on clothes

Ce mi-a plăcut la New York Fashion Week? (partea a II-a)

Cathy Horyn spunea zilele trecute că moda americană are nevoie de un lider, de un designer care să provoace și să pună întrebări, să ridice o ștachetă care, zilele ăstea, stă undeva foarte jos. Dar pentru toate astea există Marc Jacobs, nu-i așa? Eu, spre exemplu, nu îmi propun să deschid deja cea de-a doua listă de show-uri care mi-au plăcut cu prezentarea lui, după cea din toamnă, dar e o distanță atât de mare între felul în care imaginează Marc moda și toate celelalte tone de haine prezentate la New York încât nu pot face altfel.

Marc Jacobs Fall 2016

Marc Jacobs Fall 2016

Marc a avut de data asta machiaje întunecate, aproape scary, a avut crinoline, a avut broderii, a avut niște platforme ucigătoare. Și a avut-o pe Gaga, care a defilat împreună cu modelele. Circ, deci. Lucrurile astea puse laolaltă pot să genereze un super show, dar, dacă te uiți cu atenție la haine, vezi că despre ele e vorba cu adevărat. Proporțiile dubioase, mileurile transformate în gulere, siluetele romantice și exagerate și mai ales seria asta de rochii de seară, în ele a fost forța acestei colecții care a măturat drept irelevante cele mai multe show-uri de la New York.

Eckhaus Latta Fall 2016

Eckhaus Latta Fall 2016

Au mai fost, însă, și alții care au rămas în picioare după prezentarea lui Marc – primii sunt cei doi designeri de la Eckhaus Latta, care produc haine conceptuale, deconstruite, intelectuale cumva. Dar partea bună e că, oricât de pretențios ar suna lucrurile astea, tot ce fac ei pare complet purtabil. Ajută la impresia asta și casting-ul divers – nu ai să vezi supermodele la ei, și ăsta e un lucru care ar trebui să conteze. Într-o lume a modei în care cel mai important lucru este ca Gigi Hadid să posteze pe Instagram în timp real tot ce se întâmplă la un show, Mike Eckhaus și Zoe Latta fac haine care vorbesc singure – și tare și convingător. Mie mi-au dat un sentiment de neliniște pe care îl găsesc întotdeauna de bun augur.

Thom Browne Fall 2016

Thom Browne Fall 2016

Thom Browne se joacă la modul foarte serios cu tăieturile. De data asta a făcut-o, din nou, plecând de la uniforme și costume pe care le-a reimaginat și le-a reinterpretat până ce nu a mai rămas din ele decât un sentiment că, dacă Alice cea din Țara Minunilor ar fi alunecat, printr-un soi de buclă temporală, în atelierul unui croitor, ar fi ieșit de acolo îmbrăcată așa. Sunt haine serioase acestea, nu e vorbă, dar e și o doză de suprarealism care nu o fi ea purtabilă, dar e necesară ca să scuture un pic plictiseala.

Rodarte Fall 2016

Rodarte Fall 2016

De multă vreme nu m-am mai oprit să mă uit cu atenție la ce fac surorile Mulleavy la Rodarte. Acum, că au ajuns la a zecea aniversare a brandului lor, s-au întors la ceea ce au făcut ele dintotdeauna foarte bine, adică au transmis o stare de letargie plăcută, de vis hipiot cu flori în păr și fete învăluite de dantele, în cel mai frumos set pe care l-am văzut sezonul acesta, închipuit de Alexandre de Betak.

Rosie Assoulin Fall 2016

Rosie Assoulin Fall 2016

Rosie Assoulin exagerează deseori – cu tăieturile, cu nuanțele stridente, cu siluetele îndrăznețe. De data asta a reluat aceleași teme (volane, funde uriașe, decupaje și umeri goi), care nu sunt neapărat cele mai practice atunci când vine vorba de haine pe care să le porți în fiecare zi, dar cu siguranță sunt elemente care îți atrag atenția către o haină și care te fac să ți-o dorești.

Proenza Schouler Fall 2016

Proenza Schouler Fall 2016

Jack McCollough și Lazaro Hernandez au descoperit un secret al brandurilor puternice: continuitatea. Colecțiile Proenza Schouler au început să semene între ele, deși cei doi explorează neîncetat, poate cel mai relevant în zona țesăturilor. Așa că nu ar trebui să te mire impresia că ai mai văzut hainele astea undeva. E doar un sentiment de familiar care apare atunci când niște designeri și-au pus puternic semnătura pe un gen – și probabil că ai să visezi la genul acesta de fiecare dată când vezi pe aiurea câte o rochie tricotată care nu se va ridica la înălțimea celor pe care le fac ei.

Delpozo Fall 2016

Delpozo Fall 2016

Oricât de multe referințe la colecțiile recente ale altor case mi s-ar fi părut că văd în show-ul Delpozo (de la Dior la Marni sau la Prada), colecția lui Josep Font tot irezistibilă este. Sigur, în genul acela sugar, spice and everything nice, care poate că nu e ceea ce ar purta fiecare dintre noi, dar e foarte aproape de ceea ce ne-am dori să purtăm măcar o dată în viață.

Dacă vrei să vezi mai multe colecții de toamnă de la New York, avem și aici o tură.

Foto: Vogue Runway