on people

De ce nu plâng plecarea lui Hedi Slimane de la YSL?

Să ne înțelegem, pentru profanul iubitor de modă faptul că un designer este sau nu angajat al unei case nu reprezintă mare lucru. În mod evident, nu îmi petrec viața îmbrăcată în Saint Laurent și cu siguranță nu aș face-o nici dacă mi-aș permite, dar domnia lui în fruntea unei case simbol, cum este aceasta, m-a călcat pe nervi în repetate rânduri.

O vreme nu am avut nici o treabă cu Hedi Slimane. Ca tot omul, i-am apreciat colecțiile pentru bărbați de pe când era la Dior Homme și impunea o estetică de care nu am scăpat nici azi (da, aici e și personal, având în vedere faptul că port skinny jeans chiar în momentul în care scriu asta).

Înțeleg fascinația lui pentru muzică, pentru celebrități (doar cele mai cool dintre ele). Și îi apreciez foarte tare munca de fotograf. Slimane este un om care știe ce face, fie că decide să pună mâna pe foarfeci sau pe o cameră.

Courtney Love | Hedi Slimane | Saint Laurent Music Project

Courtney Love | Hedi Slimane | Saint Laurent Music Project

Kim Gordon | Hedi Slimane | Saint Laurent Music Project

Kim Gordon | Hedi Slimane | Saint Laurent Music Project

De aceea, singura dată când a reușit să mă enerveze a fost când a fost angajat la Yves Saint Laurent. Și nu doar că a fost angajat, dar a și vrut să producă o schimbare acolo unde nu era nimic greșit de reparat. Așa că prima mișcare a lui Hedi a fost să schimbe numele casei și să impună oricui voia să vorbească despre asta să folosească numele Saint Laurent. După care a făcut o colecție atât de plictisitoare încât l-am plâns cu lacrimi amare pe Stefano Pilati. Și, încă un sezon mai târziu, a plecat în căutarea grunge-ului și a venit cu o serie de slip dresses, puloverașe, bocanci și ciorapi cu plasă atât de tristă încât mi-a amintit, de fiecare dată când o vedeam, de hainele pe care le cumpăram de la second hand și le purtam cu mândrie pe când eram în școala generală. Da, hainele lui Slimane erau, într-un fel, cool, dar erau prea puțin demne de numele lui Yves Saint Laurent și de fanteziile în care îmbrăca el (și urmașii lui) femeile adulte.

Acum, că Slimane pleacă de la Saint Laurent (și se zvonește că va fi înlocuit de Vaccarello) nu pot decât să mă bucur – pentru că atât designerul, cât și casa au treburi mai bune de făcut. Slimane poate lucra liniștit pe cont propriu. Și singurul lucru de care mă tem este că va ajunge designer la Dior – dar încă mai am timp să sper că asta nu se va întâmpla.

Foto: daman.co.id, popsugar.com, Vogue Runway

2 Comments

  1. Silvia C says on April 1, 2016

    Eu tot astept sa plece Lagerfeld de la Chanel, care de 20 de ani face aceleasi colectii, doar ca de fiecare data e un alt decor “wow”.

  2. Dada, Silvia, ai dreptate, dar plecarea aia va veni cu o înmormântare la pachet. Păcat, că la Fendi se desfășoară mult mai bine.

Comments are closed.