on issues

De ce să te bucuri pentru că Franța interzice modelele prea slabe?

Cu puțină vreme în urmă camera inferioară a Parlamentului francez a trecut un proiect de lege care încearcă să combată anorexia. Proiectul, cu toate meritele lui, are hibe. Dar ideea centrală este că agențiile de modele vor fi amendate iar angajații lor ar putea să meargă la închisoare dacă folosesc modele prea slabe.

Prea slabe, carevasăzică, cu un indice de masă corporală care nu trece de 18. Asta în vreme ce indicele mediu al modelelor care lucrează în industria modei, conform The Guardian, se învârte pe la 16, trecând de limita malnutriției severe impusă de Organizația Mondială a Sănătății. Dincolo de asta, proiectul vrea să treacă în ilegalitate promovarea anorexiei pe internet și să oblige publicațiile și agențiile să anunțe retușurile făcute fotografiilor.

Totul pare în regulă până aici, nu? Ei, află că nu. Acum, decizia a stârnit tot felul de opinii și dezbateri. Unii spun că cei (sau, mai bine zis, cele) care frecventează site-urile de diete sunt deja victime și amendarea site-urilor din țară nu va funcționa, atâta timp cât măsura se poate aplica doar în interiorul granițelor. Alții spun că, în loc de o astfel de măsură, mai eficient ar fi ajutorul direct pentru victimele tulburărilor alimentare. Și, firește, agențiile de modele sunt cele mai vocale. Poziția unora dintre ele sună chiar rezonabil, pentru că oamenii susțin că nu poți acuza modelele slabe de anorexie. Ceea ce e adevărat. Doar că de aici a rezultat și o isterie care susține că agențiile sunt stigmatizate în acest fel.

Ar putea foarte bine să fie adevărat și acest lucru. Da, poate că cele mai multe dintre modele nu sunt anorexice. Dar multe altele sunt. Lucrez de aproape 9 ani în industria glossy din România și pot să îți spun câteva lucruri. Sigur, nu pot să generalizez. Dar am văzut cum modelelor le este, aproape tuturor, frig. Indiferent de temperatură. Am văzut modele leșinând pe set. Am ascultat designeri care îmi spuneau în față că hainele arată mult mai bine pe persoane foarte slabe și că pur și simplu nu vor să facă haine de dimensiuni mai mari de 10. Mi-am văzut, de-a lungul timpului, colegele de breaslă ținând diete drastice și inutile, ba chiar vătămătoare. Am văzut și cum a venit și a trecut un val al pastilelor de slăbit peste industria modei de aici. Și am și auzit prea multe adolescente, de când eram și eu una și până în ziua de azi, obsedate de propria greutate. Iar apoi am auzit și femei adulte care sunt neîncetat nemulțumite de propriile corpuri (perfect normale, de altfel) și comparându-se cu standarde nesănătoase. Da, cu modele.

Și dacă toate astea se întâmplă iar industria modei este cel puțin parțial responsabilă, promovând tot soiul de tipare nerealiste, începând de la modele la articolele nelipsite despre diete, poate că a venit vremea să înghită măsura și să tacă.

Foto: ibtimes.com