on issues

Leah Hayes și un comic book dulce-amărui despre avort

Când am văzut titlul cărții despre avort pe care Leah Hayes a scris-o și a ilustrat-o, Not Funny Ha-Ha: A Handbook for Something Hard, am zâmbit amar și m-am gândit la toate poveștile acelea care se spun pe șoptite, poate la ani după ce evenimentele cu pricina s-au petrecut. La toate istoriile alea intime și triste. La vinovăție, la rușine, la durere, la ușurare, la toate sentimentele pe care le traversează o femeie care e nevoită, din orice motiv, să facă un avort. Și m-am bucurat citind că Leah, care trăiește și lucrează în Statele Unite, a avut ideea asta bună. Să ne spună, prin vorbe simple și foarte reale, cum este să treci printr-un avort. Să ne explice că avem opțiuni, că nu trebuie să ne temem, că putem vorbi despre asta. Una din trei femei va face un avort la un moment în viața ei. Pentru unele s-ar putea ca lucrul acesta să fie simplu, pentru altele ar putea fi dureros și complicat. Dar faptul că există o carte scrisă cu empatie și ilustrată simpatic care să ne arate că avortul face, până la urmă, parte din viață, e reconfortant pentru mine. Așa că m-am gândit să îi scriu și să îi pun câteva întrebări. Conversația noastră, mai jos:

NFHH-pages-14-25-2

Cum de te-ai gândit la povestea asta? Ți s-a părut că e o nevoie să scrii și să desenezi despre avort?
Am avut dintotdeauna sentimente puternice legate de subiectul ăsta, dar nu m-am gândit vreodată să le pun pe hârtie sau să le desenez până acum. Cred că am început de fapt să desenez și să pun la cale asta ca să îmi clarific mie niște lucruri, pentru mine, și apoi a devenit o chestie mai mare.

NFHH-pages-14-25-3

Cum a fost procesul? Ai avut un plan, ți s-au schimbat ideile pe măsură ce lucrai? De la ce ai plecat și cum ai hotărât ce să lași să existe în carte și la ce să renunți, până la capăt?
Procesul a fost lung… dar a fost, mai mult sau mai puțin, la fel ca atunci când am scris orice altă carte. Am desenat pe măsură ce îmi veneau ideile și apoi, când am ajuns chiar în mijlocul lucrurilor pe care voiam să le spun, ideile au venit din ce în ce mai rapid. Odată ce am realizat că ce încerc să fac este să le spun fetelor ceea ce aș vrea eu să aud dacă aș trece prin asta… mi-a devenit clar.

Dacă e să zic ce am decis să las în carte și la ce am renunțat, îți spun că a trebuit să renunț la o mulțime de lucruri, mai ales pentru că subiectul e uriaș, cu multe detalii și unghiuri emoționale și fizice pe care aș fi putut să le explorez. A trebuit să mă rezum la punctele principale și mai ales la cele pe care le puteam exprima vizual.

NFHH-pages-14-25-4

Ai scris o carte care pare ușoară și care își dorește să facă astfel de lucruri mai ușoare, dar îmi imaginez că nu trebuie să fi fost simplu pentru tine să scrii și să desenezi toate acele lucruri.
Nu a fost simplu pentru o mulțime de motive. Am plâns mult în timp ce scriam. Am făcut o grămadă de documentare despre istoria avorturilor în țara noastră (și în afara țării) și la un moment dat chiar a trebuit să ies în fugă dintr-o bibliotecă pentru că mi se făcuse rău. Nu pentru că poveștile pe care le citeam erau prea grafice, nimic de genul ăsta. Ci pentru că poveștile erau sfâșietoare și triste și deranjante. Am avut câteva momente în care îmi ziceam: de ce fac asta? O să îi placă cuiva? O să îi pese??

NFHH-pages-14-25-5

A existat un moment în care ți-ai dat seama că vei lăsa la o parte dimensiunea politică a subiectului și că te vei concentra doar pe experiența intimă sau ai plănuit asta de la început?
Am știut de la început că voi lăsa deoparte aspectul politic, în măsura în care se poate. Am gânduri foarte clare referitoare la asta, dar nu am vrut ca această carte să fie despre acele lucruri.

NFHH-pages-14-25-6

Citind despre cartea ta, mi-a venit în minte Obvious Child, filmul lui Jenny Slate, pentru că abordările voastre mi se par similare. Dar apoi m-am gândit că lucrul ăsta nu e ok. Faptul că imediat te gândești la un astfel de film îmi arată că femeile au acces la foarte puține filme sau cărți despre avort care să nu implice o dramă majoră și o poveste moralizatoare. Te poți gândi la mai multe surse care să prezinte avortul ca ceea ce este?
De fapt, nici eu nu mă pot gândi la prea multe… Poate că de asta am vrut să îmbogățesc alternativele astea.

NFHH-pages-14-25-7

Mi s-a părut interesant faptul că ai ales să prezinți atât avorturile chirurgicale, dar și pe cele medicale. Asta pentru că avortul medical nu este comun în România. Iar gândul că femeile din alte țări au mai multe opțiuni, în timp ce altele nu vorbesc despre subiect nici măcar cu cei mai apropiați prieteni m-a deranjat cumva. Ce i-ai spune unei femei care alege să nu vorbească despre experiența ei nimănui, care decide să treacă singură printr-un avort?
Mi-aș dori ca toate femeile, de oriunde în lume, să aibă cât de multe opțiuni sunt posibile. E și așa destul de greu, cu toate restricțiile medicale și politice. Când decizi să faci un avort, vrei să simți că nu te închizi mai mult și că nu ești traumatizată și de încă ceva în afară de procedura în sine. Dar noi, oamenii care vorbim normal despre asta, nu suntem în multe locuri din lume și asta le lasă pe multe femei într-un loc care nu e confortabil.
Acelei femei care decide să treacă singură printr-un avort îi spun că sunt mulți, foarte mulți alți oameni care știu ce simte, atât fizic, cât și mental, în acel moment. Să faci un avort este un lucru complicat și nu ești singură. Dacă, pentru orice motiv ai avea, alegi să nu vorbești despre asta, te rog să ai grijă de tine! Este o experiență prin care NIMENI nu ar trebui să treacă singur. Și trebuie să știi că, cu cât ai să vorbești mai mult și ai să îți exprimi mai clar temerile, cu atât mai bine te vei simți. Chiar dacă nu poți să vorbești despre asta acum, nu te gândi la timp. Poate că ai să te deschizi peste câteva zile, luni, poate chiar în câțiva ani… Dar și asta face parte din procesul de vindecare.

Nu uita. Nu ești singură. Ai timp să te vindeci.

NFHH-pages-14-25-8

NFHH-pages-14-25-9

NFHH-pages-14-25-10

NFHH-pages-14-25-12

Not Funny Ha-Ha: A Handbook for Something Hard se găsește la Fantagraphics.