on people

S-a întors Galliano?

John Galliano intră într-un bar. Da, clar, voiam să zic de mult ceva patetic de felul ăsta, dar iată că nu se ivise ocazia. Atunci când John Galliano a intrat într-un bar, în februarie 2011, el a zis niște lucruri care aproape că i-au anulat o carieră fulminantă în modă. Urletele lui antisemite i-au pricinuit concedierea din postul de director creativ la Dior – și e greu de imaginat un job mai bun în lumea modei – și i-au atras cel puțin antipatia (dacă nu mila, nici nu știu cum e mai rău) unei mase de oameni care îl adorase fără încetare și fără rezerve ani la rând.

1159104

De atunci, a trecut multă vreme, s-au scris multe și John a părut să își dea cu stângul în dreptul cu mai multe ocazii. Dar, pe de altă parte, a fost norocos. De la rochia de mireasă a lui Kate Moss la perioada de probă la Oscar de la Renta, Galliano a rămas undeva, în umbră, așteptând să revină, pregătindu-se și încercând să înțeleagă comunitatea pe care o jignise. Dacă e să dau crezare cuvintelor lui, acum e complet vindecat de adicțiile cu care își motivase ieșirea publică de neiertat care i-a adus căderea.

1159098

Au trecut de atunci cinci ani, așa că l-am așteptat. Și l-am așteptat. Și când zic asta, nu mă refer doar la mine. Probabil că, de la cei care au purtat în mod curent Dior Couture până la cei care s-au mulțumit doar cu fotografii ale fanteziilor lui de-a lungul anilor, toți am așteptat ca John să se întoarcă.

KIM_0312

Iar când Renzo Rosso, proprietarul grupului Only The Brave (care deține Diesel, Marni, Viktor & Rolf etc.), a anunțat numirea lui Galliano în fruntea casei Margiela, am așteptat în continuare. Ecuația propusă de Rosso pentru reabilitarea lui Galliano era complexă, iar un rezultat pozitiv – relativ improbabil.

KIM_0436

Asta pentru că e greu să îți imaginezi că un superstar al modei, oricât de talentat ar fi el (și este, să nu vorbim cu păcat), cu pompa și cu anturajul specifice, poate înlocui o eminență cenușie, un om care și-a construit discret o carieră, dar, mai important, a clădit din umbră o operă atât de consistentă și de inovatoare.

KIM_0538

Ei bine, lucrul acesta s-a întâmplat. Au trecut deja câteva sezoane, dar, cu noua colecție Margiela Artisanal, John Galliano pare, în cele din urmă, să-și fi reintrat în formă.

KIM_0584

Ne plac extremele, nouă, iubitorilor de modă. Ne plac ținutele dramatice în vreme ce apreciem și cele mai minimaliste haine. Ne dăm în vânt după opulență și iubim în egală măsură conceptele. Iar ceea ce s-a întâmplat acum două zile pe catwalk-ul pe care Galliano a trimis colecția artizanală a casei Margiela a fost, într-un sens, o împăcare fericită a celor două laturi ale modei care nu încetează să ne fascineze și să ne dea bătăi de cap.

KIM_0552

Am simțit, uitându-mă la această colecție, la lame-urile și brocarturile, la imprimeurile și voalurile din care John a închipuit haine atât de complexe, de frumoase, de suprarealiste și de interesante, că Galliano, în cele din urmă, s-a întors. Cu tot ce presupune asta, de la creativitate la sminteală. S-a întors, deci, cel mai celebru și mai celebrat personaj al modei. Fiul rătăcitor, acum spăsit, dar la fel de jucăuș, de ironic și, fără urmă de glumă, la fel de croitor cum îl știam.

Deci, cum ziceam, John Galliano intră într-un bar. După care iese și o ia de la capăt.

Foto: Chloe Le Drezen pentru Dazed Digital, Vogue Runway.