on clothes

Cu ce am rămas de la London Fashion Week?

Până la urmă și în modă totul e despre rezultate, nu? Ce va alege publicul după sutele de prezentări de la New York? Și ce trend o să erupă în magazinele marilor retaileri înainte ca designerii să apuce măcar să își producă hainele pentru sezonul viitor? (Un pariu: nuanțele metalice!) Dar, când vine vorba despre London Fashion Week, rezultatele pe care le aștept sunt un pic diferite. Cu ce o să îmi frângă inima Christopher Kane? Și Simone Rocha oare ce va mai face? Londra, pe cât de mică și studențească apare pe harta săptămânilor modei, are parte de câțiva designeri care au devenit nume grele, fără să cedeze rigorilor comercialului și fără să renunțe la experimente.

Christopher Kane Fall 2016

Christopher Kane Fall 2016

Că tot vorbeam despre el, Christopher Kane a trimis pe podium fete cu părul învăluit de basmale din plastic – probabil că ele se cheamă altfel atunci când le face Stephen Jones, dar tot asta sunt – amintind de momentele în care mama lui venea să îl ia de la școală, în ploaie, făcându-l de râs în fața colegilor. Genul acesta de informație este suficient să te facă să lăcrimezi, mai ales știind că Kane și sora lui, Tammy, și-au pierdut mama cu un an în urmă. Dincolo de referințele nostalgice la propria copilărie, designerul a mai introdus, în maniera aia care îi este atât de tipică, o mulțime de alte idei, unele reciclate din propria arhivă, altele noi. Ce a rămas? Un nesfârșit alean în rochiile ireal de prețioase acoperite de pulovere pe care rătăcea câte un trandafir ofilit, o reîntoarcere definitivă a logo-ului (puloverele cu un K uriaș ar prinde bine oricui), o serie de bijuterii atârnând în cele mai neașteptate locuri și penele și florile cu care Kane se joacă deja de multe sezoane, puse în alte contexte. Cu ce am rezonat cel mai tare? Ei bine, cu bluzele și rochiile din panglici – visez de multă vreme la o bluză realizată în întregime din funde fluturânde, acum s-a găsit cineva care să o și facă și mă bucur că acel cineva este el.

Simone Rocha Fall 2016

Simone Rocha Fall 2016

La Simone Rocha întreaga prezentare a fost un poem – Simone a povestit despre felul în care s-a simțit după ce a născut-o pe fiica ei cu trei luni în urmă și probabil că lucrul acesta trebuie să îi fi dat câteva idei. Cea care s-a simțit cel mai acut – o feminitate întoarsă pe dos, prezentă în piesele vedetă, cum e acea haină din stofă groasă acoperită de un voal dintre cele mai diafane. O feminitate sinceră, care vorbește despre cum te simți ca femeie și nu despre cum ar trebui să arăți ca femeie.

JW Anderson Fall 2016

JW Anderson Fall 2016

Când toată lumea se isteriza visând la anii ’70 anul trecut, Jonathan Anderson s-a mutat în anii ’80 – iar mișcarea lui a fost imitată acum de câțiva dintre designerii de la New York. Acum, s-a dus înspre swinging sixties, cu referințe la Pierre Cardin, la pragmatismul acela cu care oamenii își imaginau, pe vremuri, un viitor în care fiecare dintre noi va trebui să poarte costume de protecție cu multe buzunare și fermoare. Într-o vreme în care moda are probleme în a-și imagina viitorul apropiat, Anderson se duce mult mai departe, într-o mișcare molipsitor de optimistă.

Joseph Fall 2016

Joseph Fall 2016

La Joseph, Louise Trotter a personalizat piesele complet purtabile rupându-le, adăugându-le corsete, punându-le la loc, construind, deconstruind și reconstruind haine ca într-o joacă de copii. Nu îmi e clar dacă m-a amețit styling-ul, dar e cert că am apreciat feeling-ul acela contemporan din hainele ei.

Preen by Thornton Bregazzi Fall 2016

Preen by Thornton Bregazzi Fall 2016

La Preen by Thornton Bregazzi, cei doi designeri au creat o atmosferă demnă de cea mai britanică prezentare – a avut referințe la vremea nesuferită din țară, la tartanul lor prețios și la muzică – , și au trimis pe catwalk piese complet purtabile, fie că vorbim despre paltoanele voluminoase, fie despre rochiile care nu ar sta rău pe nimeni la un concert într-un club.

Peter Pilotto Fall 2016

Peter Pilotto Fall 2016

Pe Peter Pilotto și Christopher De Vos i-am suspectat multă vreme de lene, atunci când își construiau colecțiile în principal din imprimeuri. Dar au crescut, iar ce au arătat acum – o serie de haine în nuanțele subtile ale gheții – a fost mult mai complex de atât. Cei doi au realizat straturi de broderii și de aplicații interesante pe care le-au pus pe niște rochii diafane care le-ar fi prins bine eroinelor din Frozen și care nu ar sta rău pe nici una dintre noi.

Mary Katrantzou Fall 2016

Mary Katrantzou Fall 2016

Mary Katrantzou are parte de succesul de astăzi pentru că știe să împodobească magistral cele mai scurte rochii și să creeze o garderobă la care să viseze orice femeie care trebuie să meargă la o petrecere. Nici măcar nu contează ce pune pe rochiile acelea – important e că ne iau ochii.

Richard Malone Fall 2016

Richard Malone Fall 2016

Din gașca de designeri adunată sub umbrela Fashion East de către Lulu Kennedy mi-a atras atenția Richard Malone, care nu a făcut altceva decât să învârtă niște dungi marinărești în cele mai amuzante feluri, și se știe deja că rar am văzut niște dungi care să nu îmi placă.

Foto: Vogue Runway