on fashion

Care e McQueen-ul tău preferat?

Acum fix șase ani lumea asta a modei, despre care ne place să zicem că e mereu mișcătoare, s-a oprit pentru o clipă. Alexander Lee McQueen murise. Mirarea, durerea și discuțiile care au urmat nu au arătat decât că, în cazul lui McQueen, pierderea era cu atât mai mare cu cât toată lumea vorbea despre designerul unei generații, cu o creativitate uluitoare, ieșită din tipare. Și despre un om pe care nu îl cunoscuse aproape nimeni.

Șase ani mai târziu, McQueen a devenit legendar. Fie că îți place sau nu, influența lui nu poate fi negată. De aceea i-am rugat pe nouă dintre designerii mei preferați să împărtășească felul în care au fost influențați sau impresionați de Alexander McQueen, printr-o imagine (sau mai multe) pe care să o explice așa cum cred de cuviință.

Smaranda Almășan
Am ales o imagine despre omul McQueen, despre artistul pe care eu l-am admirat, dar nu am reușit să îl înțeleg. Mi-a plăcut tot timpul filosofia lui, cum gândea piesa vestimentară, și anume să transceandă oricărui trend, să fie relevantă și peste o sută de ani, când o vei găsi într-un vintage shop și va fi ca și cum ai fi cumpărat-o dintr-un showroom McQueen în ziua precedentă. Profund, complex, McQueen a fost mai presus de toate un artist, un artist pentru care frumusețea însemna imagini care combinau estetici opuse sau neobișnuite. „I use things that people want to hide in their heads. War, religion, sex: things we all think about but don’t bring to the forefront. But I do and I force them to watch it.“ Long live the King!

smaranda-almasan

Ioana Ciolacu
Colecția Fall 2009 a venit în plină criză economică și mi s-a părut un statement elegant împotriva modei comerciale, fără să îți dea impresia că vrea să dea un răspuns, o soluție, cât mai degrabă să pună o întrebare. A avut doza perfectă de romantism, ironie, tragedie, parodie și teatral, iar ținutele din poze mi le-aș dori în garderobă – deci a punctat bine și ready-to-wear-ul. A fost colecția care m-a intrigat cel mai mult – studentă fiind – dar și cea care a devenit preferata mea, odată ce am înțeles-o.

ioana-ciolacu-1

ioana-ciolacu-2

Cătălin Vălean
Ținuta din show-ul de menswear Fall 2007 reprezintă punctul în care designerul a atins un cu totul alt nivel de maturitate, o maturitate individuală care nu a ținut cont de tendințe, dar care s-a pliat perfect pe cerințele și așteptările perioadei respective. De data aceasta personajul lugubru renunță la artificii, păstrând o doză subtilă de teatralitate care, combinată cu execuția tehnică exemplară, mă trimite cu gândul la un vraci modern. Pentru un împătimit de 17 ani al științelor oculte și muzicii post-punk, a reprezentat fără doar și poate un reper de stil mult așteptat.

catalin-1

Ancuța Sarca
Pentru mine Alexander McQueen reprezintă dramă, autenticitate, melancolie, romantism, grotesc; și este printre primii designeri care m-au făcut să percep moda ca pe o formă de evadare. Colecția care a avut cel mai mare impact asupra mea este cea din 2009 – prin felul unic în care combină grotescul cu frumosul.

ancuta-sarca

ancuta-sarca-1

Lucian Rusu
Motivul pentru care această creație Alexander McQueen m-a marcat cel mai mult se datorează, cred, faptului că face parte din ultima sa colecție. Îmi place această haină tocmai pentru că e greu de descris în cuvinte de ce; o găsesc poetică și demonică în același timp, cum îmi imaginez că au fost și ultimele lui clipe de viață: dark ages, but still reaching for the light.

lucian-rusu

Lucian Broscățean
Aimee Mullins, fotografiată de Nick Knight pentru proiectul ‘Access-able’, publicat în 1998 în influenta revistă Dazed & Confused, purta o excepțională ținută semnată Alexander McQueen. Genialul designer a transformat fiecare creație într-o metaforă vizuală… Frumusețea cu infinitele ei ipostaze, diversitatea, individualitatea, afirmarea identității, aspectele întunecate ale psihicului uman, demersurile profund transgresive – toate acestea erau atât de importante pentru universul maestrului care afirma că: „The shows are about what’s buried in human’s psyches.“

lucian-broscatean

Sabina Pop
Am ales un look din colecția Fall/Winter 2009 pentru că mi se pare relevantă pentru a înțelege traseul diferit al lui Alexander McQueen care, datorită background-ului în care își modelează începuturile carierei, reușește să se desprindă de presiunile pe care le solicita high fashion-ul, introducând spiritul night club-urilor londoneze în colectiile lui couture.
Nu întâmplător, McQueen realizează respectiva colecție inspirat de club promoterul, perfomance artistul și celebrul icon al scenei pop a anilor ’90 Leigh Bowery, pe care-l întâlnește, probabil, în Soho, într-una dintre reprezentațiile artistului și ale trupei Minty, cu puțin înainte ca autoritățile locale să împiedice continuarea performance-urilor acestora, invocând lipsa de decență a show-urilor.

sabina-pop

Adelina Ivan
McQueen este genul de personaj care lasă amprente. Nu pot spune că m-a influențat, sau poate într-o mai mică măsură, însă mă fascinează stilul dramatic al hainelor și modul teatral de punere în scenă.

adelina-ivan

Andreea Castrase
Pentru mine, Voss (spring/summer 2001) a fost unul dintre cele mai spectaculoase show-uri ale lui McQueen, fiind prezentată o colecţie complexă, plină de simboluri şi în acelaşi timp, o împletire remarcabilă între frumos şi grotesc. Din cadrul acestei colecţii, preferatul meu este ansamblul din pene, cu vulturi împăiaţi, suspendaţi deasupra modelului, gata să atace, precum în Păsările lui Hitchcock. M-a impresionat modul în care acest ansamblu redă povestea şi starea personajului, fiind inedit prin aparenta simplitate a veşmântului care e transformat radical prin încorporarea păsărilor împăiate, aparent vii, gata să sfâşie acea rochie.

andreea-castrase