on people

Două expoziții Anton Corbijn. Unde?

Ai putea spune că o prezență de peste 40 de ani pe scena artei este mai mult decât și-ar putea imagina orice artist la început de carieră. Un vis care, din superstiție sau din alte cauze, rămase încă neidentificate, nici nu poate fi visat. Cine ar îndrăzni?

Dar uite că au trecut peste 40 de ani de când olandezul Anton Corbijn este prezent ca artist, fie prin fotografia de portret, care l-a consacrat, fie prin munca de regizor de videoclipuri sau filme. Totul a început cu niște fotografii făcute la un concert al unui muzician olandez, în anul 1972, iar, de atunci, pasiunile sale pentru fotografie și pentru muzică s-au pupat perfect, ajungând să lucreze, spre sfârșitul anilor ‛70, pentru revista londoneză de muzică NME, care îi publica frecvent fotografiile pe prima pagină. De aici încolo, a fost mereu prezent în apropierea muzicienilor săi preferați, ale căror portrete sunt acum legendare.

Este destul de greu să nu fi văzut unele dintre fotografiile făcute de Corbijn celor de la Depeche Mode sau U2, cu care a colaborat peste 3 decenii și pentru care a regizat și o grămadă de videoclipuri.

Foto: ©Anton Corbijn, Depeche Mode/depechemode.com

Foto: ©Anton Corbijn, Depeche Mode/depechemode.com

De altfel, lista muzicienilor și personalitățílor fotografiate de Anton Corbijn este lungă, cam cât cariera lui, și îi include pe Bob Dylan, David Bowie, Joy Division, Nirvana, Björk, Robert De Niro, Elvis Costello, Siouxsie and the Banshees, Morrissey, Peter Murphy, Simple Minds, R.E.M., Nick Cave, Rolling Stones, Clint Eastwood … și mă opresc aici.

Foto: ©Anton Corbijn, David Bowie/everyday-i-show.livejournal.com

Foto: ©Anton Corbijn, David Bowie/everyday-i-show.livejournal.com

Foto: ©Anton Corbijn, Rob Gretton, Ian Curtis, Bernard Sumner, Manchester, 1980/enkiri.com

Foto: ©Anton Corbijn, Rob Gretton, Ian Curtis, Bernard Sumner, Manchester, 1980/enkiri.com

Foto: ©Anton Corbijn, Björk, Reykjavik, 1999/anothermag.com

Foto: ©Anton Corbijn, Björk, Reykjavik, 1999/anothermag.com

Foto: ©Anton Corbijn, Nick Cave/everyday-i-show.livejournal.com

Foto: ©Anton Corbijn, Nick Cave/everyday-i-show.livejournal.com

Nu-ți mai vorbesc de videoclipurile regizate de Corbijn sau de coperțile de albume de muzică pe care le-a lucrat, sunt multe și n-am loc. Amintesc totuși de videoclipul melodiei Heart-Shaped Box al lui Nirvana, care mi-a rămas la suflet, fiind, de altfel, și ultimul clip al trupei, înainte de moartea lui Kurt Cobain.

Cât despre filme, a debutat ca regizor în 2007 cu filmul Control, despre viața lui Ian Curtis, vocalul trupei Joy Division, și a continuat cu The American, cu George Clooney, A Most Wanted Man, cu Philip Seymour Hoffman și Life, care va fi lansat în cinematografe în toamna acestui an.

Revenind la fotografie, dacă ai planificat un drum până la Haga, în Olanda, până pe 21 iunie, nu trebuie să ratezi cele două expoziții organizate de Gemeentemuseum den Haag și de Hague Museum of Photography, care celebrează împlinirea vârstei de 60 de ani a fotografului Anton Corbijn. Ai ocazia să vezi una dintre cele mai complete retrospective ale lucrărilor sale, în două locuri diferite, și asta mă face puțin invidios.

În HOLLANDS DEEP, Gemeentemuseum den Haag arată cum Corbijn a evoluat, în peste 40 de ani, de la un simplu fan de muzică la fotograful și artistul de succes de azi. Cealaltă expoziție, 1-2-3-4, de la Hague Museum of Photography, prezintă fotografiile făcute de Anton Corbijn trupelor și muzicienilor cu care a colaborat de-a lungul timpului, accentul fiind pus, de data aceasta, pe relația fotografului cu lumea muzicii.

Foto articol: ©Anton Corbijn, Ian Curtis/joydivision.soup.io