on clothes

Ce aș purta din colecțiile de prefall 2016? (3)

Sigur că până și eu mă întreb, uneori, de ce ar trebui să mă mai ostenesc să pun deoparte câteva ținute drept inspirație, mai cu seamă acum, când nici nu s-au încheiat bine lansările de prefall și colecțiile pentru bărbați defilează în neștire, iar în foarte puțin timp o să vedem propunerile de toamnă ale designerilor. Trăim într-o perpetuă săptămână a modei, iar lucrul acesta nu are cum să fie bun – nici pentru designeri, a căror creativitate, oricât de înfloritoare ar fi, nu e nesfârșită; dar nu e ok nici pentru consumatorii confuzi în fața atâtor microtrenduri.

Emilio Pucci Prefall 2016

Emilio Pucci Prefall 2016

Dar colecțiile de prefall au viață lungă la raft și sunt, de multe ori, derivate îndulcite ale liniilor principale, ceea ce le transformă în niște exerciții de stilism și inspirații în toată regula. De unde rezultă că avem ce să învățăm din ele. Uite, doar dacă mă uit la colecția lui Massimo Giorgetti pentru Pucci (un brand care, până nu demult, se ducea într-o direcție senzual-boemă), pot observa cu ochiul liber cum noul designer a întors cârma spre un pragmatism… colorat. Dar, fără urmă de îndoială, pragmatism. De unde pot deduce că până și cea mai romanțioasă casă poate reveni cu picioarele pe tărâmuri mai purtabile.

MSGM Prefall 2016

MSGM Prefall 2016

Ca să nu mai zic de colecția realizată de designer pentru propriul brand, MSGM, haine și accesorii inspirate de clovnii lui Fellini și ornate cu volane în cele mai neașteptate locuri. Și chestia simpatică e că abundența asta de volane nu e dulceagă, ci mai degrabă nepotrivită – iar asta în cel mai bun sens al cuvântului. Nu știu dacă ți-am mai zis cât mă inspiră ținutele alea care par să aibă detalii puse intenționat anapoda. Dar, da, mă inspiră.

Ports 1961 Prefall 2016

Ports 1961 Prefall 2016

Natasa Cagalj, la Ports 1961, încearcă să facă ceea ce Stella McCartney, Phoebe Philo sau Clare Waight Keller fac de multă vreme – haine pentru femei care au treabă și care vor să arate cool fără ca asta să le afecteze abilitățile de a se deplasa firesc pe stradă, de exemplu. Iar dacă piesele ei au reușit să-mi atragă atenția și să mă facă să îmi doresc să mă drapez în stofe, măcar în privința mea tot se cheamă că a reușit ce își propusese.

Stella McCartney Prefall 2016

Stella McCartney Prefall 2016

Că tot vorbeam despre Stella McCartney, poate că simțul umorului și printurile cu pisici cu care a infuzat colecția prezentată în Los Angeles îi vor face pe criticii serioși de modă să strâmbe din nas. Dar cred că orice femeie cu mințile acasă s-ar amuza teribil purtând piesele Stellei. Gândește-te numai ce conversații pot începe de la ceea ce porți!

Marco de Vincenzo Prefall 2016

Marco de Vincenzo Prefall 2016

Marco de Vincenzo s-a jucat cu aceleași ingrediente, alăturând câteva animale brodate unor culori bogate, dar complet purtabile. A rezultat o colecție confortabilă și structurată, care ar putea servi oricând drept inspirație și sursă de bună dispoziție într-o zi în care te simți lipsită de chef.

Tibi Prefall 2016

Tibi Prefall 2016

Despre confort a povestit și Amy Smilovic, de la Tibi, în colecția ei de prefall. O serie relaxată în care Smilovic a propus o garderobă urbană scăldată în tonuri calde de maro.

Joseph Prefall 2016

Joseph Prefall 2016

Dar marourile, nuanțele castanii, roșcate, cărămizii, bej, au strălucit, atât cât pot ele să o facă, în colecția Joseph, unde culorile astea au servit drept bază neutră pentru niște volume interesante. Practic, e una dintre acele foarte puține colecții care m-au făcut să mă îndrept către dulap pentru că mi-am amintit că am eu o maletă într-o nuanță similară care ar merge foarte bine cu niște pantaloni largi din lână!

Jil Sander Prefall 2016

Jil Sander Prefall 2016

Mi-ar fi plăcut ca și aerul utilitar și elegant din colecția Jil Sander să îmi stârnească aceleași sentimente. Nu a făcut-o pentru că nu am aceste haine atât de simple și de frumoase. Dar, iată, rezultă că am mare nevoie de ele. Mai cu seamă de rochia aceea bleumarin atât de seducătoare în austeritatea ei.

Off-White Prefall 2016

Off White Prefall 2016

La Off-White, mi-a plăcut ce a făcut Virgil Abloh cu denimul – un patchwork complicat și aparent curajos, dar în fapt extrem de purtabil, și câteva bluze venite direct din streetwear, dar reinterpretate pentru ocazii mai interesante – până la urmă, cât de des porți pe stradă bluzoane groase cu spatele gol? Ei bine, poate că nu le porți. Dar eu, una, mi le cam doresc.

Cedric Charlier Prefall 2016

Cedric Charlier Prefall 2016

În seria lucrurilor pe care chiar mi le doresc sunt piesele Cedric Charlier, care se prea poate să mă fi încântat prin referințele puternic nouăzeciste. Una peste alta, colecția lui mi-a amintit tare de felul în care mă îmbrăcam în liceu. Deci m-a făcut să mă simt mult mai tânără. Evident, ăsta este întotdeauna un lucru bun.

Christopher Kane Prefall 2016

Christopher Kane Prefall 2016

Memoria, de altfel, a funcționat excelent la Christopher Kane. Nu mai e un secret adorația mea nesfârșită pentru abundența de idei pe care Kane reușește să le interpreteze la nesfârșit. Iar aici a făcut chiar asta. Și-a reluat propriile teme, poate amintindu-și de momentele lui de glorie, și le-a dat peste cap, transformându-le în lucruri cu totul și cu totul noi. Și frumoase.

Ellery Prefall 2016

Ellery Prefall 2016

E un fel aparte de frumusețe cea pe care Kym Ellery o propune femeilor de peste tot – și, dincolo de siluetele dramatice, e un aer foarte personal acolo pe care femeile ca mine (și ca tine, mă gândesc) îl observă și îl apreciază.

Lanvin Prefall 2016

Lanvin Prefall 2016

Despre o frumusețe și o feminitate aparte au vorbit și designerii Lanvin rămași un pic fără busolă după plecarea lui Alber Elbaz. S-au descurcat de minune, le-a ieșit o colecție melancolică. Genul acela de haine în care ți-ar plăcea să îți faci amintiri.

Sacai Prefall 2016

Sacai Prefall 2016

Dar, una peste alta, în toate liniile de prefall a dominat un aer de purtabilitate – la Sacai s-a văzut asta cel mai bine, căci Chitose Abe se pricepe de minune să ne demonstreze că putem să purtăm aproape orice. Da, mai ales fâș combinat cu dantelă. De ce nu?

Foto: Vogue Runway.