on fashion

Adelina Ivan sau de ce ar conta trendurile atunci când știi cine ești?

Era seară când am ajuns la showroom-ul designerului Adelina Ivan să îi văd, împreună cu câțiva prieteni, cea mai recentă colecție. Și am stat vreme îndelungată să mă uit la piesele realizate de Adelina, atârnate frumos și cuminte pe umerașe, umplând spațiul cu aerul lor discret, aproape monahal. Hainele ei mă fascinează, cumva, dintotdeauna, cu simplitatea lor atent gândită și executată cu grijă. Și simplitatea asta este cea care mă tot face să mă întreb cât de important e să fii tu atunci când creezi. Asta pentru că Adelina, de când îi tot văd hainele, se încăpățânează să rămână într-o estetică curată și miminală, departe de trenduri și de influențe. Este, cum s-ar spune, consecventă în mesajul ei, și tocmai de aceea colecțiile ei par să se continue unele pe altele, să curgă lin, fără revoluții stilistice majore, dar evoluând treptat. Și rămânând, mereu, în aceeași linie care i se potrivește ei atât de bine, și care, deloc de mirare, se potrivește atât de bine multor alte femei. O lună mai târziu, am decis că a venit vremea să îi pun câteva întrebări despre toate aceste lucruri.

Adelina-Ivan-1

A Question: Spune-mi, te rog, de la ce ai plecat și unde ai ajuns cu piesele tale? Care a fost ideea inițială a acestei colecții? De unde a venit? S-a transformat ea pe măsură ce lucrai?
Adelina Ivan: Îmi place să mă joc cu emoții, proporții, geometrii și elemente spontane, neașteptate, și colecția asta a pornit de la ideea de joc între permanent și efemer. Și, da, orice colecție suferă transformări sau declinări pe parcurs, însă nu prea deviez de la ideea inițială.

Adelina-Ivan-2

A Question: Apropos de asta, cum lucrezi? Cum arată o zi de muncă pentru un designer român? (Sau, mă rog, pentru tine.)
Adelina Ivan: Lucrez intens în perioada de pregătire a colecției pe partea de documentare și schițe, cât și la alegerea și combinarea/tratarea materialelor, și între cele două colecții specifice celor două sezoane mă ocup de alte proiecte, cât și de urmărirea producției, partea de imagine, plus alte treburi mărunte dar necesare.

Adelina-Ivan-3

A Question: Care este partea cea mai provocatoare a producerii unei colecții, din punctul tău de vedere? Dar cea mai plăcută? Coincid ele vreodată?
Adelina Ivan: Mă bucur cel mai mult când văd prototipul gata, însă cea mai plăcută parte este cea de concept, schițe, încercări, documentare.

Adelina-Ivan-4

A Question: Mi se pare că hainele pe care le faci tu nu țin cont de trenduri și că, în anii de când ești „pe piață“, tocmai asta ți-a format o identitate foarte puternică. Este acesta un scop pentru tine, să nu urmezi vreo tendință? Este un lucru care îți vine natural?
Adelina Ivan: Cred că este deja o tendință astăzi să nu urmezi trendurile, iar eu am construit totul natural, în ritmul meu. Pot să spun că mai degrabă am dezvoltat intuitiv linia pe care am pornit-o inițial și am urmat un anumit tip de estetică, care îmi este apropiată, o estetică mai austeră, specifică scandinavilor sau belgienilor.

Adelina-Ivan-5

A Question: Fotografiile cu ultima ta colecție sunt foarte faine. Poți să îmi povestești câte ceva despre concept, model și fotograf? Cum ai ajuns să le pui cap la cap?
Adelina Ivan: Mulțumesc! Fotografiile sunt făcute de Vlad Brăteanu, iar pe partea de concept/alegerea modelului și locație ne consultăm. Colaborăm deja de patru ani și avem aceeași viziune, cât și o estetică apropiată. Modelul îl aleg, în general, în funcție de colecție, iar acum n-am folosit modele profesioniste, ci fete care mi s-au părut potrivite conceptului, cu trăsături și un aer speciale. Irina Moroșanu a mai avut colaborări, chiar dacă nu este model profesionist, însă pentru Lara Barton a fost prima experiență și era elevă în clasa a XII-a când am făcut shooting-ul în aprilie.

Adelina-Ivan-6

A Question: În cele din urmă, cine sunt clientele tale? Cum sunt femeile care poartă Adelina Ivan? Cum te raportezi tu la ele? Știu că e o întrebare pe care orice jurnalist o pune fiecărui designer, dar în cazul tău chiar cred că există un grup de femei cărora estetica ta li se potrivește perfect.
Adelina Ivan: O parte dintre ele îmi sunt cunoștințe apropiate sau prietene, altele mi-au devenit prietene. Sunt în general persoane care activează în domenii creative.

Foto: Vlad Brăteanu.