on fashion

Ce am înţeles din colecţiile pentru bărbaţi?

Moda reprezintă nu ceea ce ne place, ci ceea ce ar putea să ne placă. Dacă totul s-ar rezuma la ceea ce ne place, posibilităţile s-ar dovedi limitate, am deveni constrânşi de propriile noastre alegeri, prizonierii propriilor gusturi. Iar moda ar deveni un domeniu lipsit de creativitate şi neinteresant. Şi cum limitarea este de evitat, oriunde şi cu oricâtă forţă s-ar ivi, moda va continua să ne provoace limitele.

Astfel că, o colecţie care astăzi nu răspunde propriei noastre estetici şi ne contrariază şi pe care o expediem rapid cu un simplu „nu mi-a plăcut” sau „nu mă reprezintă”, mâine ar putea fi înţeleasă altfel. Fiindcă, odată ce în minte ni s-a strecurat întrebarea „de ce nu mi-a plăcut?”, aceasta declanşează interogarea propriilor limitări conceptuale. Ca atunci când, deschizând uşa unei femei, afli, din reacţia ei contrariată, că gestul pe care l-ai făcut nu mai reprezintă o nevinovată convenţie de galanterie, aşa cum ai fost învăţat, ci că poate fi interpretat ca o insultă la adresa unei femei perfect capabile să deschidă orice uşă.

Şi la finalul acestui efort de gândire, care naşte alte şi alte întrebări, înţelegerea noastră va deveni mai bogată prin simplul fapt că am parcurs acest proces, ceea ce nu înseamnă că, implicit, ne va plăcea respectiva colecţie, dar cel puţin am devenit mai deschişi şi mai atenţi la temele propuse, am înţeles sau am încercat să înţelegem ideea, conceptul, „de ce-ul”, dar mai ales am interogat ceea ce ne limitează gândirea.

Prin urmare, lucrul pe care l-am înţeles după ce am văzut colecţiile pentru bărbaţi pentru primăvara anului 2016 este acela că nu trebuie să gândim şi să privim hainele pentru bărbaţi în mod categoric în opoziţie cu cele pentru femei. Am înţeles că hainele nu se mai adresează cu stricteţe bărbaţilor, că această limită a fost provocată şi depăşită.

Femeile nu mai sunt excluse, ci devin parte din publicul vizat, prin faptul că pot adopta foarte uşor o ţinută şic în linii masculine, aleasă chiar de pe podiumurile pentru bărbaţi, ba chiar fac parte din aceste prezentări. Ceea ce mă duce cu gândul la doamna Prada, ca promotor al acestei tendinţe, astăzi pe deplin acceptată şi folosită pe toate catwalk-urile.

Graniţele vestimentare dintre genuri dispar, bărbaţii au astăzi libertatea de a adopta şi un stil feminin, şi asta nu datorită unui complot feminist, în care ar fi căzut întreaga lume a modei, anume acela în care toţi bărbaţii vor putea îmbrăca doar fuste şi rochii, cum glumeam deunăzi cu nişte prieteni. Înseamnă ceva mai mult, şi anume confruntarea propriilor limitări de gândire şi de reprezentare, ceea ce e un pas în plus spre mai multă libertate de exprimare.

Prada Spring 2016 Menswear

Prada Spring 2016 Menswear

MSGM Spring 2016 Menswear

MSGM Spring 2016 Menswear

J.W. Anderson Spring 2016 Menswear

J.W. Anderson Spring 2016 Menswear

Gucci Spring 2016 Menswear

Gucci Spring 2016 Menswear

Givenchy Spring 2016 Menswear

Givenchy Spring 2016 Menswear

Craig Green Spring 2016 Menswear

Craig Green Spring 2016 Menswear

Foto: style.com
Colaje: aquestion.ro