on issues

De ce nu vrea drepturi Comisia pentru drepturile omului?

După ce a fost respinsă de către Senat, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, iniţiată de Remus Cernea, a ajuns la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Votul în plenul Camerei va avea loc în curând, dar până atunci proiectul trebuie să treacă pe la Comisii. Ceea ce s-a şi întâmplat. A fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ. Mai apoi, pe 21 aprilie, a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului şi aviz pozitiv de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Cam aşa stă treaba până acum.

Ceea ce m-a intrigat (dincolo de bunul simț care ar fi zis că o comisie pentru drepturile omului dorește respectarea unor drepturi) au fost motivaţiile unora dintre membrii Comisiei pentru drepturile omului, care au determinat respingerea proiectului, aşa cum acestea au fost prezentate într-un articol publicat de Hotnews.

Despre ce e vorba în acestă propunere legislativă?

Nimic mai simplu. Proiectul de lege defineşte parteneriatul civil ca pe „un contract încheiat, fără nici un fel de discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi”. Deci, este vorba despre recunoaşterea legală a unei forme de convieţuire între două persoane, indiferent de sexul lor, care instituie unele drepturi partenerilor, precum dreptul asupra bunurilor comune dobândite în timpul parteneriatului, dreptul la moştenire a acestor bunuri, în cazul decesului unuia dintre parteneri, dreptul la pensie de urmaş, dreptul la serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri, care nu deţine o asigurare medicală, în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil sau dreptul de a lua în calcul venitul celor doi parteneri în cazul contractării unui credit bancar. Din nou, lucruri de bun simț.

Cum observi, propunerea de lege prevede drepturi valabile pentru toţi. Şi da, acordă şi recunoaşte drepturi acolo unde acestea nu au fost recunoscute până acum, şi aici mă refer la dreptul persoanelor de acelaşi sex de a beneficia în mod egal de toate lucrurile ce decurg din parteneriatul civil. Deci, da, propunerea urmărește să instituie drepturi pe care unii dintre noi nu le-au avut până acum. Și atunci, de ce tocmai Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor respinge un astfel de proiect?

Le las cuvântul membrilor comisiei, citați via Hotnews. Neprihănitul şi mai întâi de toate creştin ortodox membru al sfintei Comisii Valeriu-Andrei Steriu, deputat PSD, spune: „Eu sunt împotriva acestui proiect. Mă bufneşte puţin râsul, deşi îmi place să cred că sunt un tip modern şi reformator şi tot ce se poate pune la un om de 50 de ani. Sunt înainte de toate un creştin ortodox. Acesta este principalul motiv, nu pot sa agreez revoluţiile acestea moderne care vin împotriva fiinţei noastre creştine ortodoxe româneşti”.

În timp ce pe deputat îl bufneşte puţin râsul, pe mine mă apucă plânsul, că de-a râsu-plânsu’ este situaţia. Ce legătură au drepturile omului cu fiinţa creştin ortodoxă românească? Nici una, asta dacă nu cumva domnul nu a participat la conferinţele sforăitoare ale lui Dan Puric, unde şi-a notat toate citatele trâmbiţate de vorbitor despre neamul creștin, şi nu oricare, ci cel uns, românesc. Cam atât despre modernitate şi spirit reformator.

Dar domnul deputat nu se opreşte aici. Proiectul este, în mintea lui modernă: „un început, e o fisurare a unui sistem pe care l-am vazut în statele vest-europene şi după mine este o direcţie spre ceva care contravine principiilor creştine”. Aha, acelaşi discurs despre Occidentul decadent preluat din comunism, tămâiat şi spălat cu principii creştine în 2015!

Mai departe, doamna deputat PSD Tamara Ciofu, vicepreşedintele comisiei, a suspectat ceva necurat la domnul Cernea în timpul dezbaterilor şi aşteaptă răspunsuri: „Aștept ca domnul Cernea să puncteze corect, clar, fără să introducă discret, persuasiv nici un echivoc într-un proiect legislativ. Şi atunci eu sunt un coleg corect. Am nevoie de nişte răspunsuri”. Apoi clarifică: „În timpul dezbaterii ceva nu mi-a sunat bine în alocuţiunea domnului Cernea, ceva mi s-a parut incorect în depoziţia sa şi acest lucru l-am sesizat atunci. Acel ceva m-a deranjat din punctul de vedere al informaţiilor primite, nu m-a deranjat alt aspect. În timpul alocuţiunii domniei sale şi timpul răspunsurilor pe care eu le aşteptam de la dumnealui, ceva a sunat fals în argumentaţia dumnealui şi acesta este motivul pentru care am folosit această expresie adineauri”. Exact, doamna este suspicioasă, trebuie să fie ceva necurat la mijloc, şi-a băgat dracul coada! Mă întreb dacă a citit proiectul legislativ, am şi eu dreptul să fiu suspicios.

Deputatul PC Andrei Tănăsescu invocă timpul: „Cred ca este ultimul lucru de care societatea românească are nevoie în clipa de faţă. Pe termen lung nu este un proiect neviabil, să zic aşa, dar nu este momentul acum în clipa de faţă. Am impresia că oamenii nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva. Domnul Cernea a tot invocat că suntem membri în Uniunea Europeană şi…vezi doamne, dacă suntem membri, trebuie să luam totul de la Uniunea Europeană. Mai avem multe de preluat de la Uniunea Europeană până să trecem la parteneriatul civil”. Timpul, bate-l vina, nu am înţeles dacă cel biblic sau filosofic, şi o impresie, astea da motive de respingere, şi din nou nimic despre proiectul legislativ în sine. Concluzia? Drepturile şi parteneriatul civil stau sub devenirea timpului. Destul de profund.

Iar deputatul Tudor Ciuhodaru a fost numit în comisia greşită, sau așa pare din ce a declarat: „Pentru că s-a mai încercat o reglementare în anii trecuţi, reglementare chiar şi pe concubinaj, şi lucrurile respective nu au trecut. Nu văd ce aduce în plus acest proiect legislativ. În plus, dacă mă întrebaţi pe mine, sunt alte priorităţi legislative privind Romania, cel care mi l-a respins camera deputaţilor săptămâna aceasta chiar mi-a lasat un gust amar: ăla cu 6% din PIB pentru sănătate, legea malpraxisului şi plata medicilor rezidenţi. (…) Nu intră în sfera mea de priorităţi. Au mai fost astfel de proiecte care se referă la concubinaj din partea domnului Păun. Şi a picat cu brio, argumentele fiind de ordin constituţional şi de ordin juridic. Nu îmi amintesc ca domnul Cernea să fi promis chestia asta în campania electorală. Nici nu ştiu dacă ar fi ajuns în Parlament promiţând astfel de lucruri. Ştiţi în fiecare sesiune parlamentară vine cineva cu nişte proiecte de lege, să zicem, trăsnite”.

Ai citit bine, un proiect legislativ privind parteneriatul civil în România anului 2015 este un lucru trăsnit. Vreau să îi anunţ, atât pe domnul cu gustul amar, cât şi pe ceilalţi, că şi mie îmi provoacă greaţă asemenea declaraţii. Mai ales când văd cine are grijă de drepturile noastre în Parlament.

#delamineaiunNU #sustinLGBT