on people

De ce nu vorbim mai mult despre Freddie Mercury, fashion icon?

S-au făcut 24 de ani de când a murit, la o zi după ce își făcuse public diagnosticul cu SIDA, făcând un ultim gest deosebit de tupeist și responsabil. Era ’91 și lumea nu făcea asta: „După zvonurile din presă, aș vrea să confirm că am fost testat pozitiv pentru HIV și că am SIDA. Am simțit că ar fi corect să păstrez această informație pentru mine, pentru a proteja intimitatea celor de lângă mine. Oricum, a venit timpul ca prietenii și fanii mei din toată lumea să știe adevărul, și sper că toți mi se vor alătura, și se vor alătura medicilor și tuturor celor care se luptă cu această boală teribilă.“

freddie-yellow

Și, oricât s-ar vorbi și astăzi despre calitățile lui vocale incredibile sau despre show-urile electrizante, oricât am plânge faptul că nu mai avem parte de astfel de staruri, mi se pare că am ignorat în ultima vreme rolul său uriaș ca fashion icon.

freddie

De exemplu, nu ar trebui să uităm niciodată capa superbă din satin făcută de Zandra Rhodes, care povestea la un moment pentru The Telegraph: „am făcut niște schițe și i-au plăcut pliseurile în satin alb greu. I-am livrat piesele, nici nu mai știu cât i-am cerut pentru ele. Apoi am fost la un concert să îi văd la Earl’s Court. Locul era plin. Și hainele arătau fantastic sub lumini.“

freddie 11

Puțini bărbați au purtat paiete cu atât aplomb…

freddie-mercury

…iar unele dintre piesele cele mai extravagante ar fi făcut de râs orice vedetă de street style.

freddie-mercury-

Și salopetele, să nu uităm de salopete…

freddie-mercury-photographed-on-the-usa-tour-in-january-march-1977-by-michael-ochs

…sau de celelalte costume de scenă lângă care ar plânge până și Lady Gaga (care, dacă nu știai, și-a luat numele din hit-ul Radio Ga Ga).

Freddie-Mercury-by-Neal-Preston-1978

De la glam rock până la disco…

Freddie-Mercury-on-stage-Madison-Square-Garden,-NY,-1976

…și până la cei mai short shorts din univers…

Freddie-Mercury-on-stage-riding-Dark-Vador,-1980

Freddie le-a făcut pe toate și a avut un gust camp aparte, pentru care ar trebui să îi mulțumim. Și la care ar trebui să ne gândim mai des, când vorbim despre excentricii care respiră modă.

freddie-mercury-queen

Foto: Red List, Neal Preston, Michael Ochs