on interests

6 filme cu tematică LGBTQ pe care de-abia le aşteptăm

E vacanţă şi e cald, foarte cald. Pisica a renunţat să mai toarcă, se conservă şi mă ignoră. Eu n-am chef de nimic şi dau vina pe aceeaşi căldură. Mă gândesc să văd un film, ceva, să mă scoată din letargie.

Dar ce? Nu-mi vine nimic în cap şi intru direct pe net. Dau scroll după scroll şi apoi dau de un titlu care-mi atrage atenţia: „Stonewall” – regizat de Roland Emmerich, care va avea premiera în toamnă. Deci nu e pentru acum, dar l-am pus pe listă, deşi mă întreb cum ar putea să arate un film cu un subiect atât de important pentru comunitatea LGBTQ, făcut de un regizor de blockbustere (Independence Day, The Day After Tomorrow, Godzilla)?

Am văzut documentarul „Stonewall Uprising” (2010), regizat de Kate Davis şi David Heilbroner, despre raidul brutal al poliţiei (iunie 1969) asupra clubului gay Stonewall Inn, din Greenwich Village. Treaba asta urâtă s-a lăsat cu agresarea şi arestarea a zeci de oameni, fapt ce a determinat revolta celor din club, care s-au baricadat în interior şi au rezistat asaltului poliţiei, fiind sprijiniţi, în aceeaşi noapte, de peste 2000 de membri şi susţinători ai comunităţii LGBTQ, care au ieşit în stradă şi s-au luptat cu poliţia.

Solidaritatea oamenilor împotriva actelor violente ale poliţiei a condus la retragerea echipajelor din zonă, ceea ce a însemnat, simbolic, o primă victorie împotriva incriminării homosexualităţii. La o săptămână de la eveniment a avut loc primul marş de protest al membrilor comunităţii LGBTQ, care cereau public, în stradă, pentru prima oară în State, drepturi egale. De atunci, Stonewall este considerat punctul de plecare al luptei pentru drepturile LGBTQ, aşa că mi-e teamă ca filmul din acest an să n-o dea rău în bară, mai ales că au apărut deja câteva critici, cum că nu ar reflecta întocmai realitatea, diminuând rolul unor persoane (Marsha P. Johnson și Silvia Rivera) în evenimentele din acea noapte. Dar dacă filmul e prost, ne rămâne întotdeauna documentarul, pe care e musai să îl vezi.

În căutarea mea, observ că Stonewall nu este singurul film cu tematică LGBTQ din acest an. Sunt câteva filme importante care s-au lansat sau care vor apărea abia în toamnă.

Adaug, pe lista pe care am deschis-o mai devreme, filmul „Tangerine”, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance din acest an. Filmat cu un iPhone 5S şi regizat de Sean Baker, „Tangerine” spune povestea unei femei trans, Sin-Dee Rella, care, imediat după ce iese din închisoare, pleacă, în ajunul Crăciunului, împreună cu prietena ei, tot o femeie trans, în căutarea fostului ei iubit şi peşte, despre care aude că o înşală cu o altă femeie. De-abia aştept!

Urmează „I Am Michael”, regizat de Justin Kelly. Lansat tot la Sundance, filmul are la bază articolul „My Ex-Gay Friend”, publicat în New York Times de Benoit Denizet-Lewis şi vorbeşte despre Michael Glatze (interpretat de James Franco), un activist gay, co-fondator al revistei Young Gay America, care îşi denunţă public homosexualitatea şi devine pastor, fiind „salvat de Dumnezeu”. Filmul îi mai are în distribuţie pe Emma Roberts, Zachary Quinto, Charlie Carver şi Avan Jogia. Deci sună interesant.

„Carol”, care a făcut senzaţie la Cannes, va fi lansat pe piaţă în noiembrie 2015. Filmul, regizat de Todd Haynes, le are în rolurile principale pe Rooney Mara şi Cate Blanchett, şi vorbeşte despre dragostea dintre Therese Belivet, o tânără vânzătoare şi Carol Aird, o femeie mai în vârstă şi măritată, acţiunea fiind plasată în New York-ul anilor ’50.

Închei lista cu „Freeheld”, un film după un caz real, regizat de Peter Sollett, în care Laurel Hester (Julianne Moore), alături de Stacie Andree (Ellen Page), partenera ei de viaţă, se luptă pentru dreptul la pensia de urmaş de care ar trebui să beneficieze Stacie, după ce Hester este diagnosticată cu cancer la plămâni în fază terminală. Cu o astfel de distribuţie şi un astfel de subiect, e clar că „Freeheld” va intra în cursa pentru Oscar.

Să nu uit nici de „The Danish Girl”, o dramă biografică regizată de Tom Hooper, despre Lili Elbe, una dintre primele persoane care a trecut printr-o operaţie de schimbare de sex. În rolul ei o să îl vedem pe Eddie Redmayne, care pare să devină un actor ambiţios, mai ales după ce a câştigat un Oscar.

Trecând în revistă toate aceste filme, care aduc în mainstream diversele probleme cu care se confruntă comunitatea LGBTQ, o întrebare se impune: de ce industria filmului este interesată de această tematică acum? Răspunsul nu poate sta în faptul că anul 2015 a reprezentat o victorie importantă pentru comunitatea LGBTQ în SUA, ca urmare a deciziei Curţii Supreme de legalizare a căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex în toate statele de pe teritoriul american, deoarece aceste filme se aflau în producţie cu mult înainte de aflarea acestei decizii. Să fi anticipat industria atât de bine acest eveniment, capitalizându-i rezultatele din timp? Sau oamenii sunt acum mult mai deschişi şi solidari cu comunitatea şi industria mizează pe acest lucru? Mi-ar plăcea ca acesta din urmă să fie motivul.

M-am apucat să revăd „Todo sobre mi madre”, de Almodovar, şi în continuare e cald.

2 Comments

  1. Draga mea Ioana, am citit articolul tau cu mare placere. #lovewins. Si daca stai sa te gandesti, este primul “razboi” pasnic cunoscut de mine. Comunitatea LGBT a reusit sa convinga si sa se impuna in cel mai frumos mod. Si sper ca din ce in ce mai multi locuitori ai planetei sa inteleaga odata pentru totdeauna ca “Gay is OK”. LEGALIZED GAY.

Comments are closed.