on fashion

Lucian Rusu: Cum se simte emoția într-o colecție?

Despre The Other Side of Love de Lucian Rusu.

lucian-rusu-1

Moda, și designerii, de altfel, ar trebui să provoace emoție, nu? Despre asta este vorba, de asta stăm să vorbim despre haine și despre trenduri, de asta contează că un Fashion Week e aici și altul e dincolo. Pentru că ne place să ne gândim pătimaș la haine, să ni le dorim, să ne facă inimile să bată mai tare. Ei, cu emoțiile se descurcă foarte bine Lucian Rusu – primul designer român care m-a făcut vreodată să mă simt vinovată. Acum doi ani, când Lucian și-a prezentat la Cluj lucrarea de masterat, în cadrul deja prestigioasei Gale a Universității de Artă și Design, am decis să îl omit din reportajul pe care îl făceam post-eveniment pentru revista ELLE. Motivul a fost simplu și prostesc – în mintea mea, a avut mai mult sens să îi prezint doar pe absolvenții de facultate, fără să mai comentez asupra colecțiilor de masterat. O greșeală de care aveam să îmi aduc aminte de fiecare dată când mai vedeam câte o haină făcută de Lucian.

lucian-rusu-2

Pentru că nu puteam să las lucrurile așa, am decis să îmi repar greșeala abia acum, când i-am văzut cea mai recentă colecție, una atât de coerentă și de închegată încât ar putea cu succes să concureze cu cele care sunt prezentate zilele astea pe podiumuri mai cu ștaif. „The Other Side of Love“, căci acesta este numele ei, este o colecție pur și simplu frumoasă, care a pornit de la emoții și care are suficientă forță încât să trezească emoție, dar cu discreție.

lucian-rusu-3

„«Piret este un băiat de 16 ani care se duce în vizită la cea mai bună prietenă, dar se plictisește așteptând-o pe aceasta în sala de oaspeți. Prin urmare, se urcă pe mobilier până ajunge la candelabrul imens din cameră, de care se prinde cu brațele și începe să se legene. Candelabrul s-a prăbușit, iar fata nu a mai venit niciodată».
Așa a fost concepută colecția mea destinată sezonului de toamnă-iarnă 2015, pornind de la această poveste pe care mi-am imaginat-o, încercând să înțeleg și să celebrez răbdarea pe care o dezvoltăm așteptând ciclic oameni pe care îi iubim. De aici vine și titlul… o altă fațetă a iubirii, răbdarea. Iar partea amuzantă este că, după două zile, am dat peste melodia cu același nume a celor de la Yazoo.

lucian-rusu-4

Piret este un personaj imaginar inspirat, însă, din munca artistei Piret Hirv, ale cărei creații au constituit o revelație pentru mine. Acesta simbolizează, în contextul noii mele colecții ‘The Other Side of Love’, întâlnirea cu un teritoriu doar parțial descifrabil. Adolescentul plecat în căutarea celuilalt eu al său dezvăluie o lume a granițelor pe care ființa nu știe dacă vrea să le transgreseze sau să le accepte. Tocmai acest spațiu incert se dovedește, însă, a fi cel mai fertil pentru o metamorfoză semnificativă. Prin tensiunea acestor contrarii ale indeterminării creative se pot defini, de asemenea, hainele și bijuteriile din colecția mea.“

lucian-rusu-5

Bijuteriile, de altfel, punctează exemplar colecția, și chiar de la ele a plecat Lucian Rusu în construcția ei. „M-am oprit asupra candelabrului – un obiect inert, dar care, activat de o forță umană, poate deveni un vehicul către altceva. Accesoriile sunt realizate din resturile unui candelabru găsit într-un depozit, întâlnindu-se printre ele bucăți metalice transformate în inele, cercei sau nasturi. Din lemnul unor jucării deteriorate am creat nasturi și broșe. Hainele oferă spațiu de mișcare și confort, găzduind energiile unei ființe care știe că în curând va zbura. Accesoriile sunt expozițiunea colecției cumva, deoarece de la ele am pornit această poveste.“

lucian-rusu-6

I-am spus lui Lucian că, văzându-i colecția, prima impresie a fost una de ansamblu – mi s-a părut că totul e foarte coerent și asta m-a trimis cumva cu gândul la deciziile pe care trebuie să le ia un designer atunci când e nevoit, de dragul logicii, să taie detalii, să aleagă să prezinte mai puține lucruri decât și-ar fi dorit. Asta pentru că mi se pare că, oricât de radical ar fi procesul de editare al unei colecții, cu atât mai matur este designerul care reușește o astfel de reducere la esențial. S-a dovedit că am greșit. „Nu știu dacă pot vorbi despre o decizie dură legată de această colecție, poate mi-ar fi plăcut să fie mai mare. Mă refer la numărul pieselor vestimentare. Eu văd lucrurile diferit, diferit într-un mod critic. De aceea nu îmi dau seama dacă există coerența pe care aștept să o vadă ceilalți. Însă mă bucur că există!“

Foto: Dan Beleiu
Direcție artistică și styling: Ina Borcea
Păr: Claudiu Alex Sarghe
Make-up: Tania Cozma
Model: Claudia Dumitru

Aici, fotografii cu accesoriile care stau la baza colecției: