, de ce?

Un lucru mi-a devenit clar. Toate femeile pe care le-am dat exemplu au un stil personal puternic şi sunt mereu prezente la secţiunea best dressed în publicațiile de stil. Nu cred că nu sunt percepute atrăgătoare doar pentru că nu sunt modele Victoria’s Secret sau pentru că nu au pozat în costume de baie în revistele de profil. Şi pe ele le-am văzut mai mult sau mai puţin dezbrăcate în diferite ipostaze sau roluri.

Deci nu ţine până la capăt argumentul că femeile sunt considerate senzuale doar pentru că aşa ne sunt livrate. Deşi, într-o măsură, şi asta contează, fiindcă imaginile sexy pe care le-am văzut pe coperta unei reviste, într-o prezentare de lenjerie intimă sau pe podiumurile Balmain, Versace sau Pucci au această forţă specială de a pătrunde în creierul nostru încât, atunci când abordezi problema, ele sunt primele care îţi vin în minte. Şi industria ştie acest lucru şi pe asta mizează. Doar că acum hainele nu sunt doar livrate aşa, ci şi descrise.

O imagine descrisă are mai multă forţă, cumperi mai degrabă ţinute sexy despre care ţi se spune că te transformă într-o femeie puternică, sigură pe sine şi independentă. Este vorba doar despre o schimbare de discurs. Sexul vinde bine şi va continua să o facă, deşi în modă observăm, în ultimul timp, tendinţe care şterg diferenţele de gen. Moda devine androgină (vezi ce au de spus despre asta colecţiile lui J.W. Anderson sau ale noului designer Gucci, Alessandro Michele).

Cred că răspunsul la întrebarea de mai sus ţine de faptul că, în general, bărbaţii nu sunt interesaţi de modă. Nu urmărim topurile în care ni se dau exemple de femei bine îmbrăcate, nu ne uităm la prezentările de modă şi nu ştim noile tendinţe. Arată-ne o fustă mini şi nişte pantofi stiletto şi ne este de ajuns. O astfel de ţinută este maximul de modă pe care ni-l putem imagina. Asta înseamnă sexy! Adică, da, încă ne bântuie imaginea lui Sharon Stone din Basic Instinct.

Şi asta o ştiu şi femeile. Fiindcă, dacă sexul vinde, asta se datorează în mare măsură lor. Ele cumpără mai mult decât bărbaţii şi sunt urmărite de aceleaşi clişee. Nu se îmbracă neapărat în ceea ce le face pe ele să se simtă cu adevărat senzuale, ci în ceea ce credem noi că reprezintă senzualitatea. De cele mai multe ori o ţinută în care o femeie se simte atrăgătoare nu este văzută cu aceiaşi ochi de bărbaţi. Şi asta o ştiu tot de la o prietenă.

Dar de ce continuă femeile să se îmbrace pentru bărbaţi? Din teama şi nesiguranţa că, odată ce îşi construiesc un stil vestimentar propriu, mai degrabă intimidează decât să fie atrăgătoare? Sau pentru că le este mai confortabilă această estetică, care le este la îndemână pentru că este gata făcută și nu presupune o creativitate suplimentară?

Între timp, moda se schimbă şi aşa se va întâmpla şi cu mentalităţile noastre. Probabil că vom deveni mai deschişi şi conştienţi de faptul că stilul nu excude senzualitatea, ci mai degrabă o potenţează. Doar uită-te la Tilda Swinton ca să înțelegi despre ce vorbesc!