on clothes

Ce colecții mi-au plăcut la New York Fashion Week? (partea I)

Tăieturi sexy la Altuzarra, culori fondante la Ohne Titel, un vibe nouăzecist la Cushnie et Ochs, carouri îndulcite la Victoria Beckham și volane deconstruite la Tome – primăvara viitoare se anunță confuză.

Altuzarra – Ce face Joseph Altuzarra bine este să le facă pe femei să pară sexy, dar relaxate (nu ai să crezi, dar cei doi termeni nu se alătură prea des pe catwalk). Acum, mi-a plăcut ideea lui de întoarcere la rădăcinile spaniole – discretă, dar vizibilă.

altuzarra

Ohne Titel – Diafan cred că e cuvântul ăla la care ne gândim toate când vine vorba de haine de vară, și atunci merită să aruncăm un ochi la Ohne Titel – măcar pentru inspirație.

ohne-titel

Cushnie et Ochs – Le urmăresc pe fetele astea de ani buni, dar parcă niciodată nu au arătat o colecție atât de forțoasă ca acum. Ce să zic, I am a sucker for the 90s.

cushnie-et-oches

Tome – Ramon Martin și Ryan Lobo s-au gândit la artista Fiona Hall și au ajuns la o serie de cămăși, bluze, trenciuri și volane, oh, multe volane, toate contrastante, cu un aer vag masculin și cu o nonșalanță teribil de feminină. Și asta a fost, mi-au făcut inima să bată mai tare.

tome

Adam Selman – E un aer atât de bizaro-seducător în colecția lui Selman, o senzație că poți să faci cu mâna ta cel puțin o piesă care să imite neglijența naturală a hainelor pe care le-a făcut, că m-am topit pe loc. Vreau să fiu una dintre fetele alea pe care și le imaginează el.

adam-selman

Victoria Beckham – Când am văzut colecția Victoriei Beckham, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost că îmi pare rău că am râs acum mulți ani, când s-a hotărât ea că se apucă să facă haine. Bine, Vic!

vickib

Mara Hoffman – Americana la superlativ, cu naivitate și entuziasm. Asta am văzut la Mara Hoffman – bine, asta și cel mai divers casting pe care l-am pomenit vreodată la un show de modă. Ce putea să nu îmi placă?

_UMB1456-mara-hoffman

Givenchy – Riccardo a prezentat la New York pentru prima oară, pe 9/11, cu Ground Zero în fundal, cu performeri din cârdășia Marinei Abramovic performând și cu familia Kardashian în rândul întâi. O alăturare cel puțin ciudată în omagiul lui adus orașului, noroc că hainele au fost ireal de frumoase, deși aduceau uneori aminte de drapajele pijămăloase ale lui Haider Ackermann.

givenchy

Misha Nonoo – E atâta energie în fotografiile care au înlocuit, pentru Misha Nonoo, show-ul propriu-zis, încât m-am molipsit și am început să caut prin dulap haine care seamănă cu cele din colecția ei – și asta nu înseamnă că Misha a copiat vreo idee nouăzecistă, ci că, pur și simplu, a reușit să facă familiarul să pară nou. Cool.

misha-nonoo-rtw-spring-2016-013

Novis – Grafică, precisă, colorată, croită impecabil – așa pare colecția Novis pentru vară care, chiar dacă mi-a amintit de MSGM, m-a făcut să îmi doresc instant (și în zadar) câteva piese.

novis

Osklen – O excursie în jungla amazoniană la modul cel mai propriu (de acolo și-a luat designerul inspirația), cu ținute când nostalgice, când utilitare, cu niște printuri haioase pe alocuri și cu un aer monahal.

osklen

Phelan – Tipa asta a făcut tricotaje pentru Alexander Wang și acum și-a prezentat prima colecție, care mi-a părut matură și interesantă și atât de tehnică încât nici nu vreau să știu cum au fost făcute hainele alea.

phelan

Rosie Assoulin face niște haine care pot fi numite fără cel mai mic dubiu simpatice – e un iz de glumă în ținutele pe care le imaginează care mă face să zâmbesc de fiecare dată când le văd.

rosie-assoulin-rtw-spring-2016-029

Tibi (adică Amy Smilovic) a prezentat o colecție fluidă, colorată fain, cu piese din acelea relaxate care nu strigă a nimic – doar te fac să îți dai seama că ai avea nevoie de ele.

tibi

Foto: Vogue Runway