on women

Ce trebuie să știi despre femei săptămâna asta?

Am decis că ai nevoie de câteva informații. De-asta, aș vrea ca în fiecare vineri să pun cap la cap știrile săptămânii, lucruri făcute de femei sau care le privesc pe femei, care să îți dea o imagine despre cum stăm noi în lume azi. Poți să privești postarea asta ca pe o recapitulare a lucrurilor notabile ale săptămânii – chit că, de cele mai multe ori, vor fi lucruri care nu îți vor conveni. Deci, cu ce se laudă femeile săptămâna aceasta?

Jennifer Lawrence a scris un text în Lenny despre cum câștigă ea mai puțin decât colegii ei de platou bărbați. Dacă îți amintești de Sony Hack, atunci știi că Lawrence a câștigat, pentru prestația din American Hustle, cu câteva milioane mai puțin decât Bradley Cooper sau Christian Bale – chit că asta nu e o situație cu care poți neapărat să empatizezi (și asta recunoaște și Lawrence în eseul ei), poate că te va interesa să afli că, dacă faci calculele, salariul lui Lawrence pentru job-ul ăsta se traduce în aceleași procente cu care ne-am obișnuit – o femeie face aproape întotdeauna 77 de cenți la fiecare dolar câștigat de un bărbat (asta dacă nu e o femeie de culoare sau hispanică). Dacă vrei să știi ce crede Lawrence despre asta (și ar trebui să vrei, fie și numai pentru că tipa asta este cea mai talentată și mai pertinentă actriță pe care a văzut-o Hollywood-ul în ultima vreme), abonează-te la Lenny. Uite și un mic citat, să te convingă: „I’m over trying to find the «adorable» way to state my opinion and still be likable! Fuck that. I don’t think I’ve ever worked for a man in charge who spent time contemplating what angle he should use to have his voice heard. It’s just heard.“

Despre diferențele de salarii între bărbați și femei a vorbit ceva și Hillary Clinton în prima dezbatere a democraților, găzduită de CNN și moderată de Anderson Cooper. Te agită sau nu faptul că suntem pe cale să vedem o femeie în cea mai puternică funcție din lume, tot trebuie să recunoști că suntem în fața unui moment istoric. În plus, temele lui Clinton chiar te privesc personal. Planned Parenthood, concedii plătite, salarii egale – ce mai vrei? O mică mostră de încredere și forță aici.

În același timp, o femeie din politica locală – Andreea Paul Vass, prim vicepreședinte PNL – a făcut valuri cu o postare pe Facebook în care povestea cum a născut ea într-o sâmbătă, ca să nu fie nevoită să lipsească de la muncă. Să ne înțelegem, femeia asta militează pentru cote de gen și în cele din urmă și-a și modificat postarea în urma reacțiilor ironice pe care le-a stârnit. Nici măcar nu cred că a fost rău intenționată atunci când a scris o tâmpenie ca asta. Mi se pare doar că declarația ei arată felul în care gândesc multe femei din România – care, iată, sunt reprezentate în politica mare. Problema, însă, este cine ne reprezintă pe noi, celelalte, care nu credem că trebuie să naștem sâmbăta și să ne întoarcem luni la birou. O interpretare interesantă aici.

Am să pun aici și o veste pe jumătate bună: Ministerul Sănătății susține introducerea orelor de educație sexuală în școli, ca disciplină obligatorie. Am zis pe jumătate pentru că mai e nevoie ca Ministerul Educației să fie de acord cu lucrul ăsta de bun simț. Mai multe despre asta aici.

Și, în cele din urmă, la timp pentru #dayofthegirl, care a plecat de la: ”Empowerment of and investment in girls are key in breaking the cycle of discrimination and violence and in promoting and protecting the full and effective enjoyment of their human rights“, Mattel (da, chiar compania aia care face Barbie, adică păpușile alea intens sexualizate care ne spun de mici cum ar trebui să arătăm), a decis să facă o linie de păpuși eroine, proiectate, de data asta, de femei. Mai multe aici.

Și, ca să nu îți faci program sâmbăta viitoare, îți zic de pe acum că o să aibă loc Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!“, organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Evenimentul e aici, cheamă-ți prietenele. Și prietenii.

5 Comments

  1. Paul vass este o femeie extraordinar de inteligenta si de dedicata. A spus adevarul tuturor femeilor care performeaza fie in corporatie, fie in politica, fie in sport, fie in orice domeniu vreti voi. Zero performanta fara sacrificii. Asta e adevarul crud crudut pe care mediocritatea nu este dispusa sa o digere. Aici a gresit ea in strategia de comunicare. Prea putine femei vor, in realitate, performanta.

  2. Scuze, inca o corectie. O cheama andreea paul. Vass e numele ei de fata si nu-l mai poarta. Nici macar asta nu putem respecta la o femeie: casatoria si schimbarea numelui.

  3. runbaby says on October 21, 2015

    Atata vreme cat femeile sunt singurele care pot, biologic, sa dea viata, ar fi corect sa li se ofere sa faca asta in conditii sigure si decente si apoi sa poata sa revina si sa continue performanta. Nu sa fie ‘mame eroine’ care nasc sambata si apoi isi abandoneaza copilul ca sa revina in campul muncii. N-are nicio legatura cu a face performanta, are legatura cu presiunea pusa pe femei sa fie primary care takers si lipsa de legislatie / practici care sa incurajeze barbatii sa fie parte egala din acest proces.

    Deci mai usor cu martiriul pe scari. Si nu vad ce ar fi de apreciat ca o femeie si-a schimbat numele si l-a luat pe al sotului ei, mai ales ca doreste nimic mai putin decat egalitate deplina.

Comments are closed.