on women

De ce merită să vorbim despre sânii lui Susan Sarandon?

Aveam zilele trecute o discuție cu o prietenă care insista că ar trebui să îmi vopsesc părul pentru că am o mâna de fire albe care, se pare, mă îmbătrânesc. Se prea poate să fie adevărat, numai că eu nu simt că lucrurile stau astfel. Pentru mine, firele alea apărute mai devreme (deși nu cred că există un deadline la care apar, din senin) reprezintă chestiuni cu care mă mândresc – sigur, experiența, cum zice clișeul, dar și nopțile nedormite, niște griji pe care nu țin să le uit și o maturizare despre care sper că m-a făcut o persoană mai bună.

Dar destul despre mine. De ce ar merita să vorbim despre sânii lui Susan Sarandon, mă întrebam. Evident, nu merită. Femeia aceasta pe care eu o admir, alături de mulți alții, a mers la un eveniment (SAG Awards) într-un costum alb pe sub care purta, destul de vizibil, un sutien negru care îi lăsa la vedere o parte din sâni. Iar apariția unei femei în vârstă de 69 de ani pe un covor roșu cu sânii la vedere a stârnit niște dezbateri demne de o cauză mai bună.
S-a vorbit intens în ultimele zile despre felul în care și-a permis să se îmbrace Sarandon. S-a vorbit despre vârsta ei (69 de ani!!!), despre ocazia la care a decis să se îmbrace așa (era acolo ca să prezinte secțiunea In Memoriam) și despre decență. Twitter-ul a luat-o razna instant, după care au urmat articole mai serioase în felurite publicații, iar apoi subiectul a ajuns, cu ceva întârziere, chiar și pe site-ul unui ziar din România.

Pentru mine, totul a culminat cu tweet-urile lui Piers Morgan care, ca un expert ce este în chestiuni care țin de decență, și-a permis să spună că Sarandon e tacky – pentru că și-a permis să își arate sânii în vreme ce vorbea despre staruri care au răposat de curând. Cum stau, de fapt, lucrurile? Ei, hai să vedem.

Susan Sarandon este o femeie atât de mișto (la modul general, nu pentru vârsta ei, nu ca actriță, e pur și simplu mișto) încât a fost deosebit de ocupată în ultima vreme cu chestiuni serioase. Chiar acum îi face campanie candidatului democrat Bernie Sanders, în vreme ce, cu puțin timp în urmă, se afla în Grecia, punând umărul la ajutorarea refugiaților și făcând tutoriale în care le explica oamenilor de ce ar trebui să cumpere mănuși și șosete pentru cei care ajung, de pe mare, pe țărmurile prietenoase ale Europei. Femeia asta a fost recompensată pentru munca ei cu premii la care râvnește toată industria și și-a petrecut o parte semnificativă din viață susținând cauze decente, militând și făcând ce știa mai bine pentru alții.

Acum, toată lumea are o problemă cu sânii ei. Și e vremea să ne întrebăm: e ceva în neregulă cu sânii lui Sarandon? Deloc. Sunt sânii unei femei de 69 de ani care s-au zărit dintr-un sacou într-o măsură mai mică decât vedem sâni de obicei, peste tot. Pe bune, sunt atâția sâni în reclame, vânzând produse, în filme sau răsărind la colț de stradă încât e bizar să mai discutăm acum despre sâni, în era aceasta post #freethenipple. De ce au deranjat sânii lui Sarandon, în vreme ce alți sâni, chiar mai expuși, nu ne deranjează? Ei bine, tocmai pentru că aparțin unei femei de 69 de ani. Și trebuie să fim de acord aici și să recunoaștem că societatea asta a noastră pune date de expirare pe corpurile noastre – putem să le expunem, deci, doar atunci când sunt tinere și dezirabile (!), iar după ce am trecut de o anumită vârstă nu ne mai este permis să le arătăm, oricât de confortabil ne-am simți cu ele. Ca să nu îi ofensăm pe cei care nu le mai găsesc la fel de stimulante.

E o discuție mai largă aici despre vârstă – mai ales despre vârsta femeilor care activează în industria filmului, căci ele sunt cele mai vizibile –, pe care am să o dezvolt cu altă ocazie. Dar esențial este, și asta ne privește pe toate, faptul că normele care ni se impun se alterează odată ce înaintăm în vârstă. Nu dezvălui vreun secret atunci când zic că trăim într-o eră a obsesiei pentru tinerețe. Până la urmă, sunt industrii întregi dedicate acestei obsesii – cum e cea a coloranților pentru păr despre care vorbeam mai sus –, dar ideea că, odată ce îmbătrânim, scandalizăm atunci când ne purtăm cu mândrie corpurile nu are cum să fie ok. Este evident de ce: pentru că, dacă suntem norocoase, o să ajungem acolo și nu ne-ar plăcea ca pe alții să îi agite în felul acesta corpurile noastre.

Revenind, Piers Morgan (nu i-am scris niciodată numele de atâtea ori) a insistat că sânii lui Sarandon au fost nepotriviți ocaziei – nu poți vorbi despre morți cu sânii la vedere, se pare – iar asta m-a dus cu gândul la altceva. Adică la momentele acelea în care vederea sânilor e tolerabilă sau chiar dorită. Conform normelor și dezbaterilor recente, sânii sunt ok dacă vinzi mașini, nu sunt ok dacă alăptezi (știți discuția cu Facebook, nu are sens să zic mai mult). Rezultă, deci, că e ok ca toată lumea să se uite la sâni dacă ei sunt sexualizați, dacă sunt acolo ca să fie admirați, nu și dacă execută o simplă funcție naturală. Sau dacă există, pur și simplu, cum e cazul aici.

Și încă un lucru. Dincolo de comentariile răutăcioase, au fost și laude la adresa lui Sarandon. Pentru că arată atât de bine pentru vârsta ei. Și nici asta nu e tocmai ok. Pentru că, din nou, asta are de-a face cu lucrurile alea pe care le poți face doar dacă îndeplinești niște condiții în fața unui for care judecă astfel de lucruri. Sarandon arată minunat, e adevărat. Dar, dacă nu ar fi fost la fel de înfloritoare, ar fi fost greșit să se simtă bine în pielea ei, la vârsta ei? Deloc. Eu zic că Sarandon ne-a dat tuturor o lecție – că e mișto să fii bine cu tine, indiferent câți ani ai strâns sau cum arăți. Că toate criteriile astea după care judecăm corpurile femeilor nu își au rostul. Că nu are sens să ne conformăm unor norme care ne spun că ar trebui să arătăm întotdeauna mai tinere sau mai frumoase. Arătând fix așa cum arată, Sarandon ne-a demonstrat că nu despre asta este vorba, chiar dacă o lume întreagă o contrazice. E aberant să spui că sânii sau expunerea lor definesc, până la urmă, o legendă ca Sarandon. La fel cum e aberant să credem că cineva are dreptul să ne judece pentru felul în care arătăm.

Foto: popsugar.com

4 Comments

  1. Toata lumea e indignata din cauza ca Susan isi arata varsta… Nimeni nu comenteaza cand Christie Brinkley se imbraca sexy. Mi se pare nedrept….

  2. lizzy t. says on February 5, 2016

    Eu cred ca n-a iesit in public asa imbracata DOAR ca sa scrie presa de sanii ei..Eu cred ca a vut sa eclipseze pe altcineva concret, sa-i ia fatza, chestiile astea se fac f bine gandite.. cine stie cu cine si ce are de impartit…..

  3. Avand in vedere la ce eveniment participa, tinuta este neadecvata indiferent de cum arata si ce varsta are. Faptul ca a fost “mustruluita” nu inseamna ca cineva uita meritele lui Susan Sarandon. Deasemenea a te simti “misto” cu varsta ta nu inseamna ca poti umbla in curul gol pe unde ti se nazare ori sa-ti expui parti ale corpului care odata cu trecerea anilor devin neplacute vederii (nu este cazul lui Susan Sarandon) doar ptr ca vrei sa demonstrezi ce bine te simti tu cu corpul tau. E o chestiune ce tine de decenta si bun simt.

Comments are closed.