on fashion

Madeleine: Cum se face o bijuterie cu un twist?

M-am trezit într-o bună dimineață în atelierul tihnit al Mădălinei Rădulea, designerul din spatele brandului Madeleine Artisan Jeweler, vârându-mi nasul în uneltele ei de lucru și întrebând-o despre fiecare etapă prin care trec metalele până ce devin, în cele din urmă, bijuterii. După ce mi-a explicat cum stă treaba cu mulajele din ceară, după ce mi-a făcut demonstrații despre cum se curăță de substanțe micile piese pe care le creează, m-am pierdut între bijuterii, pe care le-am cercetat, le-am probat, le-am studiat cu atenție ca să înțeleg mai bine cum ajunge un simplu gând să devină un accesoriu purtabil, o piesă pe care o porți zi de zi, de care te atașezi și devine parte din tine.

madeleine-atelier-foto-a-question

Căci asta se întâmplă cu bijuteriile, nu? Sunt mai prețioase decât alte elemente care ne compun ținutele nu pentru că sunt alcătuite din materiale prețioase (deși poate fi și acesta un factor), ci pentru că ne devin intime, sunt mereu acolo, ne însoțesc mai des decât alte lucruri. Iar piesele Mădălinei, înșelătoare în simplitatea lor, îndeplinesc fix acest scop – te însoțesc, te completează cumva și te fac să te lipsești cu greu de ele. De aceea am ținut să o întreb mai multe despre ceea ce face.

madeleine-12

A Question: Ai absolvit Facultatea de Design de produs din cadrul Arhitecturii. Care e atmosfera acolo? Ce învață să aștepte un student de la un eventual job în domeniul pe care l-a studiat?
Mădălina Rădulea: Facultatea de Arhitectură a avut o mare influență asupra dezvoltării mele ca designer. E un loc în care automatismele nu există, e încă o școală românească care te învață să gândești. Designul de produs în România începe să prindă contur, dar cred că e important să ai studiile potrivite la bază.

Madeleine-2
A Question: Care a fost lecția aceea, cea mai importantă, pe care ai învățat-o în școală despre ceea ce faci acum?
M.R.: Înveți că nu poți inventa roata, doar că o poți face altfel, în stilul tău. Școala îți oferă baza, mai departe depinde de tine și de ce îți dorești să faci. Și mai cred că trebuie să îți placă ceea ce faci. Uite, eu mă trezesc de dimineață și știu că merg cu plăcere la atelier. Este luxul meu secret.

madeleine-3

A Question: Cum ai ajuns să faci bijuterie?
M.R.: Îmi doream să port piese de bijuterie raw, care să exprime emoții, nu neapărat să aibă finisaje perfecte. Îmi plac lucrurile simple, dar cu un twist. Am citit despre cursurile pe care le ține David Sandu și am zis să încerc.

A Question: Spune-mi, te rog, despre experiența ta la școala lui David Sandu.
M.R.: David Sandu este un profesor excelent. A fost prima dată când am făcut ceva cu mâinile mele, în afară de machetele din facultate.

A Question: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat acolo despre partea tehnică a meseriei tale? Dar despre cea creativă?
M.R.: Că nu poți să fii creativ fără să stăpânești partea tehnică. Mie mi-a ajutat mult și faptul că am urmat toate modulele de la școala lui David Sandu, pentru că la fiecare am învățat încă ceva nou. Dacă mâine ar lansa un curs nou, l-aș face și pe acela.

A Question: Cum a fost când ai făcut pentru prima oară o bijuterie?
M.R.: La David toate cursurile au în final un proiect. Primul pe care l-am făcut a fost cel de „Lost Wax“, în care am realizat un inel cu un design destul de interesant, zic eu. Dar, nefiind obișnuită cu transformările ceară-argint, a ieșit unul de 20 de grame aproape. Imposibil de purtat. ☺

madeleine-5

A Question: Lucrezi de ceva timp pe cont propriu și ai deja și o colaborare (din ce știu eu) cu un alt designer. În ce fel e diferită experiența de a crea împreună cu altcineva față de cea de a crea pentru tine?
M.R.: De un an de zile împart showroom-ul cu designerul Irina Marinescu și, evident, pentru ea am făcut partea de bijuterii din colectia „Emotional Transference“ Fall 2015, și acum lucrăm în colaborare pentru colecția sa de vară. Cu Irina mă completez, deci ne-a fost foarte ușor să gândim o colecție. Eu scot o singură colecție pe an, dar se pare că mi-e mult mai greu să mă hotărăsc pentru mine decât atunci când am o colaborare, deadline-urile funcționează perfect în cazul meu.

madeleine-6

A Question: Cine sunt femeile care îți poartă bijuteriile? Cum sunt ele?
M.R.: Sunt femei cu self awareness puternic, care știu exact ce să poarte și când să poarte. Sunt femei care nu cumpără o bijuterie pentru că e „in“, ci pentru că le place și se simt bine purtând-o.

A Question: Bijuteriile pe care le faci sunt destinate și bărbaților?
M.R.: În colecția nouă am și câteva piese destinate bărbaților. Sunt bangle-uri simple de diverse dimensiuni.

A Question: Care este, în viziunea ta, motivul pentru care cineva ar trebui să își dorească o bijuterie? Ce îți place ție cel mai tare la bijuterii?
M.R.: Bijuteriile completează o ținută sau poți construi o ținută în jurul unei bijuterii. Îmi plac bijuteriile care marchează un moment și sunt încărcate de emoții.

madeleine-8

A Question: De unde îți iei inspirația? Cum îți vin ideile? Dat fiind că vorbim despre o meserie în care partea tehnică e foarte importantă, cât de important e să îți limitezi creativitatea la ceea ce e fezabil, purtabil?
M.R.: Având în vedere că totul a început ca un hobby, majoritatea pieselor mă reprezintă 100% și le fac inițial pentru mine. Mă inspiră mult oamenii din jurul meu, diverse frumuseți atipice, diverse gesturi, și încerc să le cuprind în designul meu. Niciodată nu am fost adepta bijuteriilor statement care se poartă un singur sezon.

madeleine-7

A Question: Care este tehnica în care preferi să lucrezi? Poți să o descrii în câteva vorbe? De ce o preferi?
M.R.: Lucrez cel mai mult în prima tehnică învățată la David, Lost Wax. E o tehnică foarte exactă în care îmi sculptez piesele în ceară și apoi sunt turnate în argint. Tehnica asta îți dă foarte multă libertate de creație și poți realiza piese organice.

madeleine-10

A Question: Despre ce vorbește cea mai recentă colecție a ta? Cum ai ajuns să o construiești?
M.R.: Dacă prima colecție a fost despre pandantive și coliere, acum, pentru că o lansez la începutul verii, am lucrat mai multe modele de cercei. Colecția se numește Never Ending Story. O vei vedea foarte curând.

Foto: Madeleine