Paris Fashion Week Fall 2016
on clothes

Ce am înțeles din colecțiile de toamnă de la Paris?

După o lună de prezentări, e greu să mai înțelegi ceva – ești doar epuizat de miile de haine pe care le-ai văzut. Și pe care, oricum, parcă le-ai mai văzut undeva înainte. Așa că obiectivitatea scade, la fel și atenția. Și interesul. Eu, una, m-am văzut nevoită să privesc cu atenție doar acolo unde eram sigură că voi găsi ceva la care să mă uit.

Louis Vuitton Fall 2016

Louis Vuitton Fall 2016

Am privit, deci, către show-ul Louis Vuitton, și mi-a trecut prin cap că brandul lor de haine, atât de tânăr totuși, a avut norocul unor designeri diferiți, dar fascinanți în moduri diferite. Ghesquiere nu a găsit căi de mijloc aici. Și probabil că nici nu le-a căutat. Hainele lui au fost sau stricte, cu croiuri severe și potrivite unor luptătoare din viitor, sau soft, ca rochiile ce păreau făcute din eșarfe. Mi-au plăcut ambele direcții dar, dacă m-ar pune cineva să aleg, aș merge până în pânzele albe pe mâna designerului în direcția mai rigidă și mai experimentală. Până la urmă, de la Ghesquiere am învățat că, dacă nu simți un ușor disconfort atunci când vezi pentru prima oară o haină, înseamnă că acolo nu e noutate. Deci ce rost ar mai avea să te uiți?

Kenzo Fall 2016

Kenzo Fall 2016

La Kenzo, Humberto Leon și Carol Lim au zis că fac referire la campania electorală din Statele Unite, un subiect de discuție și pentru alți designeri care se ambiționează încă să demonstreze că hainele pot fi mai mult decât simple haine. Se prea poate să fi fost asta sursa lor de inspirație. Ce s-a văzut, însă, a fost o colecție cool și eclectică, cu multe piese care pot servi drept inspirație pentru sezonul viitor – și la asta se pricep ei cel mai bine, să lanseze piese din care vor deriva trenduri mai departe.

Ellery Fall 2016

Ellery Fall 2016

Kim Ellery, care devine, fără urmă de îndoială, parte din establishment, a vociferat credibil pentru eliberarea siluetei. Designerul face asta în moduri diferite, mie mi-a plăcut cum a făcut-o, de data asta, jucându-se cu proporțiile hainelor. Și, când a adăugat și ceva lame în combinație, m-a cucerit. Din nou.

Hermes

Hermes Fall 2016

Teoria asta a luxului după care funcționează brandul Hermes (și designerul Nadege Vanhee-Cybulski) se bazează pe discreție. Și foarte discrete îmi imaginez că ar trebui să fie femeile care ar purta piesele din această colecție, pentru care banii ar fi mult mai puțin valoroși decât timpul pe care și-l îngăduie și decât confortul pe care îl prețuiesc.

Sacai

Sacai Fall 2016

La Sacai, Chitose Abe a mers pe aceeași rețetă a hainelor care nu par a fi chiar ceea ce sunt. Asta ar da bătăi de cap, uneori, femeilor care nu au timp să ghicească ce ar vrea să poarte. Dar dacă, cucerite de combinațiile acestea, ar merge mai departe și ar purta aceste piese, peisajul de street-style ar fi mult diferit – și mult mai interesant.

Stella McCartney

Stella McCartney Fall 2016

Dacă las la o parte crezurile etice ale Stellei McCartney (nu că ar avea cineva motive să o facă, Stella merită aplauze pentru ambiția de a crea cu respect pentru animale și mediu) ce ar mai rămâne din colecțiile ei? Celălalt punct forte: acela că orice femeie ar găsi teribil de actuale hainele pe care le face și, încă mai important, le-ar considera confortabile.

Celine

Celine Fall 2016

Câteodată mă întreb cât mai poate Phoebe Philo, la Celine, să meargă înainte pe aceeași linie pe care ea a impus-o celor mai multe case acum muuulte, muulte sezoane. Ei bine, Philo se descurcă. Și, chiar dacă te-ai plictisit de pragmatismul hainelor ei, tot nu poți să nu remarci cât de curat sunt aranjate ideile în colecțiile ei – la Celine se inovează pas cu pas, dar se merge, invariabil, înainte.

Loewe

Loewe Fall 2016

La Loewe, Jonathan Anderson încearcă să aducă prospețime brandului tradiționalist de marochinărie – și vorbește despre lux și relaxare în termenii în care o fac și cei de la Hermes, cel puțin asta susțin criticii. Nu a fost cea mai inovatoare colecție a lui aici, dar a fost una purtabilă – iar asta se spune rar despre hainele tânărului Anderson.

Dries Van Noten

Dries Van Noten Fall 2016

Să treci peste colecția lui Dries Van Noten când privești show-urile de la Paris echivalează cu o crimă fashion. De ce ai face-o, totuși, când știi că belgianul va produce, sezon după sezon, haine pe care orice femeie și le-ar dori? Și, mai mult, astea sunt haine pe care femeile acestea chiar au unde să le poarte – chit că inspirația a venit de la Marchiza Luiza Casati, extravaganțele ei vestimentare doar au pigmentat, pe alocuri, hainele, fără să le sufoce.

Jacquemus

Jacquemus Fall 2016

Simon Porte Jacquemus face haine pentru o generație mai tânără decât a mea – și sunt curioasă cum privesc femeile tinere multiplele referințe la vremuri trecute pe care designerul le interpretează aici. Sunt umerii supradimensionați la extrem prea mult pentru cineva care își dorește haine purtabile? Sau sunt prea puțin pentru o generație care are alte coduri prin care interpretează individualitatea?

Foto: Vogue Runway | Colaje: A Question