prada
on women

Milan Fashion Week: Ce ne spune doamna Prada?

Trebuie să îți zic că m-a cuprins o ușoară îngrijorare aseară, când am văzut pentru prima oară colecția doamnei Prada pentru primăvară. A fost pentru că mi-a plăcut cu totul, și nu îmi convine când se întâmplă asta. Iar să îmi placă, din prima, cu totul, o colecție, nu e niciodată un semn bun. Mai cu seamă o colecție Prada.

Pentru mine, semn bun e atunci când sunt nedumerită, când sunt un pic refractară în fața noului (I am that old) și când îmi ia ceva timp să diger „ce a vrut să spună artistul“. Dar mi-au rămas în minte câteva lucruri care s-au cerut digerate, și de asta m-am și trezit dis de dimineață să le pun aici. Să încep, deci.

E un lucru pe care Miuccia Prada îl face în fiecare colecție și pe care îl apreciez nespus – pare să se adreseze fiecăreia dintre noi, să știe când avem nevoie de o pauză, când avem chef să stăm în casă și știe să facă haine care să ne transpună într-o atmosferă potrivită acestor stări. Acum, evident că nu vom sta în casă purtând papuci de plastic frumos împodobiți (Christopher Kane, anyone?) și haine ornate cu pene de marabu (un pic crud, nu?), dar toate piesele colecției ne trimit cu gândul la asta.

Prada - Milan Fashion Week primavara/vara 2017

Uitându-mă la colecția ei nu mi-a fost deloc greu să îmi și imaginez casa aia în care aș sta îmbrăcată așa: evident că pereții ar fi acoperiți în tapete à la Almodovar, după cum se vede din imprimeurile de pe rochii, de altfel motive reciclate de Miuccia din mai vechile ei colecții. Și, firește, aș rătăci prin această casă (e foarte mare, pot să rătăcesc prin ea cât vreau) în vreme ce citesc – asta mi se trage de la poșetele supradimensionate purtate la piept, care par de la distanță niște coperte foarte stylish. Și în plus, e foarte normal să citești în timp ce te plimbi (am citit recent un interviu al scenaristei filmului de animație Beauty and The Beast, care zicea că a ținut morțiș ca eroina ei să fie reprezentată mai degrabă citind decât făcând prăjituri ca hobby, și pentru că regizorul a găsit că e plictisitor să o filmezi citind, au decis că va citi în timp ce se plimbă. Backwards in heels, as they say.)

Prada - Milan Fashion Week primavara/vara 2017
Vezi galeria | 11 imagini


Firește că femeia asta imaginată de doamna Prada e și melancolică – și poate de asta se îmbracă în piese care par să vină din timpuri mai simple și pentru noi, și pentru brand, vremuri în care Miuccia dădea tonul cu piesele ei minimaliste și cu bibliotecarele ei cuminți/subversive și în care noi nu trebuia să închidem ochii atât de des la ceea ce se întâmplă în jur, vremuri în care moda era reacție la ceea ce se întâmplă în lume, și nu escapism. Nu că ar fi ceva greșit cu asta.

Prada - Milan Fashion Week primavara/vara 2017

Greșite, în schimb, mi s-au părut câteva chestii, cum ar fi penele de marabu sau poșetele și sandalele ce păreau acoperite cu blana lui Bambi (știu, e un pic de ipocrizie în a zice asta, mai cu seamă când port piele, dar asta e, până la urmă. Mă deranjează să mă gândesc la Bambi atunci când văd o poșetă și, când se termină toate celelalte scuze, nici nu înțeleg neam de ce ar trebui să îi fie cald poșetei).

Prada - Milan Fashion Week primavara/vara 2017

Și a mai fost o chestie. Vogue zice că ăsta a fost cel mai divers casting întâlnit la Prada in a long time, și e adevărat – au fost modele de toate culorile pe podium, bravo ei, dar la final tot nu m-am putut abține să observ că unele dintre fetele acelea păreau să aibă un pic peste 12 ani. Și, cu toată iubirea mea necondiționată pentru Miuccia, nu mă duce capul să înțeleg de ce nu s-au găsit modele adulte care să pozeze mai credibil în eroine nostalgice și de ce avem încă nevoie de persoane care nici măcar nu au vârsta legală să muncească ca să ne arate cum ar trebui să ne îmbrăcăm.

Prada - Milan Fashion Week primavara/vara 2017

Foto: Vogue Runway