on clothes

Blugi: cum revine un trend care nu a plecat niciodată?

Dintre toate hainele care îmi plac, din cele mai diferite motive, nu cred să fie vreunele de care sunt mai atașată sau mai fascinată decât de blugi. Da, știu, acum le spunem jeans sau denim, dar pentru cineva care a trăit un pic și în comunism, ei vor rămâne veșnic blugi și vor fi obiecte de lux – cum a fost prima pereche pe care am primit-o vreodată, purtată până când a răposat din cauze naturale. Adică de bătrânețe.

Nu știu dacă acesta este motivul pentru care am o nesfârșită slăbiciune pentru blugi. Se prea poate, la fel cum e posibil să fiu în mod natural legată de obiectele care, în aproape orice moment al zilei, reprezintă jumătate din hainele pe care le port. Sunt ușor de purtat, sunt confortabili, sunt practici – nimic nou aici. Dar mai e ceva. Blugii sunt durabili, îi porți mai mult decât ai purta alte piese, iar perioada asta lungă în care trăim alături naște alte feluri de legături. Da, nu vor fi niciodată genul acela de haine în care, îmbrăcată fiind, trebuie să am grijă cum stau sau unde mă așez. Până la urmă, orice ruptură și orice pată se va potrivi pe jeanși. Dar mai frumos mi se pare să știu că blugii aceia vor lua forma mea, ceea ce îi va face pe vecie ai mei, indiferent că decid să îi abandonez la un moment dat sau nu.

Ieri, spre exemplu, în vreme ce purtam o pereche foarte veche de Levi’s Twist (numiți, de prietenii mei care nu sunt departe de adevăr, cei mai urâți blugi din univers), mi-am dat seama de lucrul acesta. Perechea aia de pantaloni e cu mine de multă vreme. Îmi sunt un pic prea largi și vin anapoda acum, pentru că au trăit vremuri în care aveam cu câteva kilograme mai mult. Dar îmi place gândul că toate buzunarele și toate cutele lor au un fel de istorie – una a unui corp care s-a schimbat, care azi nu se mai rotunjește în aceleași locuri, dar care a imprimat fix locurile alea în țesătura tare și groasă. Acum, că denimul s-a spălăcit pe alocuri și că s-a rărit în altele, perechea de blugi a căpătat, pentru mine, și mai mult farmec. Da, doar pentru mine, dar nu asta e ceea ce vreau? Și nu e ăsta motivul pentru care, de fiecare dată când am ceva nou de purtat, haina aia mai petrece o vreme așteptând în dulap, până când găsesc o cale să o fac a mea? În schimb, pentru blugii cei urâți găsesc mereu o utilizare – care nu e fashionable sau pe trend, dar care spune multe și despre cine (și cum) am fost, și despre cum sunt acum.

Acestea fiind zise, toamna viitoare se anunță plină de piese din denim. Podiumurile au fost doldora de jeanși în cele mai diverse forme. Partea bună e că e voie de la stăpânire să îmi creez total-look-uri din jeans și să arăt în fiecare zi ca și cum aș purta cea mai utilitară uniformă dintre toate. Iar partea proastă nu există. Am creat, deci, câteva galerii relevante cu piesele pe care le-am găsit în show-uri, și le vezi mai jos.

Pantaloni
Să ne înțelegem, când zic blugi, vorbesc despre pantaloni. În show-uri au fost cu sutele, în cele mai dubioase forme. Mie mi-au plăcut tare cei de la Rebecca Taylor, Yohji Yamamoto și Opening Ceremony.

Galerie

Cămăși & jachete
În dulapul meu odihnesc doar câte două din fiecare – dar jacheta clasică prespălată pe care o am din liceu, care e tocată în coate, pătată cu perhidrol (don’t question me!) și mult prea scurtă e, în continuare, una dintre hainele pe care le port cu drag. Și nu aș da-o pe nimic, deși cea de la Thomas Tait și-ar găsi oricând loc lângă ea (peste ea, sub ea, oricum).

Galerie

Fuste
Cum nu am deținut vreodată o fustă din denim, sunt pe teritoriu virgin – dacă ar fi să aleg, m-ar mulțumi cea de la Rag & Bone (deși îmi face cu ochiul și cea de la Julien David).

Galerie

Total looks
Asta e o categorie de care am râs multă vreme (practic, de când rulau la TV seriale din anii ’80 în care jeanșii erau purtați tot cu jeanși). A fost nevoie de o colecție a Stellei McCartney de acum câțiva ani ca să mă conving de potențialul de cool al unui total look din denim. De atunci, m-aș înfășura în jeans în fiecare zi. Și, da, cred că și rochiile se califică în categoria asta.

Galerie

Foto: Vogue Runway | Colaj: A Question