on clothes

De ce și cum îmi reciclez hainele? (Ar fi simpatic să faci și tu treaba asta!)

Am cumpărat la un moment dat online o rochie atât de scumpă că aș fi putut să-mi plătesc abonamentul la telefon pe jumătate de an cu cât am dat pe ea. La vremea aceea m-a consolat doar faptul că toate femeile au în garderobă cel puțin o piesă care să fi costat o avere, o rochie de care să aibă nevoie ca de aer și pe care nu au putut să o lase pe raft. Știi bine, ai și tu rochia aia sau perechea aia de pantofi care îți strâng degetele atât de tare încât devii o variantă geamănă, dubioasă și nesuferită a ta. Problema mea a apărut atunci când m-am surprins fără chef să port respectiva rochie, din lene, pentru că a lipsit ocazia sau pentru că, pur și simplu, rochia din visurile mele care semăna cu o piesă Stella McCartney a arătat mai bine atunci când a purtat-o Jane Fonda decât când am îmbrăcat-o eu.

Știu totuși că nu sunt singură în liga femeilor care au haine cumpărate într-un moment de frenezie fashion, adică ceea ce cred că psihologii ar numi shopping compulsiv. De fapt, majoritatea femeilor care sunt cât de cât interesate de felul în care arată au investit sume frumușele în haine. În cazul meu, rochia cu pricina era ca un păcat nemărturisit, așa că am decis să o fac cadou, adică să-mi spăl din păcate. Prietena care a primit-o a găsit oportun să-mi răsplătească gestul cu o minunată piesă COS pe care o port și în ziua de azi. Ei, și așa a apărut între noi ideea de a face schimb de haine, cu alte cuvinte reciclarea garderobei – un fenomen deosebit de util care presupune să ne împrumutăm piesele „până mai slăbesc un pic“ sau „până îmi amintesc ce a fost în capul meu când am cumpărat-o“.

Numai că revelația noastră, care s-a extins rapid către amicele cu aceleași preocupări și același număr la pantofi, sună tare ciudat pentru cei care se gândesc că „la modă” sunt doar hainele noi, pe care le-au văzut în secțiunea de tendințe din vreo revistă și pe care tocmai le-au cumpărat. Ei bine, eu cred că fashionable înseamnă să porți o piesă în care îți stă bine și care îți place, indiferent cum a ajuns la tine sau câte vieți a mai avut înainte. Și, cum primul loc unde găsești genul ăsta de haine este dulapul celei mai bune prietene, atunci de ce să nu o faci? Mai cu seamă că persoana în cauză îți va înțelege pornirea, că doar (și) la asta sunt buni prietenii! De altfel, cred că reîmprospătarea reciprocă a garderobei fără să cheltuim bani e unul dintre avantajele majore ale unei prietenii.

Dar, serios vorbind, mă interesează (poate chiar mai mult) și aspectul eco al problemei. După ce Olivia Wilde a tot promovat campania H&M pentru haine sustenabile (o cauză numai bună pentru un brand de fast fashion) m-am întrebat și uneori m-am și învinovățit în legătură cu toate tricourile albe pe care le-am aruncat după nici zece purtări pentru că nu-mi mai păreau atât de noi ca la început. Apoi am început să mă interesez de unde vin hainele, cine sunt oamenii care le-au croit, ce resurse se risipesc pentru a le face posibile și toate întrebările astea m-au făcut să devin mai atentă la ce cumpăr. Asta în timp ce, până mai anul trecut, nu mă interesase dacă purtam o rochie doar un sezon și apoi o rătăceam într-un colț de dulap. După ce am făcut o mică obsesie pentru ideea de a cumpăra prea multe haine, prea scumpe, făcute de niște copii săraci din Bangladesh, gustul meu pentru consumul excesiv de fashion mi s-a părut comparabil cu o crimă. (Ok, nici chiar așa, dar poate mai multe infracțiuni mai mici.)

Așa că am devenit complet deschisă către outlet-uri, magazine second hand și, desigur, pentru schimburi (hm, reciclări) ale hainelor, pentru că, până la urmă mă simt bine când readuc la viață o rochie care a fost trasă pe linie moartă doar pentru că cineva nu a cumpărat-o sau s-a plictisit foarte repede de ea.
Acum, tot ce îmi rămâne de făcut este să mă împrietenesc (deci să fac și schimb de haine) cu Emma Watson!

Foto: Clueless

4 Comments

 1. Buna ideea cu schimbul de haine. Se intampla in liceu, dupa care, o perioada buna de timp a fost o practica privita usor ciudat de majoritatea lumii. Nu are rost sa mai spun ca fac schimb de haine cu prietena mea buna, fara sa stau pe ganduri.

  + “Acum, tot ce îmi rămâne de făcut este să mă împrietenesc (deci să fac și schimb de haine) cu Emma Watson!” = :)))

 2. La inceputul anului, scriam un articol asemanator in care marturiseam ca dupa ce am dat pe haine cat pe o garsoniera si am trecut prin toate stilurile blogurilor de fashion (si nu numai) am descoperit placerea lui putin si bun, de aceea am imbratisat stilul #Cate5. 5 din fiecare adica 🙂

  Si da, vand, donez, ofer, fac schimb, reciclez, transform. Poate organizam ceva intre fete, ce spui? Si o invitam si pe Emma, cine stie…

 3. Gabriela Militaru says on December 2, 2015

  Alina, ma bucur ca nu sunt singura, stiam asta, dar e bine sa ne facem cunoscute parerile. Si, da, ideea asta cu reciclatul m-a salvat de multe ori. Nu doar ca poti sa faci rost de haine dragute pe termen lung, dar schimbul asta te salveaza si pe termen scurt cand trebuie sa mergi la o petrecere si ai nevoie repede repede de o rochie care iti vine bine si apoi o pastrezi tu. Ah, mi s-a intamplat si sa cumpar o piesa special ca sa o dau la schimb pentru ca stiam ca i se potriveste unei prietene si doream ceva de la ea :))

 4. Gabriela Militaru says on December 2, 2015

  “Less is more” always works! Cat despre Emma, neaparat o invitam, mai ales ca avem multe de invatat de la ea si nu doar despre haine.

Comments are closed.