on interests

Ce legătură au videoclipurile cu arta?

Grafică, foto, instalație sau… videoclip? Dacă ar fi să te gândești la mediile prin care se manifestă artiștii contemporani, poate că ultimul nu ți-ar veni în minte. Totuși, sunt o mulțime de muzicieni care au apelat, de-a lungul carierei lor, la artişti pentru a le regiza videoclipurile. Ai mai jos colaborările mele preferate dintre muzicieni și oameni care vin din lumea artei.

Cea mai recentă este cea dintre Hozier şi artistul american David LaChapelle, care a fost invitat să regizeze un nou videoclip pentru piesa Take Me to Church, pentru care muzicianul irlandez a fost nominalizat de curând la Grammy. Varianta regizată de David LaChapelle îl prezintă pe balerinul de origine ucraineană Sergei Polunin interpretând coregrafia concepută de Jade Hale-Christofi.

Videoclipul melodiei Where Are We Now a lui David Bowie a fost regizat de artistul multimedia Tony Oursler, a cărui artă include video, sculptură, instalaţie, performance şi pictură. De altfel, tot el a realizat şi câteva dintre clipurile ce au fost proiectate pe fundalul scenei, la concertul aniversar David Bowie.

Poate îți amintești de videoclipul melodiei Human Behavior, lansat în 1993, în care Bjork este alergată prin pădure de un urs. Acesta este rezultatul colaborării cu artistul Michel Gondry, cunoscut pentru stilul său vizual inventiv şi pentru modul în care îşi construieşte decorurile. Poate îl ştii pe Gondry pentru că a regizat filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind, cu Jim Carrey and Kate Winslet în rolurile principale, ce a câştigat Oscarul pentru scenariu în 2005. Human Behavior nu este singura colaborare între cei doi, au mai urmat multe altele de atunci, iar Bjork nu este singurul mare artist pentru care Michel Gondry a regizat videoclipuri. Lista este lungă şi nu are loc aici.

It’s a Sin, melodia celor de la Pet Shop Boys, a avut parte de un videoclip regizat în 1987 de către Derek Jarman, regizor de film, scenograf, artist şi activist pentru drepturile persoanelor gay. Dintre muzicienii cu care a mai colaborat îi amintesc doar pe Sex Pistols, Bryan Ferry, The Smiths şi Suede.

În final, fiindcă exemplele sunt multe, mă voi opri la videoclipul melodiei It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) a lui R.E.M., regizat de pictorul american James Herbert, în 1986. De altfel, James Herbert a avut un rol important în dezvoltarea lui Michael Stipe, vocalul trupei, ca artist, fiindu-i profesor de artă la Universitatea din Georgia.