on people

De ce să citești Watch Me, cartea Anjelicăi Huston?

Pentru că femeia e onestă.

Există câteva motive pentru care îmi place de mor să citesc memoriile celebrităților. Unu – că sunt mai interesante decât ce se spune despre ele în People, The Sun sau mai știu eu ce tabloid. Doi – că ele au ales să spună poveștile alea și că și-au asumat o expunere care poate deveni delicată – vă zic mai încolo despre ce vorbesc. Și, trei, pentru că unele dintre ele chiar scriu bine.

Ei, cu gândurile astea m-am apucat să citesc Watch Me, cea de-a doua carte a Anjelicăi Huston. Eram curioasă, normal. Anjelica este una dintre acele femei foarte cool pe care o regăsești și în moodboard-urile designerilor de azi, dar și în fotografii superbe din epocă. Plus că numele cu care a fost asociată, profesional sau personal – Jack Nicholson, Ryan O’Neal, John Huston, Helmut Newton, Hunter Thompson, Wes Anderson, Bill Murray, Elia Kazan, Michael Douglas, Joan Juliet Buck – sunt de prima mână.

Anjelica a fost model, a dansat până în zori la Studio 54, a devenit actriță trecând peste comentariile răutăcioase ale celor care ziceau că profită de faptul că e fiica lui John Huston, a luat un Oscar pentru Prizzi’s Honor – ca să închidă gura răuvoitorilor, a regizat filme și a avut o viață privilegiată și amărâtă în același timp.

Și despre toate astea povestește în cartea ei, de la relația dubioasă cu Jack Nicholson, care ocupă prima parte (foarte consistentă) a cărții, până la frustrările ei legate de profesia pe care și-a ales-o. Dar felul în care povestește este interesant. Pentru că, dacă te-ai aștepta să citești despre felul de viață al celor celebri și frumoși și bogați, asta ai să vezi. Dar ai să și afli cât de tristă e viața aia, cât de vulnerabilă este una dintre cele mai frumoase și mai interesante femei ale planetei și cât de sinceră poate fi o persoană care și-a trăit în fața tuturor întreaga ei viață.

Este emoționant să o citești pe Anjelica atunci când povestește despre cum a pocnit-o Ryan O’Neal (cel cu care îl înșela, din răzbunare, pe Jack Nicholson), despre cât de singură era și despre cum era atât de drogată încât nu înțelegea ce se întâmplă când Roman Polanski a violat o fată de 13 ani în casa ei și a lui Jack.

Partea asta poate că este cea mai delicată din toată cartea – și singura care m-a umplut de nervi, pentru că nu înțeleg cum e posibil să taci atâta amar de vreme când așa ceva s-a întâmplat la tine acasă. Dar Anjelica e Anjelica și am decis să îi iert o doză de dat pe după tufiș, pentru că e atât de onestă când vorbește despre alte subiecte. E o viață de om în cartea asta, iar omul nu e fitecine. De asta ar trebui să o citești!

1 Comment

  1. Oana Popescu says on August 16, 2015

    Impartasim aceeasi pasiune, am citit biografia lui Jack Nicholson, mi-a placut foarte tare cartea, inclusiv pentru ca este vorba si despre relatia lui cu Anjelica. Watch Me e pe lista!

Comments are closed.