on interests

Cine a câştigat în 7 Days in Hell?

Este clar ca albul liniilor trase pe iarba de la Wimbledon că în 7 Days in Hell, comedia documentar produsă de HBO despre cel mai lung meci din istoria tenisului, a câştigat nu cel care şi-a dorit mai mult victoria, ca-n fotbal, ci acela care a rezistat mai mult.

Şi nu doar pentru că-n tenis nu-i ca-n fotbal, unde „ai, n-ai mingea, dai la poartă”, dacă ar fi să-l citez pe Rege. Ci pentru că, până la meciul din 2001 dintre Aaron Williams (interpretat de Andy Samberg, pe care îl ştii probabil din sketch-urile Saturday Night Life) şi Charles Poole (jucat de Kit Harington, alias John Snow din Game of Thrones, la al cărui parastas ai dat attend pe Facebook), nici un jucător de tenis nu s-a pregătit vreodată pentru un meci lung de şapte zile.

Povestesc despre meciul ăsta istoric Serena Williams, John McEnroe, Chris Evert, jurnalista Soledad O’Brien şi chiar David Copperfield (care contribuie serios la amuzamentul general). Fiindcă, deşi subiectul este o caterincă, aşa cum te-ai prins, iar meciul şi scenariul – pură ficţiune, comedia regizată de Jake Szymanski şi scrisă de Murray Miller este făcută cu profesionalismul oricărui documentar despre tenis care se respectă. Scopul este să râzi, iar filmul îţi dă o mulţime de motive să o faci.

Şi la noi tenisul, cu pretenţiile şi elitismul său, a fost pretext de râs, deşi se întâmpla în altă epocă şi poantele aveau o tentă mai degrabă politică. Ştii prea bine glumele lui Toma Caragiu despre tenis, despre „salatieră”, dar şi celebra replică, plină de profunzime, „c-aşa-i în tenis”.

În 7 Days in Hell, John Hamm, actorul principal din Mad Men, este naratorul înflăcărat şi dramatic. Michael Sheen, din Masters of Sex, este aici Caspian Wint, un fel de Master of Sport în materie de jurnalism şi cea mai libidinoasă gazdă a talk show-ului Good Sport pe care ţi-o poţi imagina. Mary Steenburgen este mama lui Charles Poole (o Judy Murray de vise rele), iar Lena Dunham este Lanny Denver, fost preşedinte al companiei Jordache, sponsor al lui Aaron Williams.

Distribuţia, cum vezi, are greutatea unui serviciu mortal, de care este în stare doar Aaron Williams, fratele adoptiv al Serenei Williams, băiatul rău al tenisului şi starul din teren şi din afară, al cărui look trimite la un Andre Agassi în plină glorie. Charles Poole, prin opoziţie, este băiatul muncitor şi speranţa tenisului britanic, a cărui realizare în viaţa din afara terenului nu a mers mai departe de obţinerea unei diplome de şofer de camion.

Documentarul trasează, cu precizia şi tuşa groasă a cărbunelui folosit la creionarea caricaturilor, parcursul celor doi jucători de tenis, printr-o grămadă de poveşti şi situaţii mişto şi la mişto, care se întâmplă în interiorul şi în exteriorul liniilor terenului unde a avut loc istoricul meci.

PS: De fapt, tu vei fi cel câştigat pentru că te-ai uitat la filmul ăsta.

Foto: highlighthollywood.com; denimblog.com
Colaj: aquestion.ro