on clothes

Ce mi-a plăcut la New York Fashion Week? (partea I)

New York Fashion Week este deja prin tradiție cea mai safe înșiruire de colecții, dar este măcar un start bun al unei luni despre care nu mă pot opri să sper că va oferi ceva inspirație. Numai numărul prezentărilor este copleșitor și trebuie să îți mărturisesc că am trecut prin foarte multe până să ajung să realizez selecția de față – una făcută cu indulgență și, probabil, mai multă bunăvoință decât ar fi meritat strădaniile designerilor. Deci, fără prea multe introduceri, să trecem la treabă.

Și să o facem cu cea mai plăcută surpriză. Nu cunoșteam până acum numele lui Sander Lak, designerul care și-a făcut pregătirea în atelierul lui Dries Van Noten. Dar influența maestrului (really!) se face simțită în colecția relaxată și frumos colorată a brandului Sies Marjan (sus). Iar inspirația (pantalonii cargo ai fetelor cool din anii ’90) este răstălmăcită cu talent. Plus: Barney’s au cumpărat deja toată colecția și vor avea o exclusivitate de doi ani pentru brand – dacă nici ăsta nu e un start bun, atunci nici unul nu mai e.

Adam Selman Fall 2016

Adam Selman Fall 2016

Adam Selman a mărturisit recent că se uită în neștire la Making a Murderer și că este foarte posibil ca aerul noir al seriei să îi fi afectat creativitatea. Ei bine, e clar că aceasta nu este cea mai nefericită sursă de inspirație. Roșu, negru, dramă, tul – sunt cel puțin câteva lucruri interesante acolo.

ADEAM Fall 2016

ADEAM Fall 2016

Hanako Maeda de la ADEAM a spus că a privit, pentru inspirație, către folclorul japonez, lucru vizibil în colecția asta delicată și purtabilă, cu un aer cool și deosebit de actual.

Altuzarra Fall 2016

Altuzarra Fall 2016

Feminitatea excesivă din colecția lui Joseph Altuzarra este inspirată din filmul lui Jarmusch Only Lovers Left Alive – și, deși nu este genul după care să mă dau în vânt, trebuie să recunosc că există foarte multe femei cărora o astfel de estetică le-ar veni de minune.

Area Fall 2016

Area Fall 2016

O fotografie face cât o mie de cuvinte, nu? Ăsta e clișeul, și el nu e nicicând mai potrivit decât în cazul designerilor Area (Beckett Fogg si Piotrek Panszczyk), care trebuie să fi visat intens la anii ’80 în vreme ce și-au construit ținutele din satin și lame. Dacă adaugi aici și culorile intense, ai o colecție câștigătoare.

Creatures of Comfort Fall 2016

Creatures of Comfort Fall 2016

Îmi place să zic că Creatures of Comfort reprezintă, pentru SUA, ce trebuie să fie Chloe pentru Europa – un brand romantic ce oferă haine lejere, purtabile, în care te vezi făcând lungi plimbări melancolice. Eventual pe o plajă.  Jade Lai s-a gândit la romantismul olandez al secolului al XVII-lea – o sursă numai bună pentru genul acesta de atmosferă.

Gabriela Hearst Fall 2016

Gabriela Hearst Fall 2016

Gabriela Hearst m-a amuzat de la bun început. „Ți-am zis să nu vii să mă cauți la muncă!“, am gândit când am văzut prima oară lookbook-ul ei. Dar colecția, făcută în întregime de o echipă de femei, cu materiale realizate în parte în Uruguay, țara natală a designerului, pare confortabilă și este dezirabilă de la un capăt la altul, chit că mie, una, mi-a cam ajuns cu minimalismul ăsta.

Giulietta Fall 2016

Giulietta Fall 2016

Sofia Sizzi de la Giulietta a vorbit despre despărțirile care ne schimbă și ne frâng inimile făcând apel la ținute puternice venite parcă direct din anii ’80 (deja o tendință majoră a sezonului următor, anunțată cu un an în urmă de JW Anderson) și la machiaje sugestive – modelele aveau urme de mascara pe față, ca și cum ar fi lăcrimat până în momentul în care au ieșit pe catwalk.

Kaelen Fall 2016

Kaelen Fall 2016

Kaelen Haworth își dorește ca femeile să se îmbrace interesant – iar dacă nici piesele acestea nu sunt interesante (sigur, în termenii safe de New York Fashion Week), atunci nimic nu mai este.

Opening Ceremony Fall 2016

Opening Ceremony Fall 2016

Carol Lim și Humberto Leon de la Opening Ceremony s-au gândit în termeni pragmatici la viitor, de data aceasta – s-a văzut în materialele pe care le-au folosit și mai puțin în siluetele pe care le-au imaginat, ceea ce a a dat o senzație de confort și de ușurință hainelor lor. Frumoase haine, de altfel.

Suno Fall 2016

Suno Fall 2016

Erin Beatty și Max Osterweis de la Suno sunt de multă vreme pe lista mea mentală cu designeri de urmărit, și pe bună dreptate. Ultima lor colecție, în care au supradimensionat țesături clasice și imprimeuri tradiționale, este nostalgică și surprinzător de feminină.

Tibi Fall 2016

Tibi Fall 2016

Amy Smilovic de la Tibi știe foarte bine cum stau lucrurile atunci când vine vorba de haine minimaliste, purtabile și foarte frumoase. Unisex a fost unul dintre cuvintele care mi-au venit în cap când i-am văzut colecția pentru toamna viitoare. Confort a fost celălalt. (Plus: combinația de negru și albastru.)

Trademark Fall 2016

Trademark Fall 2016

Pookie și Louisa Burch de la Trademark s-au gândit la artistul Peter Max și au pus la treabă lucrători din Bolivia, Scoția și California pentru a realiza această colecție. Ce le-a ieșit? Cel puțin o serie remarcabilă de cămăși și derivate ale lor pe care mi le doresc destul de tare.

Ulla Johnson Fall 2016

Ulla Johnson Fall 2016

E o specie aparte de romantism cea pe care Ulla Johnson o trimite pe catwalk. Și, chiar dacă, la fel ca mine, nu ești femeia care să poarte haine brodate, cu influențe victoriene, în culori interesante, poți să recunoști că ele sunt de apreciat.

Victoria Beckham Fall 2016

Victoria Beckham Fall 2016

Victoria Beckham se duce către zone din ce în ce mai stricte, dar reușește să își construiască inteligent colecțiile – piesele ei, dominate de culori despre care nimeni nu ar zice că sunt apetisante, ar fi de folos în orice garderobă modernă.

Wes Gordon Fall 2016

Wes Gordon Fall 2016

Lookbook-ul lui Wes Gordon pentru colecția de toamnă m-a emoționat destul de tare și m-a făcut să îmi verific în dulap stocul de bluze mătăsoase și romantice și de jeanși cu forme stricte. Un semn bun, desigur.

Zimmerman Fall 2016

Zimmerman Fall 2016

Nicky și Simone Zimmerman au zis că au fost inspirate de India și de culorile ei strălucitoare. Asta deși colecția lor a părut să fie influențată mai evident de febra disco – care, cum ziceam, o să ne cuprindă pe toate din toamnă. Și e clar că atunci o să ne dorim cel puțin câteva ținute complet razna, chiar dacă nu o să avem unde să le purtăm.

Foto: Vogue Runway.

Dacă vrei să vezi colecțiile de primăvară de la New York care mi-au plăcut, le găsești aici și aici.