on clothes

Ce rochie aș purta vara asta?

Slip dress sau rochia-furou, cum i se spune pe românește, e dintotdeauna una dintre obsesiile mele. În parte, pentru că e una dintre cele mai senzuale piese vestimentare pe care mi le pot imagina – și nu doar pentru ce dezvăluie, pentru că multe dintre rochii nu dezvăluie mare lucru, ci pentru calitatea lor de rude mai acătării ale pijamalelor, ale lucrurilor acelora pe care le porți în intimitate, direct pe piele. E ceva acolo, căldura corpului, senzația aia de a doua piele, materialul care e deseori alunecos și fluid…

De-asta, dintre toate rochiile, genul acesta mă agită și mă inspiră cel mai tare. E o chestie care ține de feminitatea aia din stereotipuri, o langoare și o delicatețe pe care alte piese clasice ale garderobei feminine nu le inspiră. Little black dress? Sigur, e utilă, dar cine vorbește de utilitate atunci când îți dorești ceva? O rochie cămașă? Oricând, mi-aș putea petrece vara în cele pe care le am. Dar o rochie-furou pare să ceară altfel de ocazii, altfel de disponibilitate. Ei, și de-asta m-am bucurat să văd, în show-urile de toamnă, o mulțime de exemple demne de primele slip dresses pe care le-am văzut vreodată (erau mov cu dantelă verde, făcute de Gianni Versace și purtate de supermodelele din anii ’90 într-o campanie celebră) – la Ashish, Cushnie et Ochs, Narciso Rodriguez și, evident, Versace.

Și o galerie cu exemple:

Dar, pe de altă parte, îmi amintesc de prima rochie-furou pe care am purtat-o. Îl plângeam încă pe Kurt Cobain, așa că rochia mea era purtată cu bocanci. Și avea un imprimeu de camuflaj care nu mi-ar mai face cinste astăzi. Dar ce vreau să zic e că o astfel de rochie-furou, și mai ales la vremea aceea, însemna altceva. Era, pe atunci, un item prin excelență feminin dus într-o zonă androgină, era o vârstă la care frumusețea însăși arăta altfel.

Mulțumită lui Hedi Slimane (sau nu), vremurile alea s-au întors. La fel și rochiile. Și uite așa se face că Victoria Beckham, Wes Gordon, Jil Sander sau No. 21 au propus niște ținute pe care le-aș alătura oricând sărmanei rochii cu print kaki. Le vezi mai jos.

Și, ca să îți fie clar și răspunsul la întrebarea din titlu, trebuia să existe o rochie care să împace cele două feluri în care iubesc rochiile-furou. E aici, și aproape că nu e o rochie.

DKNY

DKNY

Foto: Vogue Runway