on issues

Ce a însemnat best dressed în 2015?

Mi-am petrecut foarte multă vreme în viața asta comentând hainele pe care le poartă alții. De la oameni care trec pe stradă la vedete. Pe bune, nu îmi amintesc vreo ceremonie de premiere din anii recenți după care să nu mă fi trezit nerăbdătoare. Și nu ca să văd cine a câștigat ceva – filmele sau melodiile erau demult comentate și lămurite –, ci ca să văd cine ce a purtat, să evaluez ținute, să judec gusturi.

Este un mic obicei simpatic pe care nu am stat să mi-l interoghez prea mult. Până la urmă, pare inofensiv. Numai că, în anul ce se încheie, am început să îmi pun probleme cu privire la obiceiul de a judeca oamenii după hainele pe care le poartă. Și când spun oamenii vreau să spun, de fapt, femeile. Listele de best și worst dressed sunt în general rezervate femeilor, un teritoriu nesuferit în care ele sunt judecate după alte criterii decât cele profesionale. Și am început să mă întreb. Căci ce sens are să comentezi ce a purtat Beyonce când e mai relevant să afli ce a avut de zis sau cum a cântat? Și cât de corect este ca, pe covorul roșu al Oscarurilor, să o întrebi, de pildă, pe Julianne Moore ce designer poartă, când ea este acolo nominalizată în multe rânduri pentru munca de actriță?

Tocmai de-asta covorul roșu, devenit un fenomen după ce Fashion Police a devenit normă, a generat cu vremea scandaluri și hashtag-uri. #askhermore este unul dintre preferatele mele, pentru că încearcă să forțeze un pic reporterii care își fac veacul pe covoarele roșii să întrebe și altceva, lucru pe care l-a atins ironic și Cate Blanchett la un moment dat: Îi întrebați și pe bărbați asta? Și apoi, covorul roșu a mai avut momentele lui de glorie – printre favoritele mele este acela în care Elizabeth Moss și-a arătat degetul mijlociu către ManiCam, camera specială care ar fi trebuit să constate dacă celebritățile (vreau să zic femeile) au sau nu manichiuri impecabile. Sigur, între toate femeile astea revoltate să fie întrebate la nesfârșit ce poartă (sau pe cine, ughh!) s-au trezit și unele care să își dorească să fie întrebate mai des despre rochii – vezi Natalie Portman care, se pare, este întrebată atât de des despre conflictul din West Bank încât ar vrea și ea să mai vorbească despre o rochiță.

Am început, deci, să am o mică problemă morală cu noțiunea de best dressed. Însă e o problemă foarte mică, pentru că am decis, în cele din urmă, că nu e rău să apreciezi și alte calități ale unei persoane – de pildă stilul – , dacă nu îi ignori munca. De exemplu, acum, după ce am văzut Carol (altădată despre asta) pot să spun liniștită că Blanchett este cea mai bine îmbrăcată actriță. Pentru că este. E vorba despre o celebrare a unui lucru bun. Rezultă că dilema mea morală poate fi rezolvată dacă nu vorbesc pe nimeni de rău? O să vedem.

Cate-Blanchett-red-carpet

Cum ziceam, Cate Blanchett câștigă la toate capitolele. Chiar și în Carol. Și mai ales câștigă când poartă Givenchy, Schiaparelli Couture, Esteban Cortazar sau Giles.

Julianne-Moore

La fel și Julianne Moore – se cheamă obiectificare dacă spun că această femeie arată remarcabil la vârsta ei și că nu a întâlnit până acum vreo haină care să nu îi stea bine? Aici în Alexander McQueen și Armani Prive.

fka-twigs

Și un nume proaspăt – FKA Twigs, în Alexander McQueen și Christopher Kane. Perfecțiune!

tilda-swinton-solange-anne-hathaway

Avem și câteva câștigătoare de red carpet care se încăpățânează să recidiveze. Tilda Swinton în toată gloria ei, în Schiaparelli la Berlinale; Solange Knowles în Giles și Anne Hathaway în Ralph Lauren la Met Gala. Un vis!

karlie-kloss-marion-cottilard

Și două femei care pot să poarte rochii albe fără să arate ca niște domnișoare de onoare – Karlie Kloss în Tom Ford și Marion Cotillard în Dior.

kerry-washington-lea-seydoux-naomie-harris-jennifer-connelly

Pentru că sunt prea multe rochii de sirenă pe covorul roșu, trebuie remarcate și eforturile de a purta altceva. Deci avem aplauze și mențiuni speciale pentru Kerry Washington în Marc Jacobs, Lea Seydoux în Miu Miu, Naomie Harris în Dior și Jennifer Connelly în Vuitton. Yay!

elle-fanning-charlotte_casiraghi_.chloe sevigny

Și câteva fete al căror stil nu este întotdeauna pe placul meu (sper că au treburi mai importante decât să fie deranjate de asta), dar care își poartă stilul cu încredere. Elle Fanning în Valentino, Chloe Sevigny și Charlotte Casiraghi în Gucci.

Fan-Bingbing-Rihanna

Că tot vorbeam despre lucruri care nu sunt pe placul meu, nu aș visa vreodată să îmi placă rochiile Marchesa sau Giambattista Valli purtate de Fan Bingbing și Rihanna. Dar nu avem nevoie din când în când și de câteva femei care să poarte ceva complet over the top?

street-style-1

Ei, și dacă pe covorul roșu treaba merge simplu, cu stiliștii și cu designerii care se înghesuie să le îmbrace pe sus numitele doamne, lucrurile stau un pic altfel la capitolul street style. În treacăt fie spus, zona asta îmi este din ce în ce mai nesuferită în ultima vreme, de când toată lumea se îmbracă anume pentru a fi fotografiată.
Deci apreciez neglijența cu care modelele își poartă hainele proprii după show-uri. Aici Liya Kebede, Hanne Gaby Odiele, Alana Zimmer și Edie Campbell. Cool!

cate-blanchett-amal-clooney-elle-fanning

Sunt și vedete care se îmbracă așa cum îmi imaginez eu că m-aș îmbrăca pe stradă. Vezi, din nou, Cate Blanchett, Amal Clooney (working girl!) și Elle Fanning (evident că nu este o ținută de street style, dar Elle este, totuși, pe stradă, într-o rochie Prada despre care aș putea să jur că a fost creată anume pentru ea).

leandra-medine-2

Și vedete de street style în toată regula care câștigă pentru că se gândesc și la altceva în afară de haine – ca Leandra Medine de la Man Repeller.

sienna-miller-victoria-beckham

Sau vedete de care credeam că m-am săturat deja – Sienna Miller și Victoria Beckham. Posh!

charlotte-gainsbourg

Și, ca să închei anul cum trebuie, o să îmi iau o clipă să mă gândesc cât de cool este Charlotte Gainsbourg în Vuitton.

jennifer-connelly

Și mă voi răzgândi imediat. Pentru că Jennifer Connelly este încă și mai cool. Tot în Vuitton. Plus că empatizez cu sprâncenele ei.