on interests

De ce să vezi Paradaiz Beatbox Mașina?

Într-o bună seară de joi, am ajuns în Control, unde urma să aibă loc proiecția Paradaiz Beatbox Mașina, un scurt documentar despre atelierul de beatbox pe care Tobias Hug l-a susținut astă vară pentru copiii din cartierul Horea din Baia Mare. Cartierul cu pricina, dacă mai ții minte, este cel pe care primarul orașului l-a împrejmuit cu un zid în urmă cu ceva vreme, ispravă pentru care a primit și o amendă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, dar pe care apoi l-a pictat, cu ajutorul studenților din Cluj, transformându-l în ceea ce el numea, cu mare elan, o operă de artă.

Am văzut filmul în Control, din spatele plasei de sârmă de la etaj, și m-am gândit din prima clipă că așa ar fi trebuit să îl văd, până la urmă – de peste gard, trăgând cu ochiul la comunitățile defavorizate care trăiesc acolo. Și am privit, emoționată, cum o grămadă de copii pasionați de beatbox și manele luau lecții de la un instructor profesionist, cântau și se bucurau, și cum au susținut un spectacol, cu mândrie, în fața camerelor și în fața întregului cartier, la finalul workshop-ului. Imediat după, am simțit nevoia să o întreb pe regizoarea Ira Merzlichin mai multe despre proiect, despre ce urmărește el și despre Samir, Remus și Larisa, copiii talentați din Baia Mare care au ajuns eroii acestui film.

paradaiz-beatbox-masina-1

Ira a studiat filmul la Londra, unde s-a concentrat pe ficțiune și instalații video, iar apoi a lucrat ca researcher pentru documentare TV în Anglia: „Unul dintre joburile mele a fost acela de researcher pentru The Romanians are Coming. Din reacția violentă pe care publicul român a avut-o față de această serie, am realizat că grija pentru imagine a fost mai mare decât cea pentru cazurile sociale prezentate. Atunci am decis că subiectele astea sensibile merită explorate mai mult.“ Beatbox Mașina este primul ei proiect personal, iar Ira îmi spune: „cu PARADAIZ, dorim să promovăm și să susținem dezvoltarea culturii minorităților din țară, în paralel cu promovarea unei atitudini generatoare de toleranță și empatie între membrii diferitelor comunități culturale.“

paradaiz-beatbox-masina-2

Așa că Ira a ales să vorbească despre copiii pe care i-a găsit la Baia Mare, despre viața pe care o duc ei și despre șansele pe care le au mai departe, dată fiind rata mare a abandonului școlar în zonă. „În timpul primelor mele vizite în Baia Mare, m-a surprins faptul că toți copiii din jurul meu făceau beatbox încontinuu, și îl combinau în mod surprinzător cu manele, citate din politicieni și tot așa. Mi-a rămas chestia asta în minte până l-am întâlnit, în Londra, pe Tobias Hug, un instructor profesionist de beatbox și membru al Beatbox Collective, câștigător al Beatbox Battle 2015. Atunci mi-a picat fisa și Tobi a acceptat. Ceilalți oameni din PARADAIZ m-au ajutat enorm cu producția filmului.“ Ce își dorește ea acum este ca „oamenii să observe faptul că acești copii au foarte multă personalitate și potențial. Sunt luptători și mult mai maturi decât alți adolescenți de vârsta lor. Dar că tot acest potențial rămâne ignorat de autorități în niște condiții imposibil de tolerat, și riscă să fie pierdut. Unul dintre scopurile PARADAIZ este să susțină inovația în muzica minorităților culturale românești. În cazul Baia Mare, este important pentru atingerea acestui scop să cimentăm în mintea copiilor relația dintre pasiune și perseverență și să îi convingem că merită să meargă la școală.“

paradaiz-beatbox-masina-3

Deci, pentru început, cei de la PARADAIZ plănuiesc „o școală de vară de beatbox în care să încurajăm creația unor piese complet originale. Vrem să o finanțăm cu ajutorul platformei Țara lui Andrei și ne ajută fiecare vot. Apoi, sperăm ca beatbox-ul să devină o activitate constantă într-un Club de Educație Alternativă pe care plănuim să îl deschidem pentru copiii din comunitate în parteneriat cu Roma Policy Center. Modelul Clubului a fost pilotat de Policy Center for Roma and Minorities, în comunitatea de tip ghetou din Ferentari, încă din 2010.“

paradaiz-beatbox-masina-4

Genul acesta de club i-ar ajuta mult pe Samir, Remus și Larisa, și pe prietenii lor, copiii și adolescenții din Baia Mare. Cei trei, spune Ira, „s-au remarcat prin talent și prin mândria pe care o aveau pentru tehnicile de beatbox pe care le stăpâneau deja. Veneau la workshop în fiecare zi și erau cei mai activi dintre cei 12 copii care au participat.“ Mai târziu, povestește Ira, ei au văzut filmul și le-a plăcut mult. „Remus a declarat că el e clar cel mai bun, Samir mi-a zis să mai lucrez la montaj și Larisa ne-a întrebat când venim să mai facem.“

Află mai multe despre proiectele PARADAIZ pe pagina lor de Facebook și votează filmul aici.

Foto: PARADAIZ