Christopher Kane
on fashion

London Fashion Week: Sau de ce îl iubesc pe Christopher Kane?

Christopher Kane este designerul pe care îl iubesc cel mai tare – atât vreau să se știe, pentru că asta îmi zic și eu de fiecare dată când mai văd câte un show de-ale lui și când, în răstimpul care a trecut de la o prezentare la alta, am impresia că îmi place mai mult Marc Jacobs. Sau Nicolas Ghesquiere. Sau Raf Simons. Sau Dries. Not true.

Christopher Kane

Ei, acum, că Christopher Kane a avut show aniversar la London Fashion Week (a făcut 10 ani pe care i-a celebrat cum se cuvine), am avut iar ocazia să mă conving de această dragoste nesfârșită. Nu, nu e o poveste fără suișuri și coborâșuri. De exemplu, nu înțeleg cine ar avea nevoie de o fustă din blană.

Kane a făcut zece ani și a recapitulat, cu prilejul ăsta, o mulțime dintre motivele care s-au tot regăsit în colecțiile lui de la începuturi și până acum. Asta nu e nici pe departe o noutate, pentru că el are obiceiul bun de a continua lucrurile. La Kane o colecție va aduce măcar un pic cu cea trecută. Se citează, cum ar veni, pe sine.

Christopher Kane

Și de ce nu ar face-o, până la urmă? Uite, show-ul ăsta de zece ani a avut accesorii folosite pentru prima oară cu mulți ani în urmă. A avut chiar Polaroide cu vechile colecții imprimate pe haine. „A patchwork of memories“, a zis el foarte frumos.

Christopher Kane

Christopher Kane

A mai avut tul brodat cu niște ațe colorate. Și mai ce? Ah, da, flori a la Mary Quant. Și cel mai trist lurex din cât a existat vreodată (pentru că imaginea mea despre material o implică pe Diana Ross țipând „I’m coming out“, și nu femei nostalgice care se târăsc spre casă). A mai pus în colecția asta un soi de body-stocking pe care, în tinerețe, îl făcea chiar el din ciorapi. Și a mai adăugat și niște elemente metalice cu care a închegat câteva piese absolut spectaculoase (trend alert!), printre ele cele mai notabile fiind cele cu icoane imprimate – o aluzie la școala în care au învățat Kane și sora lui, Tammy.

Christopher Kane

Christopher Kane

Și a mai făcut Christopher și niște pliseuri superbe (unele din lurex, evident), și a pus iarăși un K pe genți, forțând o reîntoarcere a logo-urilor, pe care chiar cred că avem șanse să o vedem întâmplându-se în curând.

Christopher Kane

Dar poate că cele mai îndrăznețe lucruri cărora vrea să le provoace Kane un comeback sunt Crocșii, umilii și hidoșii Crocși pe care nici o fashionista veritabilă nu i-ar fi purtat nici la o mie de kilometri de camera foto a unui telefon. Și mi se pare nespus de ironic ce face el aici – hai să vedem ce-o să fie acum cu crocșii și cu pietrele cu care i-a împodobit, un alt motiv recurent în colecție.

Christopher Kane

Foto: Vogue Runway