on clothes

De ce am mai purta corset azi?

Nu știu dacă ai băgat de seamă că e o piesă care se tot regăsește în colecțiile de toamnă – și e unul dintre cele mai controversate articole vestimentare care au existat vreodată. Chiar așa, pentru că, din secolul al XVI-lea și până acum, puține haine au generat mai multe și mai aprige dezbateri decât corsetul.

Loewe toamnă/iarnă 2016

Loewe toamnă/iarnă 2016

Că nu e sănătos să te strângi până la leșin, că e o practică nefericită a celor care caută admirația masculină și atât, că e o dictatură sinistră a modei sau că e o modalitate ca oricare alta de a-ți modela corpul, toate s-au zis despre corset. Și nici una dintre poziții nu e foarte departe de adevăr.

Louis Vuitton toamnă/iarnă 2016

Louis Vuitton toamnă/iarnă 2016

Discuția a mers până acolo încât, în secolul al XIX-lea, revistele publicau scrisori pro și contra corsetului și a practicii de a te lega în balene ca să îți modifici silueta până ce ajungi la cea mai mică talie imaginabilă. Mi-am petrecut aproape o oră citind astfel de scrisori, și trebuie să zic că sunt cel puțin entertaining. Și informative. Și că, evident, la un moment dat bătălia asta (o să îi zic The Battle of The Corsets) a devenit una de tipul bărbați contra femei. Fie pentru că bărbații le spuneau femeilor că sunt idioate pentru că le poartă, iar ele își apărau cu înverșunare alegerea. Fie pentru că, mai târziu, lor le-au plăcut femeile care purtau corset. Evident, fix în vremea reformei victoriene a vestimentației, când ele nu mai aveau chef să le poarte.

Moschino toamnă/iarnă 2016

Moschino toamnă/iarnă 2016

Pentru amuzament, am să pun aici două mostre. Prin 1873, Elizabeth Stuart Phelps Ward scria: „Să ardem corsetele!… Și nu, nu puneți deoparte oasele de balenă, pentru că nu vă vor mai fi de folos vreodată. Să facem un foc de tabără din fiarele crude care ne-au cucerit toracele și abdomenul atâția ani și să răsuflăm ușurate, pentru că emanciparea noastră a început din acest moment.“ Evident, câțiva ani mai târziu, un domn scria și el: „Nu există nici o femeie la modă care să nu poarte corset.“

Alexander McQueen toamnă/iarnă 2016

Alexander McQueen toamnă/iarnă 2016

De la fetiș la norme sociale care te îmbolnăveau și modă dusă la extrem, corsetul a avut câte ceva pentru toți. A fost umilitor în aceeași măsură în care a fost empowering. Și nu știu cât are istoria corsetului de-a face cu fetișurile, cât are legătură cu un fel de putere pe care ți-l conferă un anumit look sau cu statutul de victimă a modei. Dar cert e că, vreme de secole, corsetul nu a fost detronat. Și, dacă mă uit la colecțiile Prada, Moschino, Vuitton sau Balmain, e clar că nu a plecat nicăieri de când l-am văzut ultima dată. Acum, că designerii ăștia s-au lăsat inspirați de tentativele lui Kim Kardashian de a reconstrui un ideal pierdut al feminității (infamul waist training) sau de conflictul între vulnerabilitate și putere pe care corsetul l-a lăsat „dezlegat“ de secole, nu îmi e clar.

Balmain toamnă/iarnă 2016

Balmain toamnă/iarnă 2016

Cert e că femeile au păstrat un soi de fascinație față de acest instrument care le-a chinuit generații la rând, dar pe care tot ele l-au apărat cu o energie cu care se puteau face multe lucruri mai interesante. Și nu pot să nu mă gândesc că toată povestea asta (mai ales când vine din partea doamnei Prada, căreia îi cunoaștem antecedentele feministe) poate fi și un soi de apropriere a unui obiect, de resemnificare a lui pentru fiecare generație.

Marc Jacobs toamnă/iarnă 2016

Marc Jacobs toamnă/iarnă 2016

Dar apoi, când îmi amintesc că Paul Poiret, bărbatul care ne-a eliberat de corsete, zicea cu mândrie că el a pricinuit căderea corsetului, dar le-a legat femeilor picioarele, îmi vine în minte și gândul ăsta că ne place să fim restricționate, sau măcar să păstrăm această iluzie nostalgică a unei supuneri trecute. Și nu e nimic îngrăditor în corsetele acestui sezon. Ci doar o referință pur estetică la un timp pe care l-am pierdut.

Joseph toamnă/iarnă 2016

Joseph toamnă/iarnă 2016

Preen by Thornton Bregazzi, toamnă/iarnă 2016

Preen by Thornton Bregazzi, toamnă/iarnă 2016

Foto: Vogue Runway, campanie Prada de Steven Meisel.