on women

#freethenipple. Would you?

Sunt câteva chestii pentru care îi sunt îndatorată etern Madonnei. Unul dintre ele este Ray of Light. Altul e faptul că a venit în fundul gol la Grammy.

Și, deși un prieten îmi zicea că nu a făcut nici un statement cu asta, pentru că fundul Madonnei nu arată ca cel al oricărei femei de vârsta ei, eu tot îi apreciez mesajul. Mai ales acum când, la noi, toată lumea a luat-o razna și nu știe altceva decât să o numească bătrână pe Mihaela Rădulescu, când e evident că altele sunt problemele ei.

Mă rog. Un alt lucru pentru care o apreciez pe Madonna este că a postat o fotografie nud pe Instagram (în care e mult mai tânără decât azi, dar asta e altă poveste, și unde are sfârcurile cenzurate), alăturându-se campaniei #freethenipple. Și zicând: Why is it ok to show ass but not breasts? Drowning in the hypocrisy of social media.

Chiar așa, de ce? Dintre toate poveștile de felul acesta devenite virale în ultima vreme, #freethenipple mi se pare cea mai simpatică și inspirată. Și utilă. Asta pentru că m-am săturat. Da, nu mi se pare ok să port sutien pe sub tricou la muncă. Și nu mi se pare normal să mi se interzică să îmi arăt sfârcurile pe social media, dacă asta am chef. Nu cred că sunt singura care vede misoginia acestei mișcări. Nu cred că femeilor ar trebui să le fie rușine de părți ale corpurilor lor, în vreme ce bărbații nu au aceeași problemă. Știu că jena unor femei provine tot din asocierile cu sexualitatea care sunt, în fapt, datorate tot bărbaților. Așa. Și m-am săturat să aud femei spunând, conspirativ, despre altele: „Nu poartă sutien.”

Pentru toate astea mă bucur că Madonna vorbește. Și mă bucur de fiecare dată când o femeie influentă se alătură mișcării. Și sper că vom ajunge să trăim o vreme în care sfârcurile vor fi, de fapt, atât de banale încât să nu mă simt, chiar eu, prea jenată să mi le arăt. Pentru că, oricât de tare mi-ar plăcea prostioara asta virală care prinde proporții și oricât i-aș înțelege utilitatea, tot nu am încrederea și lipsa de prejudecăți de care e nevoie ca să #freethenipple myself.

Foto: Instagram