on issues

De ce am avea nevoie de uniforme în școală?

Pentru că așa zic niște parlamentari. Au și argumente foarte bune.

Probabil că e târzior să îți semnalez o știre care a circulat deja de ieri, dar am simțit că nu o pot lăsa să treacă. Pe scurt: un număr măricel de deputați a decis că avem nevoie de siguranță în școli. Da, în școlile alea din România care nu au, în majoritate, autorizație ISU. Deputații sunt Rădulescu Cătălin Marian, Andea Petru, Bârsășteanu Florică, Căprar Dorel-Gheorghe, Fonta Nuțu, Iane Ovidiu-Cristian, Itu Cornel, Petrescu Petre, Popeangă Vasile, Săvoiu Ionuț-Cristian, Stan Ion, Stanciu Anghel, Stanciu Zisu și Tătaru Florin-Cristian. Le-am pus numele aici ca să știți cine sunt cei care au găsit soluția pentru siguranța școlilor. Pentru că se gândesc la siguranța copiilor. Au suflete foarte mari și intenții minunate!

Ei bine, domnii de mai sus, reprezentând „părerea unanimă a celor implicați în procesul de învățământ“ (oricum ar fi ajuns ei la concluzia asta, cel mai probabil realizând un studiu și întrebând chiar pe toți cei implicați în respectivul proces), au decis că e nevoie de „introducerea obligativității portului uniformei școlare în instituțiile de învățământ de stat și particular“. Găsești proiectul lor aici, în cazul în care nu-ți vine să crezi ce citești.

Ce își doresc ei este să modifice un articol de lege pe care îl pun aici:

„Art. 5
(1) Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea.
(2) Semnele distinctive prevazute la alin. (1) vor fi comunicate Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau inspectoratului de politie judetean si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori inspectoratului de jandarmi judetean “

Și vor să îl schimbe în felul următor:

extras-proiect-de-lege-uniforme-scolare-obligatorii

Sigur, e discutabilă toată povestea – noi, cei care am purtat uniforme, putem să ne agităm pentru că o libertate câștigată deja ne-ar putea fi luată înapoi. Dar nu aș vrea să discut acum despre asta. Ci doar să subliniez motivele foarte bune pe care le-au găsit domnii deputați pentru a restaura obligativitatea purtării uniformelor.

extras-expunere-de-motive---uniforme-scolare-obligatorii

Printre ele este unul care mi-a atras în mod deosebit atenția. Așa că îl repet: „Menținerea decenței, evitându-se situațiile în care fetițele care poartă fuste scurte, atragând privirile baieților din clasă sau din școală“.

Am transcris exact motivul, ca să vezi câtă gramatică știu parlamentarii, dar și ca să îți sară în ochi aerul de sexism care tulbură mințile acestor domni. Și rămân cu câteva întrebări. Cum se menține decența în privința băieților tulburați de sus numitele fetițe? Indecența apare doar dacă porți fustă și ești fetiță? E o întâmplare că inițiatorii proiectului sunt toți bărbați? Și cum se leagă asta de fetițele care poartă fuste scurte? Ce spune asta despre ei? Și cum putem fi de acord cu o lege care limitează drepturi și libertăți?

Să dezbatem, deci.

Foto: Gossip Girl.

1 Comment

  1. Ai mare dreptate şi ai fost foarte atentă la detalii. Nici eu nu sunt de acord cu această propunere şi, într-adevăr, este fix ultima soluție găsită pentru a întări siguranța. Jalnic.

Comments are closed.