on women

Femei? Care femei?

În mod cât se poate de surprinzător (!OMG!!), postul acesta este mai mult despre bărbați și atitudinile lor legate de femei decât despre lucrurile pe care le-au făcut femeile săptămâna aceasta. Dar totul este legat, după cum ai să vezi.

Cea mai tare știre a săptămânii a venit de la Deva, unde, în urmă cu două zile, secretarul de stat în Ministerul Educației Vasile Șalaru a propus introducerea în programa școlară a unor cursuri de pension – nu am înțeles foarte clar dacă acele cursuri erau destinate doar fetelor, dar a fost limpede, din declarațiile oficialului, că ele sunt cele care trebuie să știe să meargă frumos și să fie gazde bune. Pentru că, ce să vezi, ele trebuie să știe cum să servească ceaiul, și pentru că aceste ore de consiliere i-ar îndeplini dânsului niște fantezii care se concentrează pe eleve de liceu. „Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții!” este cea mai sexistă declarație venită din partea unui om care a lucrat, până ieri, în Ministerul Educației – sau cel puțin eu nu îmi aduc aminte de alta, ceea ce e foarte bine, pentru că nu știu dacă aș tolera mai multe astfel de mitocănii grosolane. Evident, când declarațiile sale au ajuns la presă, secretarul a fost nevoit să își prezinte demisia, deși Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că vorbele au fost scoase din context. Pentru că e nevoie de un larg context ca să înțelegi la ce se gândesc oamenii care se ocupă cu educația în țara asta. Articolul care a dat drumul întregului scandal mediatic care s-a lăsat cu o demisie și o auto-sesizare a Consiliului pentru combaterea discriminării se află aici.

Tot despre bărbați este vorba și în contul de Instagram creat de Mia Matsumya, o violonistă din Los Angeles care a decis să publice mesajele scârboase primite de la bărbați, via social media, de-a lungul a 10 ani. Contul ei de Instagram este aici și, chiar dacă ai să râzi văzând unele dintre mesaje, sunt sigură că cel puțin câteva conțin lucruri pe care le-ai auzit și tu. Hm, ce înseamnă să fii femeie în ziua de azi!

În altă ordine de idei, fetele de la Man Repeller au vorbit despre bunele intenții ale bărbaților atunci când vor să salveze domnițe la ananghie – mai exact, despre oferta lui Bradley Cooper de a ajuta actrițele care nu își pot negocia singure salarii egale cu ale bărbaților, venită în urma eseului lui Jennifer Lawrence din Lenny Letter despre care îți povesteam săptămâna trecută pe vremea asta. De ce e un pic dubios să oferi ajutor când nu ți-l cere nimeni ai să vezi în textul lor.

Și, pentru că tot suntem la capitolul domnițelor la ananghie, află că, în cele din urmă, s-a dovedit științific că bărbații nu agreează prea tare femeile mai inteligente decât ei. Șase studii puse cap la cap au demonstrat că, atunci când femeile cu astfel de calități se află în apropierea lor, bărbații le consideră mai puțin atrăgătoare. Poate pentru că nu obișnuiesc să meargă cu pieptul în față și dosul în spate. Cine știe?

În loc de o concluzie, nu îți mai spun decât că mâine, de la ora 2.00, în Piața Victoriei are loc MARȘUL Împreună pentru siguranța femeilor! Nu că vom rezolva vreuna dintre problemele de mai sus cu acest marș, dar putem măcar cere un ordin de protecție de urgență pentru victime, consiliere psihologică, asistență juridică și adăposturi pentru aceste femei. Să nu crezi că nu te privesc aceste lucruri.