on interests

Ce film obscur să vezi? Love & Mercy

Dacă Paul Dano nu ar fi fost nominalizat la Globurile de Aur pentru rolul din filmul ăsta și dacă, plictisită de promovarea excesivă a peliculelor aspirante la Oscar, nu aș fi căutat filmele despre care nimeni nu zice nimic, nu aș fi dat peste micuța bijuterie dubioasă care se cheamă Love & Mercy.

Filmul, regizat de Bill Pohlad (pe care, dacă ai auzit de el, îl știi probabil ca producător pentru The Tree of Life sau 12 Years a Slave), este un biopic despre Brian Wilson, inovatorul muzician căruia îi datorăm (mă rog, nu generația noastră) fenomenul care a fost The Beach Boys.

lm

Numai că Wilson, despre care nu știam prea multe, deși puteam să îi fredonez fără probleme cel puțin cinci piese, este un personaj care merită mai multă atenție. Dincolo de talentul său evident, viața ieșită din comun și tulburările sale mentale, povestea reabilitării lui este una care părea să aștepte doar momentul potrivit ca să mai fie spusă o dată. Iar Pohlad o face cu o delicatețe cum rar am mai văzut – mai ales în fața unui subiect atât de ofertant, care ar tenta la melodramă orice regizor.

Pohlad alege să spună istoria lui Wilson urmând două fire narative diferite, iar eroul, în cele două perioade ale vieții sale, este jucat de doi actori cel puțin interesanți – John Cusack, pentru care am dintotdeauna o simpatie aparte, și Paul Dano, care nu îmi e simpatic defel, dar pe care îl apreciez cu atât mai mult. Partea cu adevărat faină este că cei doi nu seamănă nici o secundă, și nici nu se străduiesc să o facă, iar asta nu dăunează deloc filmului. Dimpotrivă.

lm1

E interesant și personajul Melinda Ledbetter (Elizabeth Banks), un fost model care vinde mașini, și e foarte mișto ce face Paul Giamatti în rolul psihiatrului Eugene Landy, chit că amândoi sunt aproape caricaturali în film, dar funcționează cumva, chiar și în aceste condiții.

lm2

Dar ce e cu adevărat tare e că Love & Mercy este un film credibil și palpitant despre cum se face muzică – și asta se simte chiar dacă nu ești vreun fan Beach Boys și chiar dacă nu ai auzit în viața ta vreo piesă a lui Brian Wilson (slabe șanse).