on interests

Andrea Szilagyi: Cum arată moda etică?

Știam de existența brandului NES de ceva ani, dar nu mai auzisem nimic despre el sau despre designerul Andrea Szilagyi până ce nu am primit un comunicat care mă anunța că o nouă colecție, de iarnă, a fost lansată, și că seria limitată de pantofi, botine și cizme (completată de un model de portofel și unul de rucsac) urmează să fie disponibilă pe site-ul oficial al label-ului și, din ianuarie, pe www.lenewblack.com.

Până aici, toate bune și frumoase – NES s-a concentrat, pentru această colecție, pe materiale precum fetrul (produs la fabrica Siderma din București), pielea colorată vegetal, părul de cal și blana de oaie, în tonuri de coniac, bordo, ciocolatiu, gri, negru, și degrade-uri de galben, roz și turcoaz. Dar ce m-a intrigat a fost componenta etică a poveștii din jurul accesoriilor create de Andrea.

NES2

Pentru că, vezi tu, în stadiul actual al modei românești, când cei mai mulți designeri vând din minusculele lor ateliere suficiente piese încât să trăiască de azi pe mâine, preocuparea pentru felul în care sunt produse obiectele lor e aproape nulă. E un lucru de înțeles într-o industrie care se află perpetuu într-o stare incertă, dar tocmai de asta am vrut să o întreb pe Andrea cum de s-a gândit ea la asta.

„Întotdeauna aș fi vrut să fac ceva mai mult, ceva mai eroic decât niște pantofi frumoși“, mi-a spus. „Cumva îmi lipsea ceva, nu mă satisfăceau numai designul și execuția frumoasă, mi s-a părut că e prea puțin și nu mai voiam să mai adaug pur și simplu la supraproducție. Am simțit că, lucrând pentru alții, nu pot avea suficient de multă grijă de condițiile de producție, sursa de ingrediente, modul de distribuție. Și am început să caut alte soluții, între altele și de producție, mai respectuoase cu oamenii și cu natura.“

NES3

Așa că Andrea (care s-a născut la Oradea și e absolventă a UNArte și a Studioului Bercot din Paris) își realizează azi colecțiile într-o fabrică din Nyíregyháza, o localitate din Ungaria, aproape de granița cu România, unde muncesc doar 28 de angajați. „Incinta actuală a fabricii a fost gata la începutul acestui an, construcția ei fiind parțial finanțată din fonduri europene pentru dezvoltare durabilă. Fabrica obține o parte din electricitate prin panouri solare și se încălzește în întregime cu biomasă, respectiv cu sâmburi de vișine, obținuți din producția de conserve din zonă.“ În plus, fabrica în care e produsă colecția Slowness are și un program de integrare, învățând deținuți să coasă fețe de pantofi și tălpi, astfel că ei obțin venituri și calificări într-o meserie nouă.

nes4

Cum totul suna foarte bine până aici, am fost curioasă, totuși, să aflu de ce Andrea a decis să folosească piele naturală în colecțiile ei, dată fiind preocuparea ei pentru traiul conștient și pentru producția sustenabilă. „În primul rând, pantofii care sunt din material textil se uzează extrem de repede și trebuie să cumperi o pereche nouă destul de des, ceea ce implică să arunci o grămadă de talpă, ață, lipici, muncă… Folosind piele, pot să-mi permit să ofer garanție pe viață pentru clienți. În al doilea rând, tot ce e înlocuitor de piele e destul de dăunător naturii dacă e rezistent și se descompune greu. Iar pielea de oaie, capră, vită, cal și iepure este produs auxiliar, adică provine de la animale crescute în primul rând pentru carne. Cât timp mâncăm carnea lor, mi se pare ipocrit să nu folosim pielea, care este un material nobil, mai durabil decât înlocuitorii și care respiră natural, lasă piciorul să respire. Iar pielea preparată într-un mod prietenos cu natura și vopsită vegetal se descompune complet, relativ repede, în natură, fără să dăuneze.“

În vreme ce o mulțime de branduri internaționale au schimbat deja direcția către o producție conștientă, pe care clienții o apreciază și o cumpără, am mai vrut doar să știu dacă, la noi, există interes și gust pentru produsele fashion eco-etice. „Da, cred că este“, zice Andrea. „Clientul NES, pe lângă faptul că are gustul punctual, este și atent, interesat de impactul lui ecologic și social, așa că se bucură când află de condițiile etice de producție.“ Și de ce nu ar face-o?

Foto: Alex Negulescu / arekkusu.ro