on women

Cine sunt femeile care ne vor conduce din rândul doi?

A trecut ceva vreme de când nu am scris dar, cum trebuie să ne vedem de viață, am decis că e timpul să mă întorc. Bine, am decis asta și pentru că am văzut penibila fotografie de grup a noului Guvern al României, proaspăt instaurat.

Dacă nu trăiești într-o grotă, știi probabil ce s-a întâmplat în săptămânile care au trecut și cum de avem un Guvern nou. Ba chiar un Guvern din care fac parte destul de multe femei, lucru cu care noul prim-ministru, Dacian Cioloș, s-a și lăudat atunci când a propus o primă listă de nume. Așa se face, deci, că avem în fruntea țării (hmmm, dar în spatele bărbaților) o mulțime de femei competente și, până la proba contrarie, bine intenționate. Desigur, nu ai putea să îți dai seama câte sunt și cine sunt aceste femei din fotografia de grup care prezintă lumii persoanele care ne vor duce mai departe. Așa că îți zic eu (și te lămurești cine sunt și din fotografia clarificată, ca să o înțeleagă toată lumea).

Anca Dana Dragu Paliu este analist economic și a lucrat la Comisia Europeană, se pricepe la stabilitate financiară și bancară, politici fiscale și bugetare și, sunt convinsă, multe alte lucruri. Ea conduce acum Ministerul Finanțelor Publice și, pentru că jobul ei este foarte important (dintre cele ocupate de femei) ea este și cea mai vizibilă, surâzând din spatele președintelui Iohannis și al lui Dacian Cioloș.

Aura Carmen Răducu a lucrat în Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și la Comisia Europeană și va gestiona Ministerul Fondurilor Europene; o vezi în dreapta Ancăi Dragu.

Raluca Alexandra Prună, căreia îi poți vedea fruntea din fotografia oficială, este membru fondator și director al Asociației Române pentru Transparență, cu experiență de avocat și consilier juridic, cu un CV de-a dreptul impresionant, și este acum Ministrul Justiției.

Claudia Ana Costea este doctor în drept și predă Dreptul Muncii la Facultatea de Drept a Universității din București, motiv pentru care este, astăzi, noul Ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Atunci când a fost audiată de comisiile de specialitate, Claudia Ana Costea a mărturisit, conform evz.ro, că crede că a fost nominalizată pentru că este femeie. Pentru că este femeie abia o vezi în fotografia de grup.

Elisabeta Lipă este o legendă a canotajului, lucru pe care îl știe deja toată lumea. Mi se pare simpatic și faptul că este chestor de poliție; și acum poate să își treacă în CV și postul de Ministru al Tineretului și Sportului. Lipă a declarat că nu are cum să facă mare lucru în anul în care va conduce ministerul, dar că scopul ei e să ajute mai mulți sportivi să se califice la Jocurile Olimpice. Fair enough.

Cristiana Pașca Palmer a studiat Științele Naturii, și-a aprofundat studiile în străinătate și a lucrat ca șef de unitate la Comisia Europeană și este acum Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Și, în cele din urmă, Victoria-Violeta Alexandru, absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și director al Institutului pentru Politici Publice, ocupă acum funcția de Ministru pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Și cum toate aceste femei par suficient de pregătite să facă lucrurile să meargă mai bine, nu îmi rămâne decât să mă întreb cum s-au simțit în posturile în care au fost aranjate pentru această fotografie. Și, desigur, să mă mir că există o persoană pe care a dus-o capul astfel încât să gândească acest aranjament. Și nici una care să stea o clipă și să se întrebe ce nu e în regulă cu poza asta.