on women

Cât de sexist e Bartoș la Vocea României?

Pentru că sunt o femeie isterică, aseară, în loc să mă epilez sau să fac orice alt lucru constructiv, am stat să notez derapajele sexiste ale prezentatorului Pavel Bartoș la prima ediție live de la Vocea României.
Pentru că, pe bune, nu îmi vine să cred că lumea îl consideră simpatic pe omul acesta care și-a făcut un obicei din a pipăi (= îmbrățișa cu căldură) toate concurentele. Deși le preferă pe cele mai tinere dintre ele. Mai jos, zece afirmații care mi-au întors stomacul pe dos.

1. Prezentarea juraților a adus și primul comentariu deplasat: „Antrenorul cu cel mai provocator trup, dar și cu cel mai mare… Imaginarium“, a spus Bartoș despre Loredana.

2. Pentru că femeia care aduce plicul cu rezultatele voturilor nu e decât un element decorativ, prezentatorul a taxat-o la fiecare apariție: „Doamne, dar cine este ea? Sigur este fiica părinților ei. Și sigur ai mâncat tot din farfurie. Oana… posesoarea acestui trup minunat!“

3. Tema bunei creșteri a scos iar capul înainte de prestația Antoniei. Care trebuia pipăită, și ea. „Foarte bine ai crescut! Doamne, ce tremură! Îți mulțumesc că exiști. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că exist!“ a declamat Bartoș în vreme ce o îmbrățișa.

4. Oana, posesoarea trupului minunat și purtătoarea plicului cu rezultate, și-a pierdut, la a doua apariție, identitatea, și a devenit, brusc, Plicul. „Smiley, stai jos, e Plicul meu. Dar ai voie să lipești tu timbrul. De unde ești? Doamne, dar ce aer curat e la Mioveni! De la aerul curat crește… părul și mai lung. Ai ai ai!“

5. Despre o concurentă care a venit, evident, la Vocea României ca să demonstreze că arată bine, pentru că despre asta este vorba aici: „Ca o Madonă într-un tablou, așa mi s-a arătat. Tudor, cândva a fost a ta. Acum o strâng eu în brațe.“ Firește, concurenta a fost îmbrățișată cum se cuvine.

6. Atunci când Smiley a remarcat asemănarea (fizică) dintre o concurentă și Nicole Scherzinger, Bartoș și-a dat seama că ratase ocazia să fie mitocan: „Stai, că nici nu m-am uitat la ea!“ Și, dându-i târcoale fetei, ca să o vadă mai bine: „Dar tu nu vezi cum se vede din spate!“

7. Plicul a revenit: „Plicule, pe unde umbli? Sub ale lui Tudor Chirilă priviri…“

8. Atunci când trei concurente ale Loredanei așteptau rezultatele voturilor, Bartoș a invocat din nou divinitatea pe care o asociază atât de des cu imaginea feminității: „Doamne, trei, Doamne! Uită-te la ele!“

9. Și, pe final, apreciind prestația celor din backing vocals: „Ca să vadă și cei de-acasă partea feminină din backing vocals. Arată foarte bine. Coregrafia îmi aparține.“

10. Și, în cele din urmă, deși nu mai țin minte despre cine era vorba, dar sigur era o femeie: „Felicit părinții care au făcut o asemenea minunăție!“ Sunt sigură că și părinții sunt deosebit de fericiți că au o fiică suficient de frumoasă încât să stârnească așa avânt.

Ca să fiu complet cinstită, am fost un pic dezamăgită de prestația lui Bartoș aseară pentru că, în emisiunile înregistrate, apelativele nepotrivite au fost mult mai diverse. Dar, deh, așa e cu live-ul.

Dar, în concluzie, Pavel Bartoș are câteva teme predilecte. Din lipsă de imaginație sau, probabil, din prea mult entuziasm, el apelează deseori la Dumnezeu și la mama proprie ca să exprime înflăcărarea față de femeile tinere. Când nu face asta, se adresează direct părinților făpturilor pe care le complimentează libidinos, lăudându-i pentru cât de bine și-au crescut odraslele. Și o țară întreagă îl aplaudă, pentru că nu e nimic greșit în a comenta exclusiv aspectul fizic atunci când vorbești despre (sau cu) femei.

Foto: ceva din Grease, pentru că sexismul pe ecran n-a apărut ieri.

7 Comments

 1. valentin says on November 29, 2015

  Articol menit sa stranga share-uri pe facebook. Hai sa exageram din orice. Bravo!

 2. Cristina says on November 30, 2015

  Stii ce prietene Valentin, ia fa tu pasi inapoi in bezna in care traiesti si lasa-ne pe noi in pace sa ne ofensam in pace. Daca misoginismul ti se pare o exagerare, daca reducerea femeilor la tate si fund ubmlatoare si umilirea lor la TV ti se pare entertainment, faci parte din problema. Nu o sa stau aici sa-ti explic exact cum atitudinile astea rezulta in violuri, violenta domestica si moartea a sute de femei anual la mana partenerilor lor (numai in Romania). Nu ma obosesc, fiindca oricum e clar ca nu ai intelege, sau nu ti-ar pasa. Iti doresc sa ai o fiica draga Valentin. Si sa mergi pe strada la cativa metri in spatele ei, sa o vezi strigata piti si mami si ce tate ai sau ce stramba esti de cinci ori pana la metrou. Sa ajunga doctor, intelectual, artist si sa o vezi la TV intrebata prima data cum e sa stea pe un asemnea posterior. Sa o vezi facuta curva daca isi permite da aiba o viata sexuala, frigida daca nu o face. De fapt, imi doresc ca lucrurile astea sa nu mai existe atunci, desi stiu ca este un vis nebun. Dar progresul de orice fel este un vis nebun. Draga Vali, imi doresc sa traiesc intr-o lume in care oamenii ca tine sunt in minoritate. E o speranta care ma ajuta sa ma trezesc in fiecare dimineata. Multumesc Ioanei, care a scris acest articol, ca spera impreuna cu mine.

 3. Felicitari pentru articol.
  credeam ca sunt singura nebuna care il considera pe Bartos un libidinos infantil!

 4. @Andrei: probabil că o mare parte din script vine de la producător, dar cred că un star TV are dreptul să spună ce vrea să spună. Sau, ca să zic mai bine, are dreptul să nu spună lucruri cu care nu e de acord.

 5. Felicitari pentru rabdare! Nu stiu cum ai avut-o fata de o astfel de nulitate. Nivelul este f jos pentru Bartos.
  Este o analiza de continut f faina.

Comments are closed.