on women

De când e menstruația o cauză?

Îmi este greu să cred că, dacă ești femeie, te oripilează foarte tare imaginea unei alte femei cu o pată de sânge pe pantaloni. Adică, să fim serioase, e o imagine pe care nu ai cum să nu o vezi când privești în jos, de cel puțin câteva ori pe an. Eu știu sigur că mi se întâmplă. Nu e nimic în neregulă cu asta.

Totuși, sunt o mulțime de femei cărora astfel de imagini li se par complet dezgustătoare, rușinoase, cum vrei tu. Sunt femeile care reacționează la fotografii cu alte femei pătate de sânge menstrual de parcă ar fi ultima limită a decenței, demult trecută și călcată în picioare. Uite, de exemplu, zilele trecute o femeie de 26 de ani (bateristă, feministă, absolventă de Harvard, acum și maratonistă) a parcurs maratonul de la Londra fără să poarte un tampon. Evident, sângele i s-a scurs pe colanți, iar ei lucrul acesta i s-a părut empowering. Da, știu, nu găsesc un cuvânt în limba română pentru un termen de care avem mare nevoie. Ei bine, după ce Kiran Gandhi a făcut gestul ăsta, a zis: „Am alergat tot maratonul cu sânge curgându-mi pe picioare pentru surorile mele care nu au acces la tampoane și pentru surorile mele care, în ciuda crampelor și a durerii, ascund asta și se prefac că aceste lucruri nu există. Am alergat ca să spun că aceste lucruri există și că trecem peste ele în fiecare zi.“ Empowering, nu? Mai ales că în India, țara de origine a lui Kiran, doar 12% dintre femei au acces la cele necesare pentru o menstruație cât de cât confortabilă.

kiran-gandhi

Kiran nu e singura femeie care face niște eforturi ca să ne învețe că nu trebuie să ne mai fie rușine de menstruație. Doar la prima strigare îmi aduc aminte de Rupi Kaur, femeia a cărei fotografie ce conținea o pată de sânge menstrual a fost ștearsă de două ori de pe Instagram pentru că ar fi încălcat regulile comunității. Da, fix normele alea care interzic nuditatea, actele sexuale și violența. Pentru că menstruația e, în mintea celor de la Instagram, foarte indecentă și periculoasă. Sau de Elone, artista germană care și-a umplut cartierul cu absorbante pe care a scris tot felul de mesaje. Cel mai relevant e, poate, „Imagine if men were as disgusted with rape as they are with periods.“

rupi-kaur

Eu am găsit gesturile lor foarte puternice și pentru mine curajul lor de a-și arăta opiniile a devenit încurajator. Asta se cheamă empowering, nu?

Dar de ce avem nevoie de asta? Și de când e menstruația o cauză? (Ce m-a inspirat să mă gândesc la asta a fost postarea unui bărbat care se întreba condescendent dacă să alergi fără tampon ajută la cauza menstruației). Păi, să vă explic de când este.

Dintotdeauna. Menstruația este o cauză pentru că suntem învățate să nu vorbim despre asta. E un lucru indecent, pe care îl ascundem și care ne face să ne fie rușine de propriile corpuri. Uite, spre exemplu, prima mea amintire legată de menstruație este o discuție cu niște colege de școală generală. Una dintre ele, Veronica, tocmai ce descoperise că mama ei purta vată în chiloți. Când a întrebat-o de ce o poartă (și noi aveam pe atunci vreo 9-10 ani, fix vârsta la care o astfel de conversație ar fi fost oportună), maică-sa i-a tăiat-o simplu, spunându-i că se protejează de frig cu tamponul acela de vată. Apoi, am nenumărate alte amintiri legate de asta, de la oroarea de a nu ști cum să îmi gestionez acest proces fiziologic firesc în primii ani în care s-a întâmplat la mirarea cu care văd, și astăzi, că femeile care își cumpără tampoane din supermarket le ascund, le dosesc prin coșuri și au grijă ca, la casă, să le facă nevăzute cât de repede posibil.

De asta e o cauză. În primul rând. Apoi, sunt nenumărate motive, să le zicem politice. Pentru că mi s-a întâmplat să aud o femeie care scrie pentru alte femei spunând că nu avem cum să cerem salarii egale cu ale bărbaților pentru că nu suntem funcționale și nu dăm randament cel puțin o săptămână pe lună. Și, sincer, nu știu de câte ori m-a oprit menstruația să îmi fac treaba. În aceeași zonă care mă scoate din minți se află și regula aia a Bisericii care interzice femeilor la menstruație să calce pragul acestor așezăminte pline de iubire, pentru că sunt necurate. Da, știți care. Probabil că nici nu o respectați, dar asta nu înseamnă că regula asta nu există și nu susține în continuare un aer de tabu și de dezgust în jurul menstruației.

Și, nu știu cum se face, dar menstruația este în continuare o armă a bărbaților atunci când vor să le atace pe femei. Donald Trump tocmai ce a spus, într-un interviu pentru CNN, că Megyn Kelly, moderatoarea primei dezbateri republicane pentru alegerile de la anul, l-a atacat pentru că era la menstruație. „You could see there was blood coming out of her eyes. Blood coming out of her wherever.“ Omul ăsta poate să devină candidat la cea mai importantă funcție din lume. Și vorbește la fel ca mulți alți bărbați (și ca multe femei) care cred că, dacă sângerăm câteva zile pe lună, suntem prea emoționale și dominate de hormoni ca să ne putem face treaba, ca să luăm decizii, ca să fim competente.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că menstruația este o cauză atâta vreme cât noi, aici, în România, trăim în niște vremuri în care nu prea avem opțiuni. Vorbim atât de puțin despre menstruație încât nici măcar nu avem timp să discutăm despre sindromul șocului toxic cu care ne amenință fiecare pachet de tampoane cumpărate, pentru că aceste tampoane la care avem noi acces nu sunt cele mai ok variante pentru sănătatea noastră. Vorbim atât de puțin încât nu am citit, până acum, nicăieri în România despre tampoanele și absorbantele din bumbac, care ne-ar scuti de niște griji. Vorbim atât de puțin încât nu cunosc nici o femeie în împrejurimi care să folosească Diva Cup sau Moon Cup.

Pentru toate astea e menstruația o cauză. Deci hai să vorbim despre ea fără ipocrizie și să nu mai lăsăm persoane care nu vor avea sângerări vreo zi în viața lor să ne explice cât de indecentă e menstruația.

Foto: boredpanda.com, cosmopolitan.com, Instagram

32 Comments

  1. Alexandra says on August 10, 2015

    EU am intalnit prejudecati la prietenele mele carora le-am spus de cupa menstruala, mi se pare un produs genial. EU mi-am cumparat Una de PE cupemenstruale.ro SI de atunci nu Mai am nicio problema cu menstruatia. EU cred ca problema vine de la institutia numita biserica care NE spune ca suntem murdare pt ca sangeram. Ma intreb exista viata fara sange in viziunea lot creata? Trebuie Sa ne trezim toate SI Sa schimbam atitudinea tuturor vizavi de sange, menstruatie, feminitate.

  2. altcineva says on August 11, 2015

    mi se pare foarte de bun simt ce zici. by the way, sunt un tip, hetero.
    eu locuiesc in canada, iar gagica-mea, canadiana – si absolut toate prietenele ei, femei empowered, una si una – isi rezolva problema cu treaba asta -> http://divacup.com/

    si din toata marea de argumente anti-tampoane pe care mi-a varsat-o , cel mai puternic a fost asta, ce ziceai si tu: “coa*e, is toxice”

    just a thought, ma gandesc ca daca ai pus o problema poate poti sa propui si o solutie.

    PS: s-ar putea sa incalc limitele decentei cu asta, dar inclusiv n-am nici o retinere sa-i dau limbi in acele zile delicate. atat de ok functioneaza 😉 stay strong ladies.

  3. Mulțumim pentru susținere – și pentru sugestie. Eu încerc să mă abțin de la verdicte și soluții, poate că nu toate lucrurile funcționează la fel pentru toată lumea. Dar cred că ajută să existe un spațiu de dezbatere civilizată. Și să existe alegeri conștiente.

  4. @altcineva: jos palaria pentru post-scriptum, esti un barbat adevarat.
    Nu am vazut insa nici o referire la cauza menstruatiei, menstruatia e un rezultat al unei cauze/functii neimplinite: procreatia. Asta e de fapt puterea imensa a femeii (pe langa multe altele) de care se temeau pe vremuri, cu siguranta, multe minti inguste si odioase, folosindu-se de menstruatie ca un pretext sa inabuseasca/ingenuncheze spiritul feminin.
    Sper totusi ca oamenii s-au schimbat destul de mult incat sa vada doar femeia, frumoasa si puternica, necramponandu-se de sangerarea lunara di alte treburi. Fetelor: daca aveti un prieten care stramba din nas la pata de pe cearsaf sau la tamponul din cosul de la baie atunci, .. FUGITI!!! Nu e alesul, va asigur. Peace!

  5. Oana C. says on August 11, 2015

    Am folosit Moon Cup și o recomand. Foarte bine zis, în România nu se prea știe despre alternativele absorbantelor și tampoanelor din comerț, alternative care sunt mult mai ieftine, mai ușor de administrat și mai sanitare. Bine, nu se prea știe diferența dintre absorbante (sau tampoane externe, cum zic unele femei?) și tampoane, sau dintre menstruație și ciclu menstrual, în primul rând. Și-acum mi se zbârlește părul când aud femeile zicând ‘ciclu’ în loc de menstruație, pretinzând că termenul ‘menstruație’ e murdar. Poate-ar fi cazul să caute cuvântul ‘ciclu’ în dicționar, să-și dea seama că n-are noimă. Îmi amintesc că o farmacistă i-a recomandat maică-mii să nu-mi ia tampoane pentru tabăra de vară, că mă dezvirginează. Auzi colea! Să-ți faci griji că te dezvirginează un tampon și nu te mai ia un dobitoc care nu știe ce-i aia dezvirginare de nevastă. De parcă menstruația și dezvirginarea sunt cele mai urâte lucruri care i se pot întâmpla unei femei. Menstruația nu e un impediment pentru absolut nimic, inclusiv sex, ba chiar e recomandat să profiți de zilele cu menstruație. Am dat proba de rezistență cu menstruație cu tot și n-am mai murit. Nu e cu nimic mai murdar decât ovulația, despre care la fel nu se vorbește, chair dacă pentru unele femei e un chin insuportabil durerea ovulației. În orice caz, vorbim de cantități minuscule de sânge. Dac-ar fi menstruația murdară, atunci nașterea ar fi motiv suficient să fii ținută legată de pat pentru tot restul vieții și să nu-ți mai arăți fața în public de rușine cât mai trăiești. Na, sângerez, și? Pardon, n-am voie în biserică? Vai, ce-am ratat. Te pomenești că Dumnezeu n-are altă grijă decât să nu mă lase să asist la slujbă într-o clădire făcută din banii mei, c-așa are preotul chef? Altfel nu aveam copii, care-i problema? Nasol e când n-ai acces la moduri sanitare de-a ține fluxul sub control, nu când ai un accident în văzul lumii. Mare brânză! Ni s-a întâmplat tuturor și n-a mai stat lumea-n loc din cauza asta. Și dacă de-un accident intenționat e nevoie ca să-nțeleagă lumea cum se bagă religia/politica peste sănătatea femeii, atunci bravo Kiran! O face pentru fiicele noastre, ale tuturor și pentru copiii lor. Să ne fie învățare de minte și să le scoatem dinozaurilor ăstora evlavioși gărgăunii din cap odată!

  6. Eu zic asa: chiar daca nu consideri menstruatia ceva murdar, oricum folosesti ceva de protectie – tampoane sau absorbante, pentru ca atunci cand ai o rana, o bandajezi, din simple considerente ca sa nu bagi infectia si sa nu patezi totul in jur, sau atunci cand ai o pata pe haina, de asemenea o schimbi si o pui la spalat, dar nu o porti in continuare, spunand ca in asta nu e nimic rusinos. Plus la asta, in timpul menstruatiei hormonii totusi joaca si ar trebui sa fim atente. Eu ,de ex, zic de mine – in asemenea perioade sunt intradevar irascibila si plangacioasa.

  7. Vroiam sa va povestesc despre experiența din India cu menstruația, pentru ca pentru prima oară am întâlnit oameni care privesc diferit acest subiect. Ei (discipolii din Ashram Thapovanam) vorbesc despre norocul femeii de a avea menstra lunara care purifica tot organismul la nivel fizic și spiritual. Bărbații nu au un asemenea beneficiu. Acolo în comunitatea lor femeile sunt menajate în acea perioada a lunii, pentru ca atunci corpul are nevoie de relaxare. VIS 🙂
    Si on a different note, pentru mine personal schimbarea a apărut când am început sa folosesc mooncup. A fost o schimbare neașteptată și la nivel mental M-a ajutat sa îmbrățișez ce înseamnă a fi femeie și din acest punct de vedere.
    Nu am cunoscut încă oameni care sa mă privească diferit pentru ca sunt la menstruație, dar nici nu cred ca I-am băgat de seama 🙂

  8. Silviu says on August 11, 2015

    Sunt ipohondri.

    Da’ în Levitic la capitoul 15 menstruaţia e necurată…ca şi ejacularea…aşa că dacă ar fi să fim stricţi mulţi ar trebui să stea departe de lăcaşurile religioase 😉

  9. @Oana, eu m-am luptat foarte mult cu prejudecatile pe tema asta. Cand vad articolul asta si comentariile voastre ma simt bucuroasa si imi dau seama ca mai exista speranta de a fi oameni normali. Apropo de alternative la tampoane si absorbante, m-am bucurat de asemenea sa vad ca si in Romania exista deschidere si initiative laudabile, gen http://cupemenstruale.ro/

  10. Draga Silviu, e vorba de altceva… Menstruatia si ejacularea sunt doua fenomene perfect umane si firesti, insa religia – si indienii explica mult mai bine decat vesticii chestia asta – vad in pierderea sangelui si a lichidului barbatilor o pierdere de energie care altfel ar fi folosita in scop spiritual. Sunt multe de vorbit pe chestia asta, dar poate cu o alta ocazie…

  11. chiar de curand am scris despre cupele menstruale pe blogul meu si sincera sa fiu, am facut-o cu un pic de strangere de inima. ca deh, des intalnite sunt situatiile pe care le pomeneai! mai ales ca m-a luat cineva “in balon” la un moment dat , acum vreun an-doi, ca am scris ceva de niste absorbante care nu au atat plastic si inalbitori in ele. m-a intrebat cand urmeaza sa-mi expun si chilotii pe blog… or asta mi se pare trist. chiar foarte trist.
    revenind la cupa, spre surprinderea mea, cititoarele mele sunt deschise si sunt foarte incantata de reactii.

    din pacate, acesta inca este un subiect tabu.

  12. Andreea says on August 12, 2015

    Absorbantele textile sunt minunate! Nu se compara cu cele de unică folosință! Recomand cu mare drag, măcar de probă. Nici nu simți ca le porți 🙂

  13. De la reticenta/dezgustul anumitor barbati vizavi de femeile aflate la menstruatie la schimbarile comportamentale ale femeilor aflate in acea perioada a lunii este o diferenta foarte mare.
    Nu putine sunt femeile care isi modifica (in rau) comportamentul cand se afla la menstruatie, iar asta nu are nimic de-a face cu faptul ca unii dintre barbati nu accepta menstruatia la femei. Da, exista femei care devin scarboase/scorpii cand sunt la ciclu, iar asta nu o poate contesta nimeni.

  14. Cosmin says on August 12, 2015

    Sa stiti ca si materia fecala este ceva cat se poate de normal si de comun… mai mult este comuna pentru ambele sexe. Cum ar fi ca cineva, indiferent de sex… sa fi alergat in niste chiloti albi cu urme de kk la fund solidar cu cei din tara x care nu au acces la hartie igienica… cmon now… really…

  15. Victor S. says on August 12, 2015

    Cosmin, indianca aceea a adoptat o masura extrema pentru a atrage atentia asupra imposibilitatii multor femei de a avea acces la produse de igiena intima de baza. Nicio femeie nu vrea sa se afiseze patata de sange, fii sigur de asta. Tocmai de aceea s-a vorbit aici si de produse alternative care se pare sunt si mai sigure si mai sanatoase, cupele menstraule fiind se pare preferate, dar mai sunt si altele. Deci despre ce vrei tu sa vorbesti?

  16. Cosmin says on August 12, 2015

    Despre faptul ca despicam firul in 4 la un gest care este doar scarbos… deloc inteligent. Femeile au reprezentante mult mai onorante pentru sexul lor iar Indianca mi se pare doar o tanti cam needucata. Chiar este gresit ca imi plac femeile care pot sa zica ceva si fara sa fie nespalate intr-un loc sau altul in public? Daca eram participant la acel maraton de ce sa fiu fortat sa-i vad fluidele ? femei/barbati chiar nu le putem tine intime?

    Doamnelor domnisoarelor, sunteti reprezentantele sexului FRUMOS… lasati-va reprezentate de lucruri fumoase… nu scarboase… socante… etc. Mai e si armpit hair movement tot pe aceeasi idee…

  17. Felicitari Cosmin! Tocmai ai demostrat mentalitatea gresita. Menstruatia nu o face pe femeie scarboasa. Si de ce doar barbatii sa poate par la subrat si femeile nu? De ce doar femeile sa se epileze inghinal si barbatii nu? Pentru ca femeia e scarboasa, nu? Secretiile femeii sunt scarboase…. Femeile nu au voie sa faca pipi, caca, ca e scarbos. Femeile nu au voie sa alapteze in public ca e scarbos. Laptele de mama e scarbos. Oare tot ce iese din corpul femeii e scarbos? Oare nu toti am iesit dintr-un corp de femeie plini de sange si secretii? Asta ne face si pe noi tot scarbosi?

  18. Victor S. says on August 12, 2015

    Si eu cred ca feminismul omoara feminitatea, Dar asta e altceva. Iar daca tu crezi ca fluidele femeilor sunt scarboase si le pui pe acelasi nivel cu fecalele, nu am ce sa mai comentez. Iti recoman doar sa ai o discutie cu prietena/sotia/mama….
    Numai bine!

  19. eu as vrea ca si barbatii sa se depileze! nu imi place parul ala de pe picioarele lor sau de la subrat, arata ca niste maimute asa! e doar o parere,nu imi sariti in cap! 🙂

  20. Cosmin says on August 13, 2015

    Am sa va rog sa nu imi nai puneti cuvinte in gura sau in tastatura :). Nu am zis ca menstruatia e scarboasa. Am spus ca afisarea ei in public e scarboasa.

  21. Cosmin says on August 13, 2015

    Am sa va rog sa nu imi mai puneti cuvinte in gura sau in tastatura :). Nu am zis ca menstruatia e scarboasa. Am spus ca afisarea ei in public e scarboasa.

    Pudoarea chiar e asa de lepadat? Sperma e ceva normal hai sa o vada si baba de la parter… menstruatia la fel… sa o vada si copilul vecinei… nu zic sa mergem cu basma si sa ne intoarcem la vremea cand era considerata rusine sa se vada glezna dar… parca deja e prea mult oameni buni. Chiar si Eva se spune ca purta o frunza….

    Feminismul a plecat la lupta pentru niste treburi importante si nobile cum ar fi dreptul la munca si la vot… dreptul la metode anticonceptionale etc… daca voi numiti datul asta in stamba cu pasarica insangerata feminism ma tem ca jigniti ideea.

    Dar e ok si cu parul la sub brat…. o sa tot prospere populatia de pisici domestice pe langa “feministe” single in lipsa de barbati care sa fie destul de deschisi incat sa le accepte.

    In incheiere daca tot e vorba de libera exprimare poate imi lasati si mie nitica fara sa ma trimiteti sa “discut” cu mama, fecioara Maria si mai stiu eu cine. Mi-am exprimat parerea fara sa atac pe nimeni si as aprecia daca mi-ar fi respectat punctul de vedere chiar daca contradictoriu.

  22. Nu, femeile sunt decorative. Despre asta e vorba. Sexul frumos, adica sexul care nu se exprima, care are o imagine de papusa. Femeia asta a aratat de fapt o tragedie care e in India, dar nu numai. Acolo femeile nu au acces la tampoane, absorbante, whatever. E mai dur decat se poate spune. La noi, in Europa, femeile au acces de secole la surogate ale tampoanelor, carpe, calti etc. Inainte de rabzoi erau stramosi ai tampoanelor. Dar ce fac femeile in India, si alte tari din lumea a treia, unde saracia e inimaginabila? Aduc carpe murdare de la gunoi acasa pentru acea perioada. Altele folosesc pamant si tot felul de lucruri total neigienice. Un barbat a vazut ca sotia lui aducea carpe de la gunoi acasa. A intrebat-o de ce. A spus ca pentru perioada aceea. Atunci barbatul a incercat sa inventeze un surogat ieftin de tampon care sa poata fi filosit de multe femei. Cand sotiei lui i-a spus sa isi cumpere tampoane, ea a zis ca nu poate, membrii familiei nu ar mai avea bani de lapte. Deci asa arata o fata a saraciei, probabil nici cea mai neagra. Asta e India, asta e saracia lumii a treia. Femeia asta despre asta a vrut sa vorbeasca. Va imaginati ce inseamna menstruatia pentru femeile de acolo? Ce riscuri? Ce infectii de la toate obiectele infectate folosite in loc de tampoane?

  23. Nu cred ca in 2015 exista oameni care prefera sa puta ca un peste in putrefactie si sa aiba pretentia sa fie suportat de cei din jur 🙂

    Donsoarelor, aveti prea mult timp liber si prea putin creier intre urechi. Egiptenii foloseau tampoane acum 5000 de ani. Faptul ca indienii aia jegosi, care dorm in pat cu vaca nu l-au descoperit inca, nu inseamna ca e o problema. Aia asa sunt ei… rapanosi. La fel cum africanii inca n-au descoperit buda sapata in pamant, nici indienii nu au descoperit tamponul.

    Si da… in perioada cu pricina sunteti insuportabile. Si nu e nimeni obligat sa va inghita mofturile gratuite.

  24. Acum doi ani am dorit sa aduc toate aceste informatii despre menstruatie, insa am observat ca putine femei erau pregatite sa accepte sau putine erau cu adevarat interesate. Chiar ideea de cupa li se parea de neacceptat. E nevoie de campanii de promovare pentru ca romancele sa nu mai fie atat de retincente, dar toate la timpul lor. Va las cu un articol pe care l-am scris cu privire la o alta abordare asupra menstrei http://lifeinbalance.ro/2015/01/10/din-tainele-menstruatiei/ si va recomand cu incredere cartile Mirandei Gray cu privire la acest aspect.

  25. Menstruatia nu e ceva de care sa imi fie rusine, dar e ceva ce tine de intimitatea mea. Mi se pare ca imaginile astea cu fete cu pantalonii patati – nu ma refer la Kiran – mai mult expun aceasta ontimitate si vulnerabilizeaza femeile, desi isi propun un scop nobil. Intr-adevar, prea multe femei si fete nu stiu de probema tampoanelor, de sindromul socului toxic, dar cred ca ar trebui sa se incurajeze o mai mare deschidere intr-un fel mai discret.

  26. Victor S. says on August 19, 2015

    Gigele, zi-le tata fetelor alora care miros cateva zile pe luna sa-si cumpere cupe menstruale (gen femmecup, meluna etc.). Stau cu doua femei in casa si stiu ce vorbesc, de cand au cupe sunt mult mai simpatice in ”perioada”. succes!

  27. Cristina says on August 23, 2015

    Si totusi, in cartile gen “indreptar pentru spovedanie”, intrarea in biserica a femeilor aflate la menstruatie e trecuta ca fiind mare pacat, iar profesorii de la Facultatea de Teologie invata studentele ca nici macar in curtea bisericii sa nu intre…deci, se cam contrazic intre ei…
    In primul rand as vrea ca femeile sa inteleaga ca in acest fel ni se creeaza in subconstient programe de genul “nu sunt suficient de buna” si dupa aia ne miram ca nu avem o viata frumoasa si relatii reusite…

  28. Cristina says on August 23, 2015

    Adica…tacere…deci…in acest secol, inca avem subiecte tabu, inca suntem ingusti la minte, recomand celui care nu suporta femeile cand au menstruatie sa-si gaseasca o partenera care e la menopauza; Da, sunt din generatia care a crescut cu mare rusine (unul din sentimentele negative care ne fac usor de manipulat), am noroc ca sotul meu ghiceste si ma cocoloseste trei zile pe luna, ma protejeaza, imi spune sa ma odihnesc, ii multumesc pentru asta si as vrea ca toate femeile sa fie la fel de norocoase!

  29. Cosmin says on August 24, 2015

    Hai spune sincer cate pisici ai de fapt si din ce film e sotul tau?

Comments are closed.